De la Andrei Ursu: mesaj de mulţumire şi corecţia unei dezinformări

Posted on noiembrie 17, 2014

7 andrei ursu
          Dragii mei,
 
Am postat pe site-ul Fundaţiei (gh-ursu.ong.ro), pe prima pagină:
Mulţumiri şi un îndemn la păstrarea solidarităţii pentru prietenii care mi-au fost alături în timpul protestului (http://gh-ursu.ong.ro/2014111 multumiriSiIndemnLaPastrareaSolidaritatii.pdf), precum şi celor mai bine de 1260 de sustinatori care au semnat apelul iniţial.
– Dezminţirea unei „ştiri” manipulative
 
 Cu drag,
 Andrei
 
*
 MULŢUMIRI 

Andrei Ursu şi familia lui Gheorghe Ursu îi mulţumesc şi pe această cale procurorului Dan Voinea, fără anchetele căruia acest început de condamnare reală a torţionarilor securişti, şi în general a crimelor comunismului, ar fi fost imposibilă.

Le rămânem profund recunoscători gazdei frăţeşti care a fost Grupul pentru Dialog Social şi Revistei 22 care a menţinut, printre altele, un blog al grevei şi adunat semnaturi online de susnere; ca şi prietenilor, vechi şi noi, şi personalităţilor vieţii publice care s-au implicat direct şi i-au fost atat de aproape lui Andrei în perioada protestului său. Sperăm că această solidaritate întru condamnarea crimelor comunismului să rămănă şi intre toţi cei de mai jos, şi alţii de pe această baricadă a istoriei. Mai ales între cei care de-a lungul anilor s-au implicat cu dedicaţie în devoalarea şi investigarea acelor crime, prin scris, sau prin munca lor la IICCMER si CNSAS. Aţi făcut toţi o alegere tranşantă, pentru o cauză încă atât de dificilă în climatul politic românesc, încât credem că, dincolo de personalităţi şi nuanţe de anti-comunism şi anti-totalitarism, această solidaritate merită un efort aparte. Efort de care cu siguranţă va fi nevoie pentru succesul real şi atât de necesar, aşteptat încă de toţi: condamnările în justiţie ale criminalilor şi opresorilor care au făcut acel sistem al terorii posibil. Altfel spus – actul de dreptate pentru victime, şi de curăţenie pentru societate.

Radu Filipescu

Dr. Camelia Doru

Avocatii Eugenia Crangariu, Diana Hatneanu, Alexandru Gica, Doru Dragoi

Vlad Vieru si Nina Mihaila

Stefan Niculescu-Maier

Dr. Peter Manu

Dr. Anca Cernea

Romanita Iordache

Doina Lazar

Gina si Sorin Vieru

Mioara Tumanian

Andrei Stefan

Andrei Vieru

Marius Oprea

Vladimir Tismaneanu

Andrei Muraru

Petre Mihai Bacanu

Christian Levant

Adrian Cioflanca

Magda Carneci

Armand Gosu

Horia Roman Patapievici

Alina Grigore

Dorin Tudoran

Andrei Oisteanu

Iaromira Popovici

Brandusa Palade

Domnica Macri Marina Dumitrescu

Bronisław Wildstein

Gabriel Andreescu

Andrei Plesu

Dinu Zamfirescu

Tiberiu Czink

Echipei salariatilor GDS: Elena Craciun, Valeriu Chirciu, Ion Saramat

Andrei Popilian

Ioana Diaconescu

Doru Maries

Carmen Musat

Gheorghe Musat

Doina Jela

Simona Popescu

Vasile Gogea

Gianina Buzea

Corneliu Gheorghita

Vlad Nanca

Adi Citu

Lidia si Stefan Trausan

Ana Tutuianu

Radu F Alexandru

Radu Lazar

Lena Vieru

Ovidiu Atanasiu

Monica Macovei

Pierre Horaud

Tiberiu Georgescu

Mona Popilian-Yona

Mihai Dinu Gheorghiu

Michaela Wiener

Elena Coler

Gheorghe Campeanu

Sorin Iliesiu

Doina Denes

Tereza Barta

Dan Petre

Jeanine Teodorescu

Carmen Strajean

Claude Katz

Stela Iorga

Darek Markiewicz

Ondine Ghergut

Colegilor de la Automatica ’83:

Mirela Cibu

Jack Feldman

Dumitru Caranica

Andrei Manea

Marian Peteanu

Mihai Preda

Sorina Puiu

Victor Galis

Roxana Feldman

Mirella Siman

Costea Dumitrescu

Lucian Katona

Anca Bidian

Sorin Cucu

Liana Amati

Mircea Pop

Alexandra Ghederim Manea

Cer scuze celor pe care din neatenţie i-am omis, şi care aţi fost şi voi alături de mine în timpul celor 17 zile ale protestului meu.

Va mulţumesc tuturor fratern.

Andrei Ursu

*

Dezminţirea unei ştiri manipulative

             Am găsit recent pe situl postului de televiziune Antena 3 acest titlu legat de cazul tatălui meu, Gheorghe Ursu:

<<„New York Times” laudă autorităţile de la Bucureşti pentru soluţionarea cazului Ursu. >>

Din păcate, această “ştire”, începind cu titlul, nu reflectă de fel sensul şi litera articolului din New York Times, conţinând câteva aserţiuni (pretins traduceri din limba engleză) care sunt false:

Antena 3:

Publicaţia New York Times laudă autorităţile române pentru felul în care au soluţionat cazul morţii fostului disident comunist Gheorghe Ursu”.

Rectificări:

  1.  în nici un moment NYT nu menţionează “soluţionarea” cazului morţii tatălui meu; nici nu ar putea-o face, pentru simplul fapt că acest caz nu a fost soluţionat. Redeschiderea cercetărilor nu înseamna, evident, soluţionarea.
  2. NYT nu laudă catuşi de puţin autorităţile române; din contră, lamentează opreliştile puse de aceste autorităţi rezolvării crimelor comunismului în ultimii ani, inclusiv în cazul uciderii tatălui meu:

Întârzieri birocratice, documente ascunse, oficiali care nu reacţionează… lentoarea cercetărilor penale şi a proceselor – în timp ce victimele, torţionarii şi martorii îmbătrânesc şi dispar – au creat un sentiment în creştere că dreptatea nu va veni niciodată… Motivul pentru care România s-a împotrivit atât de mult descoperirii trecutului său se explică, în parte, prin modul cum a ieşit din comunism… cu mulţi foşti oficiali supravieţuind tranziţiei şi rămânând în guverne timp de ani şi decade… Pentru cazuri mai recente, cum e cel al tatălui Dlui Ursu, e încă şi mai dificil.” (“Bureaucratic delays, withheld documents, unresponsive officials, … and the slow grinding of investigations and litigation — while victims, perpetrators and witnesses grow old and vanish — have created a growing sense that a full reckoning may never come… Why Romania has been so much more reluctant to uncover its past is explained, in part, by the way the country moved out of communism. …with many of the former top officials surviving the transition and lingering in the government for years and decades… For more recent cases, like that of Mr. Ursu’s father, it is even more difficult.”)

  1. Ideea că NYT ar fi “lăudat” autorităţile române este cu atât mai absurdă, cu cât articolul menţionează clar, de la început, că “guvernul a fost de acord să înceapă o nouă anchetă” asupra morţii tatălui meu doar în urma a “17 zile de greva foamei”, şi după “ani de amânări şi nelucrare” (“years of delays and inaction”).

Antena3:

După o discuţie cu premierul Victor Ponta…, şeful Parchetelor Militare i-a pus la dispoziţie lui Andrei Ursu documente din dosar.”

Rectificări:

  1. Această informaţie nu se regăseşte sub nici o formă în articolul din NYT.
  2. Nu am avut niciodată vreo discuţie cu premierul Victor Ponta; nici înainte, nici în timpul grevei foamei, nici ulterior.
  3.  Şeful Parchetelor Militare nu mi-a pus la dispoziţie documente din dosar; eu aveam deja aceste documente (de la Dl. Dan Voinea). Originalele au fost identificate, la solicitarea mea, la instanţe de judecată, şi acestea au fost cele care le-au pus la dispoziţia Şefului Parchetelor Militare, Ion Vasilache.

O manipulare tristă şi cu atât mai de neînţeles, cu cât postul de televiziune Antena 3, prin jurnalistul Adrian Ursu, a susţinut în trecut rezolvarea cazului uciderii tatălui meu, deplângând el însuşi lipsa de reacţie a autorităţilor, inclusiv în timpul protestului meu prin greva foamei.

        Andrei Ursu