„Rinocerii” lui Eugen Ionescu închid Festivalul Naţional de Teatru de la Craiova

Posted on octombrie 31, 2014

2 
timthumb       Cel mai important eveniment teatral al anului, Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXIV-a, aflat în plină desfăşurare, se va închide duminică, 2 noiembrie, la Craiova, cu spectacolul Rinocerii, de E. Ionesco, în regia lui Robert Wilson.
       Spectacolul va avea loc de la ora 19, la sala Amza Pellea”
       Apreciat drept un triumf de către renumitul critic britanic de teatru John Elsom, spectacolul Rinocerii, pus în scenă de către Robert Wilson la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, este un spectacol avangardist, un etalon al teatrului vizual, regizorul mizând pe imaginea plastică drept formă de expresie artistică. Fiind creat de unul dintre cei mai exigenţi regizori de teatru din lume, Robert Wilson, creatorul unor spectacole care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea, spectacolul Rinocerii nu s-ar fi desăvârşit fără actorii excepţionali, care funcţionează cu o precizie de ceas elveţian: Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Iulia Lazăr Bleonţ, Claudiu Bleonţ, Valer Dellakeza, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, George Albert Costea, Cosmin Rădescu, Constantin Cicort, Mirela Cioabă, Dragoş Măceşanu, Iulia Colan, Ion Colan, Corina Druc, Anca Ghiţă, Geni Macsim, Nataşa Raab, Costinela Ungureanu, Clara Vulpe, Cătălin Băicuş, Cosmin Dolea, Claudiu Mihail, Ştefan Mirea, Marian Politic, Eugen Titu, Cătălin Vieru.
       Alte două spectacole ale Naţionalului craiovean sunt prezente la ediţia din acest an a FNT: Profu’ de religie şi Familia Tót.
 
       Din proaspăt apărutul nr. 2/2014 al revistei SpectActor, editată de teatrul din Bănie, reproducem un fragment din aprecierile celebrului critic de teatru John Elsom, cu referinţă la spectacolul Rinocerii, în regia lui Robert Wilson:
 
      “Noua punere în scenă de către Robert Wilson la Teatrul Naţional din Craiova este un triumf. Wilson a înţeles că aceasta nu mai era o piesă a Războiului Rece – nici măcar o poveste cu intrigă moralizatoare. Era de fapt o stare de spirit din care reies numeroase imagini de distrugere, şi există multe căi de a închide ochii în faţa pericolului…
       Wilson este un pictor, un arhitect şi un artist al scenei vizuale. Are un auz fin pentru genul de muzică ce se repetă în minte la mult timp după ce s-a oprit în difuzoare. Producţia a avut numeroase momente vizuale şi auditive memorabile, dar pentru mine, cea mai impresionantă trăsătură a fost caracterizarea echipei de actori de la Craiova. Fiecare actor a oferit o vinietă personală care a fost amuzantă, precisă, şi cu un simţ al ritmului interior ce dădea impresia unui dans viu. Bérenger chiar semăna cu Ionesco, pe care l-am cunoscut o dată când l-am rugat să ia parte la conferinţa din Londra, şi ale cărui curtoazie şi gravitas, folosite pentru efect comic, mi-au rămas în minte de atunci.”
John Elsom, SpectActor, nr. 2/2014
 
Citeşte SpectActor, nr.2/2014, dedicat integral spectacolului Rinocerii, regia Robert Wilson, dînd click aici:
Posted in: Uncategorized