Remember Samoilă Mârza – singurul „fotograf al Unirii”, la 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia

Posted on noiembrie 30, 2014

13          „1 Decembrie 1918, începutul României moderne, are multe poveşti, unele uitate ori ştiute doar de istorici. Una dintre ele este cea a lui Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare „fotograful Unirii”.

Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba. La 1 Decembrie 1918 Samoilă Mârza avea 32 de ani.

200px-Samoila_Marza

Istoricul Liviu Zgârciu povesteşte că Samoilă Mârza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.

În timpul primului război mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

 

Resize-of-album-unire-1918-samoila-marza-LM0_1027

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

Resize-of-030_Samoila-Marza-aparat-foto

„Din păcate, Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea credenţional (permisul de acces la adunarea din Sala Unirii – n.r.) şi din sală nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia”, explică Zgârciu.

Resize-of-album-unire-1918-samoila-marza-LM0_1024

          Fotograful a realizat, în 1919, un album despre 1 Decembrie 1918, numit Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri, pe care l-a oferit cadou unor personalităţi ale perioadei respective: Regele Ferdinand I, primul ministru I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, generalul francez Henri Mathias Berthelot. De asemenea, un exemplar al albumului a fost folosit ca document, fiind depus de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles.

Resize-of-album-unire-1918-samoila-marza-LM0_0001

Regele Ferdinand I l-a declarat printre furnizorii Curţii Regale, iar generalul Berthelot i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate franceze.

În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918.”

(Citeşte toată „povestea”, spusă de Dan LUNGU, aici: http://www.gandul.info/stiri/galerie-foto-cu-singurele-imagini-din-timpul-evenimentelor-din-1-decembrie-1918-cum-a-ajuns-samoila-marza-fotograful-unirii-9018629.)

*

În anul 2003, în satul său natal Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba,

a fost dezvelit un bust al fotografului Samoilă Mârza,

realizat de sculptorul Borteş Narcis Dumitru.

Resize-of-033_Samoila-Marza-bust

Alte surse: http://www.modernism.ro/2013/11/30/samoila-marza-fotograful-unirii/

Wikipedia  http://ro.wikipedia.org/wiki/Samoil%C4%83_M%C3%A2rza .

Posted in: Anamnesis