Ioan Negru – cîştigătorul Festivalului naţional de poezie “Octavian Goga”

Posted on noiembrie 12, 2014

3



867519228d1d5325856fc61d710ded0e_M

Festivalul – concurs de poezie şi eseu “Octavian Goga”, una dintre cele mai longevive manifestări de profil din ţară, a ajuns în acest an la cea de-a cea de-a 30-a ediţie, la care au participat 43 de concurenţi din 16 judeţe din toată România.

negru

“În acest an avem un podium onorabil, care reuneşte de la poeţi consacraţi la autori foarte tineri “ a apreciat Victor Cubleşan, directorul Direcţiei judeţene de Cultură Cluj şi preşedintele juriului, la decernarea premiilor, care a avut loc duminca trecută, la Ciucea, în incinta Mezeului memorial “Octavia Goga”. Podiumul festivalului a fost ocupat de Ioan Negru (judeţul Cluj) – locul I (foto), Linca Kucsinschi (judeţul Alba) şi Andreea Voicu (judeţul Dîmboviţa) – locul II, Ioana Stancu şi Ioan Pop (judeţul Bistriţa – Năsăud) – locul III, dimplomele de merit pentru activitate poetică fiind obţinute de Ioan Marinescu – Puiu şi Gavril Moisa (judeţul Cluj). “Cred că acest festival este unul dintre cele mai serioase din ţară, deoarece laureaţii concursului pot forma o mini-istorie literă a României“ a mai spus Victor Cubleşan, afirmaţiile sale fiind susţinute de Aurel But, directorul muzeului din Ciucea, care a afirmat că, de-a lungul timpului, premiile festivalului au fost acordate multor nume consacrate ale poeziei româneşti.

Şi, fiindcă am amintit de gazda acestei manifestări, Muzeul din Ciucea, să spunem că acesta se află acum într-o stare mult mai bună decît în anii anteriori, aceasta ca urmare a eforturilor făcute de conducerea aşezămîntului, care a reuşit să restaureze atît clădirile, cît şi parcul din acest complex, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Cluj. Concret, în urmă cu opt ani au fost începute lucrările de restaurare la clădiri, care au fost reparate şi în care a fost instalat un sistem de încălzire centrală, pentru ca ulterior să fie refăcute aleile din parc, zidurile de susţinere şi de împrejmuire a terenului, respectîndu-se materialele şi planurile originale. Din cîte spune directorul muzeului, refacerea ansamblului este finalizată în proporţie de peste 90%, pentru anii următori fiind necesare fonduri pentru restaurarea moblilierului, tabloruilor, tapiseriilor şi a fondului de carte, precum şi pentru refacerea Teatrului de vară, construit în incinta complexului muzeal.

            Viorel DĂDULESCU (în cotodianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/poetul-clujean-ioan-negru-cistigatorul-festivalului-national-de-poezie-octavian-goga/)

____________________________

Ioan NEGRU (n. 10 noiembrie 1957, Valea-Drăganului/Cluj). Poet şi publicist. Facultatea de Filosofie a UBB Cluj-Napoca.

Volume: Asediul infernului, versuri, 1993; Labirintul de aer, versuri, 1995; Cântec de păpădie, versuri, 1996; Izvoare sub cenuşă, 2002; Zăpadă cu lupi, 2005; Cuvintele de lut, 2007.

Coordonator al antologiei Poeţi clujeni contemporani, 1997 (împreună cu Ioan Pavel Azap şi Dumitru Cerna).

Prezent în Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni, antologie bilingvă româno-maghiară, 2005, şi în antologia Saeculum (2008).

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

_____________________________

P.S. Iată că un bun prilej de aniversare a poetului e universalizarea poeziei sale! La Mulţi Ani, prietene!

Posted in: Premii