„1 Decembrie 1918, începutul României moderne, are multe poveşti, unele uitate ori ştiute doar de istorici. Una dintre ele este cea a lui Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare „fotograful Unirii”.
Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba. La 1 Decembrie 1918 Samoilă Mârza avea 32 de ani.
Istoricul Liviu Zgârciu povesteşte că Samoilă Mârza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.
În timpul primului război mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.
Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.
Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.
„Din păcate, Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea credenţional (permisul de acces la adunarea din Sala Unirii – n.r.) şi din sală nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia”, explică Zgârciu.
Fotograful a realizat, în 1919, un album despre 1 Decembrie 1918, numit Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri, pe care l-a oferit cadou unor personalităţi ale perioadei respective: Regele Ferdinand I, primul ministru I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, generalul francez Henri Mathias Berthelot. De asemenea, un exemplar al albumului a fost folosit ca document, fiind depus de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles.
Regele Ferdinand I l-a declarat printre furnizorii Curţii Regale, iar generalul Berthelot i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate franceze.
În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918.”
(Citeşte toată „povestea”, spusă de Dan LUNGU, aici: http://www.gandul.info/stiri/galerie-foto-cu-singurele-imagini-din-timpul-evenimentelor-din-1-decembrie-1918-cum-a-ajuns-samoila-marza-fotograful-unirii-9018629.)
*
În anul 2003, în satul său natal Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba,
a fost dezvelit un bust al fotografului Samoilă Mârza,
realizat de sculptorul Borteş Narcis Dumitru.
Alte surse: http://www.modernism.ro/2013/11/30/samoila-marza-fotograful-unirii/
Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Samoil%C4%83_M%C3%A2rza .
Iancu Motu
noiembrie 30, 2014
Ma mir ca cineva isi mai aduce aminte de Alba Iulia, de 1 Decembrie, de momentele de o fantastica mobilizare ale unei populatii care se voia natiune. Ma mir mai ales auzind ( cu oroare, groaza, oripilare) ce se sustine in gura mare pe mai toate canalele media. Ca atare nu ma mir ca s-a ajuns la performante in genul celor prezentate pe la TVR in care indivizi habar n-au cum se numeste tara in care traiesc sau alte asemenea performante. Mai trebuie spus oare ceva? Poate doar ca in secolul al XVIII un manunchi de romani au realizat ca Aufklarungul ne va aduce in lumea normala. Opera continuata in jurul Bisericii Romane Unite, a marilor organe de presa ale romanilor, a miilor de medici, ingineri, farmacisti, preoti, invatatori, oameni de afaceri care au inteles sa faca ceea ce trebuie facut pentru ridicarea natiei. Au venit altii, au incercat sa distruga 200 de ani de istorie parcursa aproape intr-un sincronism cu restul Europei. Si asa s-a ajuns ca noi sa privim cu o nostalgie imensa la cele cateva fotografii legate de 1 Decembrie. Mai putem vorbi despre o natiune? Poate. Poate in devenire.
ozndebrasov
noiembrie 30, 2014
și din fericire, fotografiile și valorosul său aparat se află acum la loc de cinste istorică în Muzeul National al Unirii din Alba Iulia
LA MULȚI ANI ROMÂNIA!
Obsevatorul de pe Siret
noiembrie 30, 2014
Si eu o sa va pun o intrebare, d-le Iancu Motu. Aceasta: ce putem crede noi despre o mare de ardeleni veniti la Alba Iulia sa asculte, pe 1 decembrie, poliloghia unui ”circumbotezat” care – in momentul cind ia cuvintul Corneliu Coposu ca sa spuna si el citeva cuvinte despre Marea Unire, –- face un semn cu ochiul, vizibil la tembelizor, iar transilvanii respectivi, ”fruncea + mintea tarii”, incep sa huiduie un fost detinut politic, apropiat al lui Iuliu Maniu si cu ani grei de inchisoare la activ? Acum Petre Roman e bine mersi, ultraliberal si asteptind ca babele din toata Romania sa-i pupe in curind moastele, iar Coposu, nume de bulevard.
vasilegogea
noiembrie 30, 2014
@Observatorul de pe Siret
Chiar dacă nu mi-e adresată mie, voi răspunde (şi) eu la întrebare: „Seniorul” Corneliu Coposu, ca şi Iuliu Maniu, Iuliu Hossu şi atîţia alţii nu sunt numai „nume de bulevard”; ci segmente „necocoşate” din coloana vertebrală a României Mari, profunde şi eterne. Profitori, demagogi, impostori precum cel numit, nu sunt decît căpuşe fără memorie pe trupul României.
Iancu Motu
noiembrie 30, 2014
Vad ca Vasile a fost mai repede de „condei”. Ma bucur ca a raspuns primul. Acum, pentru ca imi cereti opinia, am sa va spun deschis urmatoarele:
1. „Circumcisul”in cauza este un personaj cu tragismul (tragi-comedia) sau, purtand in spate un semn de care nu va putea scapa orice ar face. Chiar daca el insusi nu este nici circumcis, trebuie sa poarte stigmatul unui anume trecut. Tatal sau, Andrei Neulander, fiul rabinului-sef al Oradiei, nu era neaparat un … blosevic sadea. In anii 30, rabinul sef al Oradiei Mari se ruga de colegii lui Andrei ( Bondi cum i se spunea) sa-l ajute sa fie om normal. Bondi s-a dus la studii, apoi s-a jucat de-a luptatorul antifranchist. Apoi s-a dus la Moscova. Restul e… tragedie. Ca Petre s-a comportat ca un ….. fata de marile nume ale Romaniei, ca a indraznit sa atace valorile autentice, ca a incercat sa ironizeze, sa persifleze CARACTERE precum cele ale senioriului Coposu, ca a facut figuri similare in ceea ce-l priveste pe M.S. Regele Mihai I, ca a mai comis tot soiul de acte de impietate nu mai este cazul sa re-afirmam. De fapt boala de care sufera ( sunt convins ca si astazi) Petre Roman – dar nu numai el!- este autosuficienta si dorinta nebuna de putere. Putere cu orice pret! Dorinta de a fi in vazul lumii, in razele inselatoare ale luminior rampei. Dar ce rampa! Este cazul sa va reamintesc la ce emisiuni tv participa?
2. Nu este nicun secret ca oameni precum Corneliu Coposu, Ion Ratiu etc si in general ardelenii de traditie greco-catolica sunt detestati in mediile de la Bucuresti. Si nu numai! De vina suntem noi care n-am insistat suficient in a arata ce a insemnat, cu adevarat, Aufklarung-ul de secol XVIII, miscarea nationala de secol XIX. N-am insistat nici macar pe ceea ce se pune pe seama lui Eminescu cand se spune ca ar fi rostit, vazand Blajul, : te salut micuta Roma! Iar Eminescu nu era un oarecare care sa arunce cu vorbe in vant. Nu am insistat ce rol a avut un Kogalniceanu, ca produs intelectual al Berlinului. Atunci cand un om de talia lui Otto von Bismarck i s-a adresat lui Kogalniceanu ca unui „roman de profesie” noi am considerat ( dupa model ruso-bolsevic!!!) ca ar fi o … ofensa! Mi-as dori sa ma considere cineva si pe mine drept roman de profesie. Asa cum au fost cardinalul Iuliu Hossu, A.C. Popovici, Theodor Mihaly, Vasile Goldis si multi multi altii. Nici Bratienii n-au fost mai putin romani de profesie. Sa fac acum o lista a romanilor de profesie?
Va salut cu respect.
pongogonzo
noiembrie 30, 2014
Reblogged this on pongogonzo.
Observatorul de pe Siret
noiembrie 30, 2014
@Iancu Motu
O completare si un repros amical.
Completarea: As fi fost incantat sa fi creat eu cuvintul-valiza ”circumbotezat”, dar, vai, l-am pescuit de la genialul actor si textier din FRIZERIA POLITICA, secventa cu Petre Roman ca liberlal vopsit, usor de accesat cu Mr.Youtube.
Reprosul amical: Daca dupa un sfert de veac postlovilutionar studentii de la Litere, limba romana principal, nu au aflat ca fruntasii Scolii Ardelene erau grec-catolici, uniti carevasazica, nu e cumva si vina ardelenilor? L-au avut pe Mos Calorifer, napocan sadea, ministru al invatamintului. Nu putea veghea ca sa existe macar o fraza in manualele liceale de istorie si literatura, sa se strecoare macar o propozitie, ce sa afirme raspicat lucrul acesta si sa explice de ce fruntasii transilvani, o parte macar, faceau studii la Roma, DE PROPAGANDA FIDE si imprejurimi?
PS. M-am lasat la vatra postuniversitara in 2012, insa, de fiecare data cind puneam studentilor din Iasi intrebarea despre religia (credinta, legea ) corifeilor luminismului ardelean, obtineam invariabil raspunsul urmator : ”Pai, ce intrebare? de ce lege sa fie dumnealor ? Ortodocsi, domnule, ortodocsi.”
ozndebrasov
noiembrie 30, 2014
de acord cu vasta dvstră competență, domnilor,dar din sală se cere ca titlul și titularul să merite și el ceva mai multă atenție din erudiția dvstră, iar eu,o pingea de opincă transilvană m-aș adăpa cu drag la multele dvstră competențe din a numai puțin generosului titlu, care rămîne deocamdată,din păcate, o minge ce stă să fie lovită sus, la plasă ”că așa e în tenis!” dar ca să țin ”isonul” vă voi aduce aminte numai de un singur glonț otrăvit de circu sau ne circu (mscrisul) la care faceți referire și la fel de drag și mie ca și domniilor voastre,vă mai aduceți aminte?
” 6 luni de zile se suspendă controlul vamal asupra bunurilor ce vin sau pleacă din România…!” (primavera di anno domini 1990)
Nu mă refer la magaziile de rulmenți, confecții și alte casnice ajunse în Iugoslavia sau Turcia prin Oserurile de acolo, eu mă aplec acum ca și atunci cum să căutăm prin anticariatele europene și la magnații colecționari,acele bunuri de patrimoniu,supte și valoroase pentru ei, care i-au dat lui PullOver toate mișcările noi și democratice în plic,înainte să se prezinte la Baricadă (sau să vină din Deltă!),iar asta a fost înaintea ”România industriei de un morman de fiare vechi și a pariului cu agricultura și a îmbogățiți -vă!”
PS de sînge de fotograf; cunosc personal un odios muzeolog, care a cărat din România,din Brașov și zonă, aparate de fotografiat cu o valoare muzeistică și comecială inestimabile, de ex. al treilea KODAK fabricat,valorificîndu-le la prețuri ce i-au creat instantaneu o viață de huzur în Germania.Este un mic exemplu,dar sunt sigur că și dvstră cunoașteți nenumărate exemple de exfoliere a valorilor noastre culturale.că doar nu au fost toți, bieții de noi, doar niște iobagi români analfabeți,haideți să ne ocupăm altădată de cine a cîștigat cursa dintre revoluționarii de top,premierul sau președintele?Vă rog ca acum să ne apărăm ce ne a mai rămas de apărat,inclusiv și în primul rînd ”Lucrul bine făcut”!Să păstrăm șansa!
Verzeihung und Alles Gute! Ihre Herrschaften!
Ein Man, ein Wort!
Iancu Motu
noiembrie 30, 2014
Cand spuneam ca nu se stie de apartenenta la Biserica Unita ma refeream mai ales la ardeleni. Este foarte adevarat, de la noi trebuia sa porneasca efortul de a arata si explica. Din pacate Mos Calorifer nu a continuat eforturile marelui profesor care a fost Pompiliu Teodor, dupa cum nici altii din jurul placintei puterii n-au facut-o. De pilda dl. George Maior senior care, in vremea cand mai era pe la Cluj se ocupa tocmai cu tema in cauza, mai exact cu miscarea nationala din Transilvania.Si cred ca mai trebuie spus ceva care nu face parte din povestea cu „corectitudinea politica”, mai ales cand este vorba despre vesnicii prezenti la putere: UDMR. Nu stiu cata lume din tara asta stie ca dupa 1600 Principatul Transilvaniei a devenit, oficial, un principat calvin. Toti principii, fara exceptie, au incercat o politica de calvinizare a romanilor. Preotii romani care se intorceau de la studii mai mult sau mai putin avansate, erau trecuti sub autoritatea unui supraintendent calvin ( un gen de arhiepiscop) care avea dreptul sa-i inspecteze si multe altele. Atunci cand in cadrul comunitatii romanesti s-a ivit prilejul de a se scapa de acest adevarat tavalug, s-a recurs la formula Bisericii Unite. Apoi, datorita unor preoti, ierarhi inalti dar si a unei comunitati romanesti tot mai active, evolutia a fost cu totul alta. Aceste lucruri nu sunt cunoscute la nivel general la noi. Ar fi foarte multe de spus dar nu este aici locul. Desi, dupa aproape o suta de ani de fiintare impreuna acestea, toate, ar trebui sa fie ceva foarte bine cunoscut daca nu de-a dreptul „banal”.
Eine Frau, ein ganzes Woerterbuch
noiembrie 30, 2014
So helfe uns Gott!
Georgeta R. M.
noiembrie 30, 2014
M-am bucurat la citirea acestui articol în care am aflat, (așa cum bine ați remarcat că unele ”povești” sunt poate cunoscute doar de istorici) de acest fotograf al Unirii, Samoilă Mârza un om modest dar implicat în evenimente importante pentru țară, istoria României. Vă mulțumesc d-le Vasile Gogea, și noua săptămână care vine să vă fie rodnică cu toate cele bune !
Anca Marin Butnarescu
decembrie 1, 2014
La Multi Multi Ani si Speram mai ” Fericiti”!
Dezideriu Dudas
decembrie 1, 2014
Din pacate “capusele fara memorie” fac istorie in Romania in timp ce “segmentele necocosate din coloana vertebrala” o suporta…Din 2012 incoace insa parca se simte totusi ca Romania are si o memorie a coloanei….Aceasta se intampla “aici si acum” si tot ne e greu sa sesizam…Exceptionali “germeni de memorie a coloanei” sunt actiunile consecvente ale unor intelectuali implicati sufleteste in neuitarea “segmentelor necocosate ale istoriei noastre”, cum sa facem insa sa-i ajutam sa „capuseze” trupul Romaniei cu memorie ? Capusele fara memorie n-au nevoie de niciun sprijin….
La multi ani !