După 25 de ani: pentru o „despărţire” nedureroasă

Posted on decembrie 22, 2014

3Am scris acest text în urmă cu 20 de ani. La cinci ani după Revoluţie. Multe lucruri arătau altfel în ţară, nu destul de multe s-au schimbat, prea multe au rămas la fel… Ceea ce îmi doresc acum, la 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, e să nu mai am motive să-l scriu încă o dată. Îl reiau, totuşi, doar pentru a mă pregăti să mă despart de el definitiv.

S E R B Ă R I L E    N E R U Ş I N Ă R I I

      Judecînd după ceea ce vedem – pe postul naţional de televiziune – că se întîmplă prin palatele Capitalei, sfîşierea ţării pare deja săvîrşită: nu o sfîşiere administrativ-teritorială (aşa cum tot suntem speriaţi că ar fi posibil), ci una morală. Cu cît mizeria şi deznădejdea cuprind tot mai mult din România, cu atît numărul şi fastul deşănţat al „aniversărilor” cresc. O armată de profitori ai dezastrului ne asigură, de fiecare dată, cu cinism, că îşi vor dedica întreaga lor viaţă progresului şi prosperităţii naţiunii. Jaful organizat şi minciuna legiferată sunt ridicate la rang de virtuţi patriotice.   

       Un nou mit, al „salvatorului”, tinde să învăluie într-o ceaţă profitabilă pentru hienele istoriei, persoana – în fond, mediocră – a preşedintelui. Slugărnicia devine din nou criteriu de promovare în scara puterii. Demnitatea este tot mai mult un delict, iar opinia lucidă şi liber exprimată – un act de trădare. Statul poliţienesc se reface încet-încet, aşa cum o rîmă, dacă nu e zdrobită ci doar tăiată în două sau trei, se regenerează. Peste tot, „capetele de beton” ale vechiului regim construiesc noi „ziduri” în minţile oamenilor.

       Şi, în timp ce toate acestea sunt prilejuri ale serbărilor neruşinării, undeva la Timişoara, Bucureşti, Arad, Sibiu, Braşov, cîte o voce, din ce în ce mai stinsă, de mamă îndoliată, abia se mai aude:

       PENTRU CE AU MURIT COPIII NOŞTRI?

________________________________________

Text publicat în decembrie 1994, în săptămînalul Observator, din Braşov şi reluat în cartea mea Exerciţii de tragere cu puşca de soc, Editura Paralela 45, 1988.