„Finnegans Wake” de James Joyce din perspectiva lingvisticii cuantice

Posted on februarie 21, 2015

2Comunicat de Presă miercuri 18 februarie 2015

Ediţie online

Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureştiThe British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei,

Anunţă publicarea volumului Joyce Lexicography 999.10

C. George Sandulescu, Lidia Vianu, Ioan-Iovitz Popescu,
Andrew Wilson, Rosie Knight, Gabriel Altmann

Finnegans Wake
 văzut prin prisma matematicii

Cover Mathematics

ISBN 978-606-8592-65-7

 

Apărut iniţial în Glottometrics 30/2015, RAM-Verlag, pp19-44.

 Glottometrics este o revistă dedicată lingvisticii cuantice, publicată de RAM-Verlag. Acest text scris de mai mulţi autori se ocupă de relaţia dintre literatură şi matematică. El este primul dintr-o serie proiectată de articole care discută structura cărţii Finnegans Wake de James Joyce. Intenţia autorilor este să stabilească dacă într-un text de această factură legile lingvistice sunt îndeajuns de puternice pentru a îmblânzi proliferarea copleşitoare a vocabularului — cu alte cuvinte, dacă modelele matematice obişnuite sunt şi aici operaționale.

James Joyce a început să scrie în anul 1914. Ultima lui carte, publicată în 1939, a fost Finnegans Wake, la care a lucrat timp de 17 ani. Joyce este un reprezentant major al Experimentalismului secolului XX în literatură. De la bun început, el s-a folosit de monologul interior. În Finnegans Wake găsim forma cea mai concentrată a acestui monolog: fiecare cuvânt folosit acolo este o simultaneitate de gânduri, asociaţii şi sugestii de toate felurile. Într-o covârşitoare majoritate, aceste cuvinte nu există în limba engleză ca atare, şi nici în alte limbi. Ele sunt create de Joyce. Contemporary Literature Press a publicat aceste „cuvinte” în volumele 999.4—999.9 din seria Joyce Lexicography.

Aşadar, Joyce a sfârşit prin a-şi crea un limbaj propriu, care se adresa, însă, tuturor cititorilor. Articolul pe care îl publicăm acum se ocupă tocmai de acest limbaj, folosindu-se de metodele lingvisticii cuantice.  Sperăm că aceste metode vor deschide noi drumuri acelora ce se ocupă de cercetarea cărţii Finnegans Wake.

George Sandulescu şi Lidia Vianu

Finnegans Wake văzut prin prisma matematicii, de C. George Sandulescu, Lidia Vianu, Ioan-Iovitz Popescu, Andrew Wilson, Rosie Knight, Gabriel Altmann s-a lansat oficial miercuri 18 februarie 2015, dar volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/FW-mathematics.html

Posted in: Uncategorized