Am renunţat, de o vreme, să mai scriu (să fac „analize”, „evaluări” ori „prognoze”) despre viaţa nostră politică. Motivele nu au nici o relevanţă pentru ceea ce urmează. Pentru că nu o voi face nici acum. Dar, vreau să relatez – rezumată – o discuţie pe care am avut-o cu un „ţăran” din Hordou (unde am fost recent cu prilejul Festivalului Naţional de Poezie „George Coşbuc”).
„Domnule profesor – mi-a spus „urmaşul” Bădiei George – cînd mi-o dat telefon fecioru’ din Spania, îi plecat acolo din ‘nouăzeci, de la Bucureşti o plecat, era student în primul an, după mineriadă o plecat cu mai mulţi colegi, că nu poate vota i-am spus: nu-i bai, dragu’ tatii, adun io tătă familia, şi pe bună-ta de nouăzăci de ani o iau, cu maşina, şi merem noi să votăm pentru tine, numa’ tu să ne spui cum să votăm.”
„Păi, nu ştiţi cum? Din cauza cui am plecat din ţară? Doar n-o să votaţi cu omu’ lui! Şi toţi ai noştri, pe care v-am lăsat acasă, la bătrîneţe, să votaţi aşa, ca să putem să ne întoarcem, că pînă nu dispare pînă şi umbra lui Iliescu noi nu ne întoarcem!”
„No, şi dragă domnule profesor, aşa am votat toţi, pînă şi aceia care n-or mai fost la votări din ‘nouăzeci… Apoi, socoteşte că numa’ din Bistriţa şi Năsăud îs plecaţi ca la o sută de mii, înmulţit cu toţi ai lor de-acasă, s-o adunat ceva! Aşa să ştii, dumneata, că pe Ponta, cu care eu n-am nimic, că-i de-o seamă cu fiu-meu, Iliescu l-o înfrînt! Nu neamţu’!”
Nu „interpretez” povestea. Dar, mi-am amintit de celebra replică din debutul romanului Răscoala, al vecinului, de peste deal (Prislop), al lui Coşbuc: „Dumneavoastră nu cunoaşteţi ţăranul român…” Şi îmi dau seama că, nici politicienii şi nici „analiştii” şi „consilierii” lor (mai ales cînd sunt „experţi” de aiurea) de azi nu cunosc România… română!
Granicerul de la Nasaud
noiembrie 21, 2014
Nici pe basarabenii satesti nu-i cunosc bine politicarii sau varanii lor. ”Ca uite cum s-o timplat, draga domnule, intre Prut si Nistru. Plahotniuc, voiculescul de acolo, mogul tembelizual, amic de-al Pontagiului, le-o trimis peizanilor moldavi sute de autobuse si microbuse, le-o facut cadou mii de ceasuri + alte sticle de oloi, i-o carutat gratis pina la localitatile cu urne, iar ei, nemernicii, stiti ce-or facut? Profitind de faptul ca ramineau singuri in cabine? L-or votat majoritar pe Neamt, in turul doi, pina si in satul de bastina al Cocalarului, al Gogaldaului, al Plahotniucului cu pricina (gainata-l- ar cucul armenesc la hurta cu pupaza din tei!). Ase, da, fetii mosului. Rusine mare! Taranii basarabeni sa hie mai isteti decat turistii electoral, fie ei chiar chiar putintel colorati, ai Dragnei, Zgonei, Pontei + Bombonicai? S-o-ntors lumea cu guru-n sus, draga Domnule!”
ozndebrasov
noiembrie 21, 2014
Tulai Doamne că-i așe de fain cum o zisă badea ăst, că om apucat că o vint și vremea de i-am tunat pă tăți nevrednicii,care cum și să nu-mi uit o vorbă a lor și las că s-or mai și ciurui între ei, cum am auzită că se îndeamnă pe la televizie.
– Mărie! io mi-s la poartă, să mătur în rînd cu lumea,căzătura de toamnă, că trece lume acuș la biserică și îi de sărbătoare,
și io-i mai zice și lu Neamțu oarece cuget al nost; că îs faine, faine și hainele lui nămțăști, nu-i vorbă, dară să ne ierte; noi ne purtăm cum ni portu, acum și în veacul veacurilor!
Amin!
sergiu valcu
noiembrie 21, 2014
Vasile,
Nu țăranul român l-a invins pe Ponta. E vorba de o anume mecanică electorală care a făcut și va face din PSD un învingător în turul unu și un perdant în turul doi. Așa au pățit Năstase, Geoană și acum Ponta. În turul unu învinge cel mai puternic partid (PSD), cel mai bine organizat cu bazinul electoral cel mai stabil, împotriva fărâmițării celorlalte partide. În turul doi PSD se trezește singur contra tuturor și atunci pierde. Fără o alianță solidă în spate (gen USL) stânga nu va mai da niciodată președinte.
vasilegogea
noiembrie 21, 2014
@sergiu valcu
Da, „mecanica” asta e, dar în „baladă” (fără „idilă”!) e vorba de „mecanic”!
Anca Marin Butnarescu
noiembrie 21, 2014
Incantatoare relatari! Daca oamenii nu se mai lasa manipulati , intr-adevar ” inteligenta” populara isi spune cuvantul. Minunat!
Dana (Mara)
noiembrie 21, 2014
Numai ce ne facem daca „badea” din Hordou so uitat ieri la televizor la mareata conferinta organizata de domnul Constantinescu si vazu ca-i invitat si poftit sa cuvinteze tocmai mentorul psd domnul Iliescu. Nu ar fi badea nostru descumpanit? In ast timp din scurta prezentare (mai mult pe digi24) ar fi vazut cum dl. Constantinescu face o prezentare fugara a salii unde spune ca sint prezenti citiva reprezentanti ai rezistentei anticomuniste, fara a se obosi a da prea multe nume, iar la capitolul disidenti nu numeste pe nimeni. In schimb domnul Iliescu se invredniceste sa vorbeasca publicului. Eu sint descumpanita, pentru ca pentru un asemenea eveniment putea sa se faca un minim de efort de onestitate pentru a fi invitati si disidenti anticomunisti din tara sau raspinditi prin lume. Din indepartata America dar si din apropiata Franta. Ar fi fost un moment de reconciliere.
Numai bine si scuze pentru naduf.
vasilegogea
noiembrie 21, 2014
@Dana (Mara)
Ar fi văzut şi că la dineul oficial oferit de M.S. Regele Mihai, la Palatul Elisabeta, au fost invitaţi 12 fosti şefi de stat din Europa Centrala şi de Est, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului, dar nu şi Ion Iliescu!
Dana (Mara)
noiembrie 21, 2014
Din fericire acolo s-a vazut ca nu a fost organizator dl.Constantinescu.
Sincera sa fiu ma intreb daca au fost macar invitati disidentii romani la conferinta respectiva si la cele „20 de mese rotunde”. Astfel eu ( nu „badea” care cred ca asculta pe vremuri Europa Libera) pot trage concluzia ca singurul nostru disident a fost fostul presedinte polonez. Onorant, dar nu reflecta realitatea. Macar daca erau amintiti, poate din diferite motive obiective nu toata lumea putea fi prezenta in sala.
Altfel binevenit evenimentul si emotionant mesajul MS Regele Mihai.
vasilegogea
noiembrie 21, 2014
@Dana (Mara)
Da… Păi, iată cum stau lucrurile:Regele Mihai i-a înmânat fostului preşedinte al Poloniei Lech Walesa, joi seara,
Ordinul „Coroana României” în Grad de Mare Cruce… iar Clujeanul Iulius Filip a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone, vineri, la Primăria Cluj-Napoca. Decorația i-a fost înmânată de ambasadorul Republicii Polone în România, E.S. Marek Szczygieł, fiind acordată de către Preşedintele Republicii Polone Bronisław Komorowski pentru contribuţia şi devotamentul său în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia. (citiţi: http://www.stiridecluj.ro/social/clujeanul-iulius-filip-decorat-de-presedintele-poloniei-pentru-ca-a-tinut-piept-comunistilor).Desigur, au fost mulţi alţi rezistenţi, opozanţi, dizidenţi, critici ai regimului comunist. Ce-i drept, mai puţini la noi, mai mulţi în Polonia… sau, Cehia…
observatorul de pe kierkegaard
noiembrie 21, 2014
@Dana/Mara:
”Disidentii” lui Emil Constantinescu erau cei carora le preleva dinsul cotizatia de membrii PCR pe cand se afla mnealui secretar pececeriu pe Universitatea din Bucale, draga doamna. De presupus ca o parte mica dintre ei venisera si in sala, nu neaparat ca sa-l vada pe Lech Walesa, ci ca sa stie daca e p-acolo si comandantul penitenciarului cu detinuti politici din Sighet comunist, decorat de fostul presedinte , actualul pensionar de rang inalt + votac al Pontei in turul doi, mare datator de sfaturi, in scrisori deschise, tutulor. D-Voastra inca nu ati primit nici o epistola aperta de la el, de la EL CHIVO? Ca lui Iohannis i-a trimis una zilele trecute fix.
Anca Marin Butnarescu
noiembrie 22, 2014
Ar fi chiar ” culmea culmilor” sa fie invitat Iliescu de Regele Mihai! Sunt de acord cu relatarea d-nei Dana (Mara)…Si eu am fost la fel de surprinsa si am avut acelasi gust amar , referitor la discursul d-lui Iliescu. Lupul-si schimba blana , dar naravurile ” Ba”!
victor viorel hrebelciug
noiembrie 22, 2014
Apoi, d-le Observator de pe kierkegaard, trabe sa fi fost in sala, la invitatia expresa a Tapului, si colonelul Trutulescu, ala ca Tigaretele I, II, III, IV, dat in urmarire generala pe vremuri, si Zoe Petre-Busuleanga cu baietul dinsei, adus consilier la Cotroceni, unde era responsanilizat cu taiatul frunzelor la caini, si Marian-cel-ginerel, implicat in fel de fel de cotcarii perverse, si doftorita de la Scrovistea. O lipsit doar Rona Hartner, plecata sa joace in nu mai stiu ce film de publicitate, dar o inlocuit-o cu succes Ion Ilici Mineriadov, ca pe Gelu Voicanovici Klitoreskov nu l-am zarit p-acolo, iar don Petrica Roman si-a luat concediu de paternitate, ca are copchil mic si fumei-sa lucreaza zi lumina, zi deplina. Mare noroc or avutura cu totii ca TriNEbunul Vadim, ocupat cu altele, postelectorale, nu le-a trimis o echipa de fluierasi pe cap, sa le strice paranghelia. Bine-i si ca Majestatea nu l-a poftit pe Ilicescu la o masa asa simandicoasa, ca n-are manere Olteniteanul, acapareaza conversatia cu povesti din vremea cind studia in URSS, tine furculita in mina nedreapta, trage ”scapaciuni” si apoi ride in hohote de farsa facuta celorlalti convivi.
Iancu Motu
noiembrie 22, 2014
Daca ar fi sa-l „citez” pe V.Ponta si sa re-afirm ca poporul are intotdeauna dreptate, atunci sociologia populara pare sa triumfe. Numai ca in realitate lucrurile au fost ceva mai complicate. Ponta a avut parte de o infrangere tipica PSD, platind pentru un prea lung sir de malvexatiuni in foarte multe domenii. In primul rand a platit pentru ca s-a inconjurat de indivizi fara nicio legatura cu domeniile in care i-a plasat ( Sova, cei doi pacalici de la invatamant, sanatatea, bajbaiala fantastica din finante etc) dar care s-au aratat foarte vocali. Mai apoi pentru ca s-a opus unei reale transformari a partidului sau intr-o formula cat de cat umana. Pentru ca PSD nu prea are de a face cu umanitatea si scopurile sale generale. Baietii din PSD se considera jupani, stapani, baroni ( si inca o constata cu o placere greu de imaginat!) peste tot ce misca. Iar noi nu suntem pentru ei dacat niste …. vietuitoare puse sa le satisfaca mofturile. Priviti cu atentie la autosuficienta, la „inaltimea” de la care ne vorbesc ( ei nu dialogheaza! ori sunt papagali de serviciu, ori dau „directive”!) Priviti la „mesajele” unui Ioan Rus spre exemplu. I se vede in priviri dispretul pentru prostime si abia reuseste sa-l ascunda. Situatia este grava in orice punct al tarii. Dar Ponta si echipa s-au inselat cand nu au luat in calcul o anume evolutie ( surprinzator de rapida!) a unei enorme secvenete sociale: cetatenii cu drept de vot din marja de varsta 18-30 de ani. Nu i-au cunsocut si nu i-au adaugat la posibila defectiune. Sunt foarte multe de spus si de analizat. Dar in ochii sociologiei populare a avut cautare mizeria generalizata, sperantele desarte, bombasticele fraze goale si multe altele.