Cum l-a învins… Iliescu pe Ponta! „Sociologie” populară

Posted on noiembrie 21, 2014

14         Am renunţat, de o vreme, să mai scriu (să fac „analize”, „evaluări” ori „prognoze”) despre viaţa nostră politică. Motivele nu au nici o relevanţă pentru ceea ce urmează. Pentru că nu o voi face nici acum. Dar, vreau să relatez – rezumată – o discuţie pe care am avut-o cu un „ţăran” din Hordou (unde am fost recent cu prilejul Festivalului Naţional de Poezie „George Coşbuc”).

         „Domnule profesor – mi-a spus „urmaşul” Bădiei George – cînd mi-o dat telefon fecioru’ din Spania, îi plecat acolo din ‘nouăzeci, de la Bucureşti o plecat, era student în primul an, după mineriadă o plecat cu mai mulţi colegi, că nu poate vota i-am spus: nu-i bai, dragu’ tatii, adun io tătă familia, şi pe bună-ta de nouăzăci de ani o iau, cu maşina, şi merem noi să votăm pentru tine, numa’ tu să ne spui cum să votăm.”

        „Păi, nu ştiţi cum? Din cauza cui am plecat din ţară? Doar n-o să votaţi cu omu’ lui! Şi toţi ai noştri, pe care v-am lăsat acasă, la bătrîneţe, să votaţi aşa, ca să putem să ne întoarcem, că pînă nu dispare pînă şi umbra lui Iliescu noi nu ne întoarcem!”

        „No, şi dragă domnule profesor, aşa am votat toţi, pînă şi aceia care n-or mai fost la votări din ‘nouăzeci… Apoi, socoteşte că numa’ din Bistriţa şi Năsăud îs plecaţi ca la o sută de mii, înmulţit cu toţi ai lor de-acasă, s-o adunat ceva! Aşa să ştii, dumneata, că pe Ponta, cu care eu n-am nimic, că-i de-o seamă cu fiu-meu, Iliescu l-o înfrînt! Nu neamţu’!”

        Nu „interpretez” povestea. Dar, mi-am amintit de celebra replică din debutul romanului Răscoala, al vecinului, de peste deal  (Prislop), al lui Coşbuc: „Dumneavoastră nu cunoaşteţi ţăranul român…” Şi îmi dau seama că, nici politicienii şi nici „analiştii” şi „consilierii” lor (mai ales cînd sunt „experţi” de aiurea) de azi nu cunosc România… română!

Posted in: Ipote(nu)ze