Gogea’s Blog a susţinut-o pe Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace – 2014

Posted on decembrie 9, 2014

21În 12 iulie 2013, Gogea’s Blog se alătura campaniei mondiale de strîngere de semnături în sprijinul tinerei militante Malala pentru dreptul la educaţie al fetelor din Pakistan, declanşată de organizaţia  AVAAZ.Lumea în acţiune. Iată, postarea noastră de atunci:

Împuşcată în cap pentru că vrea să meargă la şcoală!

5657_5566_everychildinschool_1_460x230l_1_460x230

Anul trecut, teroriştii au bombardat autobuzul care transporta elevele unui colegiu din Pakistan spre casă, iar 14 dintre ele au ars de vii. Supravieţuitoarele au fost transportate de urgenţă la spital, unde o nouă bombă a explodat, rănindu-i pe apropiaţii fetelor şi pe asistentele care le-au sărit în ajutor.

Uneori, din întunericul cel mai înfricoşător ţâşneşte şi cea mai vie scânteie de speranţă. După ce a trecut prin aceste clipe e coşmar, Malala a avut curajul să continue să militeze pentru dreptul la educaţie al fetelor din Pakistan. Deşi a fost împuşcată în cap de extremişti, tânăra în vârstă de 15 ani a reuşit să supravieţuiască şi, având suportul a un milion dintre noi, a convins Guvernul să adopte noi politici educaţionale care asigură şcolarizarea tuturor fetelor din Pakistan!

Iar lupta ei nu se termină aici. Vineri, Malala va prezenta în cadrul ONU un plan global pentru asigurarea şcolarizării tuturor copiilor de pe planetă. Planul ei este extrem de simplu de realizat, iar costurile acestuia nu vor depăşi suma necesară pentru a construi două centrale electrice. În următoarele 24 de ore, haideţi să arătăm liderilor lumii că milioane de oameni sunt alături de Malala şi să le cerem să acţioneze acum pentru a transforma coşmarul provocat de extremiştii talibani într-o rază de speranţă pentru copii din întreaga lume.

( Citeşte şi susţine-o pe Malala: https://secure.avaaz.org/ro/every_child_in_school_global/?fp .)

*

       Şi, iată, astăzi toate agenţiile de ştiri din lume anunţă că în această dupăamiază, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 va fi înmînat celor doi laureaţi desemnaţi încă de vinerea trecută:

imageResize

      Pakistaneza Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi.

image-2014-10-10-18276155-46-kailash-satyarthi-malala-yousafzai
În vârstă de 17 ani, Malala Yousafzai este de departe cea mai tânară câştigătoare a distincţiei Nobel pentru Pace, ea devenind cunoscută în urmă cu doi ani, pe 9 octombrie 2012, când a fost împuşcată în cap de un taliban, în autobuzul ce o ducea la şcoală, in districtul Swat, din nord-vestul Pakistanului, pentru că a susţinut dreptul fetelor de a merge la şcoală.

După ce a fost împuşcată, Malala a fost îngrijită într-un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde locuieşte şi în prezent împreuna cu familia sa şi continuă campania pentru dreptul fetelor la educaţie.

Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, este un activist indian pentru drepturile copiilor, făcând parte dintr-o mişcare indiană ce militează împotriva folosirii copiilor la muncă, înca din anii ’90. Organizaţia sa, Bachpan Bachao Andolan, a eliberat peste 80.000 de copii din diferite forme de sclavie, ajutându-i să meargă la şcoală şi să se reintegreze.

       E o mare, incomensurabilă bucurie să constaţi (şi nu e pentru prima oară!) că nici o picătură, oricît de mică, de energie morală nu se iroseşte în Univers!

Posted in: Premii, Spune acum!