Am găsit, astăzi, după mai bine de 13 ani de cînd a formulat-o şi 11 de cînd, înfrînt de scîrbă şi dezamăgire, a părăsit lumea aceasta pentru frumuseţea căreia şi-a dezgolit pieptul şi şi-a oferit inima lui mare şi sensibilă, un posibil răspuns la întrebarea lui Călin Nemeş (1960-1993):
„Circulaţi. Totuşi, gândiţi-vă că într-o bună zi se va încheia şi viaţa voastră supusă stomacului. Iertaţi-mi că vă reamintesc, dar vă dau cuvântul meu de om că într-o zi, în care soarele va răsări la fel ca astăzi, veţi muri. Şi dumneavoastră, şi eu. Mai devreme sau mai târziu. Şi ceva îmi spune că imediat după acest ultim eveniment al vieţii noastre, care este moartea, îi vom reîntâlni pe ei, pe magnificii copii şi adolescenţi ai lui decembrie 1989. Şi, poate, ne vor întreba ce am făcut după moartea lor? Ştiu că eu am ce să le răspund. Dar dumneata, trecătorule?”
(Călin Nemeş, România liberă, 25 aprilie 1991)
Iată-l:
Marius OPREA:
La mulţi ani?
„Se termină anul 2014.
Se încheie Centenarul Coposu care, slavă Domnului, s-a desfăşurat aşa cum se cuvenea.
Însă eu nu am mai săpat nimic. Cu o singură excepţie (descoperirea şi exhumarea unui dezertor la Sângeorz-Băi), nu am mai adus la lumină nici un partizan, deţinut ori ţăran ucis de securitate şi îngropat anonim prin cimitire, păduri ori pe cîmpuri. Pentru că Guvernul României, prin reprezentantul său numit în fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a considerat şi consideră că nu e oportun să continuu săpăturile la Aiud şi Târgu Ocna. Şi nici în alte locuri. Că nu e o prioritate. Am înţeles că, pe de o parte, e vorba de o reorientare a activităţii IICCMER nu spre investigarea crimelor comunismului, ci doar spre o constatare a lor şi, pe de altă parte, că nu ar fi cazul ca acest tip de acţiune să fie considerat o concurenţă la Holocaust, anume o echivalare a crimelor comunismului cu Holocaustul.
Dovada concretă a crimelor – anume, descoperirea osemintelor celor ucişi – are o mult mai mare putere decît toate colocviile şi simpozioanele plătite din banii de la bugetul de stat. Acestea, desfăşurate în genere cu mari cheltuieli, şi-au dorit să demonstreze că în România se întîmplă ceva; ei, bine, nu s-a întîmplat nimic. Doar cu paharele de şampanie servite la un cocteil, după lectura unor referate, s-ar fi putut exhuma încă, cel puţin, opt morţi la Aiud.
Eu cred că Holocaustul şi crimele comunismului sînt cele două feţe ale aceleiaşi monede – crime împotriva umanităţii – şi că ar trebui judecate fără termen de comparaţie, dar cu acelaşi cîntar al moralei şi al justiţiei.
Adică, la fel.
E sfîrşit de an. Oamenii îşi doresc sănătate, împliniri, daruri.
Ceea ce îmi doresc eu este ca, anul viitor, să pot pleca din nou în căutarea „poporului pierdut“.”
(În Observator cultural, http://www.observatorcultural.ro/La-multi-ani*articleID_31189-articles_details.html)
Dar noi, ceilalţi „trecători” prin lumea aceasta, poate nu „pierdută”, dar din ce în ce mai amnezică, ce răspunsuri avem? În plus faţă de simpla noastră supravieţuire „statistică”?
Carmen
decembrie 12, 2014
Dacă lumea ar fi amnezică și gata, poate nu ar fi chiar cel mai rău. Dar lumea… adică noi suntem amnezici într-un fel ciudat: uităm de Călin Nemeș, de Radu Alexandru Ionescu, dar, vorba Luciei Hossu Longin, ducem flori la mormântul lui Ceaușescu.
ozndebrasov
decembrie 12, 2014
Vasile,întrebarea asta este năucitoare pentru mine,e ca o așteptare la un examen cînd te lovește panica că nu ai făcut nimic și ști nimic din ce trebuia să înveți de la curs, ca apoi să tragi un bilet ca ăsta și să începi să îți notezi un șir de idei, concepte pe care să le susții urmărind un prompter care te obsedează zi de zi.
Eu cred că tot ce am făcut eu este că am încercat să fiu un normal într o anormalitate de un sfert de veac,am spus de fiecare dată ce am avut de spus și am crezut în asta,că trebuie să spun,am încercat să arăt și altora că trebuie măcar să spunem, să fim simplu normali și mai ales să nu ne mai fie frică să fim și să gîndim fiecare cu legea lui interioară,să fim oamenii unei nații și nu o nație de oameni.
Nu aș mai pune din nou mîna pe o armă,cu toate că am regretat de multe ori că am predat’o.Tu ai refuzat să te folosești de bastarda ei forță încă de la început.
Cred că a arăta, a dezgoli ,o fața hidoasă,o siluire,o crimă este mai condamnat și executat decît judecarea și condamnarea pe caz,caz ideologie și extirpare de creier, ce în grozăvia existenței și desfășurării nu poate fi comensurat.Să îl expui veșnic dezgolit este ceea ce trebuie făcut!
A fost pînă acum, dacă vrei,a unui marș al tăcerii care ne adună,pe noi în noi,contra lor.
Un vot deschis.
Și iată că am ajuns undeva,cînd se preia ștacheta în mîini tinere și minți mai luminate.
Dar eu,tu nu am ieșit și nu o să ieșim din rînd.
Cu Dumnezeu înainte!
eugen
decembrie 12, 2014
Nu-i așa, e cel mai simplu să te refugiezi în formule stereotip de genul: ”oricum nu mai putem schimba nimic”. Ba da, am putea, am aduce la lumină fapte și aura moralității lor exemplare, siluită de pseudo-ideologia marxistă. Am cinsti astfel, OAMENI pentru care Țara a fost, cu siguranță, mai mult decât un cuvânt. Am re-aduce printre noi repere morale. Ne-am ridica din genunchi pentru a rosti, în sfârșit, Adevărul. Care se cuvine rostit! Trebuie rostit!…
vasilegogea
decembrie 12, 2014
@eugen
Suntem împreună!
vasilegogea
decembrie 12, 2014
@ozndebrasov
Am crezut, şi încă mai cred, în puterea Cuvîntului. De aceea am refuzat, atunci, să iau armă. Aş refuza, dacă s-ar repeta situaţia, şi acum.
vasilegogea
decembrie 12, 2014
@Carmen
Repet, de mulţi ani, aceste cuvinte (învăţate şi de mine de la Monica Lovinescu): fără memorie nu există adevăr, fără adevăr nu există libertate, fără libertate nu e posibilă morala. Nu se poate clădi o Etică cu un popor de sclavi sau de mankurţi!
Alfonsina de Evora
decembrie 12, 2014
@Carmen
Lucia Hossu-Longin avea planuri si mai mari: un alt memorial al durerii, consacrat, acesta, detinutului politic Bombonel. Daca iesea Victor Viorel prezident, il reabilita pe Varan numaidecat, cantindu-i suferintele precum poetii staleninieni p-ale inchisilor comunisti de la Doftana. Antena 3 atit astepta.
Don Alfons de Brebenel y Sarata Monteorului
decembrie 12, 2014
@Alfonsina
In ce ma priveste, spre a contra babele uteciste, mari ducatoare de flori la mormintele ceausine, am ouat candva o textula cu titlul TO SHIT ON COMRADE CEAUSESCU’S TOMB?, unde argumentam ca si defecarea in respectivele locuri de veci tot cult devine, chiar daca pe dos, cu semnul inversat al profanarii, caci profanarile intaresc sistemul de credinte – sau superstii – de ele vizat prin parodiere. Si inca una: nu toti oficiantii cultului floral sint nostalgici ai cuplului sinistrodios, ori satanisti, cei mai multi dintre dinsii sint doar nemultumiti de prezent, gica-contristi, dornici de mediatizare tembelizuala, autofotografiere, SELFIES carevasazica, amintiri ghenceene. Ce, la Moscova nu se duc proaspetii casatoroti sa se pozeze linga mumia lui Lenin din Kremlin? In Correea de Nord, langa casoiul ce-o adaposteste pe-a tovarasului Kim Ir Sen? Ce, tovului Ceau nu i se spunea pe vremuri, la cozile interminabile, KImi Ir Gol?
iancu Motu
decembrie 12, 2014
Adevarul si arma! O „duala” forma de a se auzi … cuvantul? Mi se pare ca rostirea, cu insistenta a adevarului, repetarea sa pana la final poate fi un mod de a te face auzit. Cu o conditie insa: sa ai cui sa-l rostesti. Cand Calin si-a dezgolit pieptul in fata soldatilor rostea adevarul. A avut ghinionul sa aiba in fata surzi cu arme. N-a fost singurul. Au rostit adevarul chiar daca stiau ca arma poate frange destine. Armele au facut-o dar adevarul a iesit la suprafata. Nu chiar tot, nu chiar in splendoarea sa. Din acelasi motiv nici dl. Marius Oprea nu poate da deoparte pamantul pentru a arata bucati de adevar. Are de a face tot cu rezultatul rostirii armelor. De data aceasta a altor arme, mai…. parsive. Fara pocnet auzibil. Dar cu pocnire in constiinte. Arma? Trebuie lasata, totusi, deoparte.
anonim
decembrie 13, 2014
Puterea Cuvântului nu e neapărat a celor care cuvântă cu invazivă măsură şi „demnă nobleţe”. Fiindcă cioplit în piatră e: să mergi în Legea şi în Credinţa Neamului tău până la capăt. Apusenii şi Şureanu sunt aproape, dar unii nu înţeleg că legate sunt toate fără a prinde chiar de veste.
pongogonzo
decembrie 13, 2014
Reblogged this on pongogonzo.
vasilegogea
decembrie 13, 2014
@pongogonzo
Mulţumiri!