Vasile Iuga de Sălişte premiat de Academia Română

Posted on decembrie 21, 2014

2Sigla_academia_romana

 

vasile iuga de saliste si blazonul familiei

        După ce în 2010, Academicianul Ionel Haiduc a înmânat Diploma Meritul Academic maramureşeanului şi prietenului nostru, Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele Societăţii Culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj -Napoca, pentru promovarea istoriei şi culturii poporului român, iată că acum, pentru uriaşa muncă de recuperare, valorificare şi popularizare a unui patrimoniu de documente fundamentale pentru istoria Maramureşului, şi ipso facto,  pentru reîntregirea memoriei  României şi a românilor,  Academia Română, reunită solemn în plenul său, l-a răsplătit pe nobilul şi vrednicul săliştean cu Premiul Eudoxiu de Hurmuzaki, pentru  volumul Oameni de seamă ai Maramureşului. Dicţionar 1700-2010. O adevărată replică, după mai bine de un secol, la monumentala lucrare a  Dr. Ioan Mihaly de Apşa, Diplome Maramureşene din secolele XIV şi XV, publicată la Sighet în 1900, premiată de asemenea, la vremea ei, în 1902, de Academia Română cu Premiul Năsturel-Herescu.

       Săliştea de Sus, asemenea Ieudului, au reprezentat din totdeauna centre de maximă concentrare şi expresie a culturii şi spiritualităţii româneşti în Maramureş. La nobilitatea voievodală moştenită din generaţie în generaţie, s-a adăugat mereu nobleţea educaţiei, a cultului pentru carte şi învăţătură.

        Dar Maramureşul istoric, în completitudinea lui organică, a fost şi este în sine o academie. Cum ar putea să nu fie îmbrăţişată, cu frăţesc respect şi preţuire de Academia Română?

*

    Citeşte mai mult despre Societatea Culturală Dragoş Vodă

şi activitatea lui Vasile Iuga de Sălişte aici:

https://dragosvodadotorg.wordpress.com/despre/

Posted in: Premii