Comunicat al Filialei Cluj a USR
Profundă îngrijorare
Înregistrăm cu profundă îngrijorare avalanşa de retrocedări din ultimii ani care vizează importante lăcaşuri de cultură: muzee, şcoli, case de cultură, biblioteci, galerii de artă etc., punând în pericol echilibrul şi consistenţa vieţii culturale româneşti şi chiar existenţa unor instituţii cu tradiţie sau a unor monumente ale patrimoniului cultural. Aceste aşezăminte sunt pierdute rând pe rând de Statul român şi de cultura naţională, în favoarea unor „presupuşi” (cum îi numeşte, pe bună dreptate, presa) moştenitori.
Muzeul memorial Octavian Goga
Una dintre cele mai şocante ştiri din ultimele zile e aceea a pierderii Castelului-muzeu de la Ciucea, lăsat moştenire Statului român, prin testament, de către Octavian Goga. De o bună jumătate de secol, acesta funcţionează ca model de valorificare a moştenirii culturale, evidenţiind, totodată, un episod exemplar de prietenie literară în stare să înfrunte vicisitudinile Istoriei: Octavian Goga-Ady Endre.
Biblioteca lui Octavian Goga
Salutăm eforturile Consiliului Judeţean Cluj de a păstra acest monument şi sperăm – în numele unei Dreptăţi mai presus de meschine interese personale – să aibă câştig de cauză, dar credem că soluţia optimă şi imperios necesară e aceea a reexaminării responsabile a Legii înseşi. Dacă va continua aplicarea ei nesăbuită, fără respect pentru valorile culturii naţionale, pentru prioritatea pe care Cultura se cuvine s-o reprezinte în descrierea de sine a unui popor, vom rămâne în amintirea generaţiilor viitoare drept nişte iresponsabili risipitori şi demolatori de avere naţională.
Comitetul de conducere al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România
Irina Petraş (preşedinte)
Ruxandra Cesereanu
Doina Cetea
Ion Cristofor
Ovidiu Pecican
Adrian Popescu
Cluj-Napoca, 18 decembrie 2014
*
UPDATE. Citeşte un articol pe această temă, semnat de criticul şi istoricul literar, prof. univ. dr. Mircea Popa, în cotidianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/opriti-jaful-desantat-din-patrimoniul-national/.
vasilegogea
decembrie 19, 2014
Regimul comunist a început cu naţionalizările. Post-comuniştii continuă cu… deznaţionalizarea culturii!
După seria neagră de aruncare în stradă a unor instituţii de cultură care dau identitate acestei naţii, modificarea legii care a permis acest genocid axiologic devine o urgenţă, o prioritate absolută pentru Parlament, pentru Guvern dar, cred, şi pentru Preşedintele nou ales.
Anca Marin Butnarescu
decembrie 19, 2014
Speram ca ” Noul Ales” o sa ia atitudine, si cu convingere credem in el.Inainte vorbeam de un genocid , acum vad ca a ramas acelasi ”cuvant” dar orientat spre altceva. Ceva nu functioneaza! Asta e sigur.
asta e tot ce puteti face?
decembrie 19, 2014
Probabil ca nu realizati ce se intampla daca va manifestati „cu profunda ingrijorare” si atat. Ei, dupa ce o sa pierdeti totul o sa va manifestati „cu apasata ingrijorare”.
Dana (Mara)
decembrie 19, 2014
Cam tardiv acest sos. Dar asa-i romanul – naiv, rabdator, increzator in justitia independenta care „lucreaza pentru voi”. Pina sa deie cu cusma de pamint la vestea ca este dat afara din casa cu acte in regula tot spera in dreapta judecata. Nu este prost cine cere – si nu duce lumea lipsa de ambitiosi, batosi plini de tenacitate- ci fraier cine cedeaza cu indolenta. Ni se tot spunea sa fim civilizati, sa nu ne isterizam, sa ne bem cafelele linistiti…si pina la urma te trezesti cu acest bilant la care figuram la fraieri. Fenomenul restituirilor este in derulare deci bilantul se poate anticipa cu putina imaginatie.
vasilegogea
decembrie 20, 2014
@asta e tot ce puteti face?
Mai trebuie, oare, să vă reamintească cineva că scriitorii (oamenii de cultură, în sens larg) nu sunt… „mineri”?
Anca Marin Butnarescu
decembrie 20, 2014
@vasile gogea
Am invatat nu demult ca ” asta e tot ce puteti face ?” are dreptate! Da, nu sunt ”mineri” care personal i-am vazut la Bucuresti, dar totusi stam f rau ” la organizare”. Si asta se simte in toate domeniile!
Horea Porumb
decembrie 26, 2014
Deocamdată, hai sa speram…
Toata ierarhia administrativa, politica si (mai ales) culturala e infestata cu impostori trădători de neam, sau, chiar cu dușmani declarati ai neamului.
S-a întâmplat ceva, recent, care imi permite sa mai sper (iar) într-un miracol…