„Frica şi pînda” (în comunism). O nouă carte de Florin Constantin Pavlovici

Posted on Noiembrie 10, 2014

0Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri:

Universitatea din BucureştiThe British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei,

Anunţă publicarea volumului

Florin Constantin Pavlovici

Frica şi pânda
ISBN 978-606-8592-78-7

Editat de Lidia Vianu

Fl%20Pavlovici_%20Frica%20si%20panda_CLPCe anume defineşte cel mai bine viaţa în „comunism”? A doua carte scrisă de Florin Pavlovici, pe care o publicăm acum, răspunde tocmai la această întrebare. Este vorba de două activități, care aparțin fiecare altei tabere—sistemul având, din acest unghi de vedere, două tabere în total. Uneori, în cazurile foarte nefericite, un singur individ ajunge la performanța de a acționa în ambele direcții. Cum ne spune chiar titlul — emblematic — al cărții, ele sunt Frica şi Pânda.

Pentru autor, „comunismul” este un pat al lui Procust în care timp de jumătate de veac au învățat să doarmă mai toți cei prinși în această capcană sinistră a istoriei. Ei au înghițit mai întâi neajunsurile minore — lipsa căldurii ori a apei calde, lipsa alimentelor, lipsa hainelor, lipsa cărţilor… —, pentru ca la un moment dat să cadă pradă acelui somn al raţiunii care naște monștri. „Gălăgioșii” sistemului au fost aceia care nu s-au lăsat convinşi să doarmă în orice condiții, aceia care au citit cărți pe care alții nu le mai citeau, au ascultat posturi pe care tot românul se ferea să le asculte; ei au fost vocile care s-au încăpățânat să spună tuturor: Împăratul e gol!

Cartea lui Florin Pavlovici ne cere să nu-i uităm pe aceştia din urmă. Frica am trăit-o cu toţii. Nu e un merit, ci un dat cronologic: ne-am născut sub comunism. Pânda însă a fost opţiunea fiecăruia. Volumul publicat acum de Contemporary Literature Press blestemă această opţiune, care este în cele din urmă o lipsă de caracter, de morală, de tărie spirituală. Frica şi Pânda este un Memento necesar trezirii Raţiunii. Ea a fost scrisă pentru generația care, ieșind din comunism, a fost condamnată inevitabil la trecerea deșertului biblic, dar este la fel de necesară acelora care se inflamează astăzi în fața televizoarelor la auzul unor vorbe precum „torţionar”, fără să aibă habar ce înseamnă ele cu adevărat.

Florin Pavlovici defineşte pe scurt comunismul—cu multă ironie, chiar cu umor, dar şi cu demnitatea celui care nu a făcut absolut niciodată absolut niciun compromis cu conștiința lui. Pe lângă această restituire a caracterului uman, de care este nevoie după orice ieșire din totalitarism, aşa cum este nevoie de o baie fierbinte după un drum lung prin maidanele cu gunoaie, Frica şi Pânda predă ștafeta tinerei generații, în ideea că, așa cum a spus George Santayana în trecutul secol XX, Cei care nu-şi ţin minte trecutul cu siguranţă îl vor repeta. 

Lidia Vianu

Frica şi pânda de Florin Constantin Pavlovici, editat de Lidia Vianu s-a lansat oficial vineri 7 noiembrie 2014, dar volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:
http://editura.mttlc.ro/florin-pavlovici-frica.html

(Preluare de pe http://editura.mttlc.ro/)

Anunțuri
Posted in: Anamnesis