Apel din Bădăcin: Salvaţi casa lui Iuliu Maniu!

Posted on martie 1, 2015

5Campanie publică pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ Bădăcin

casa_iuliu_maniu_badacin_salaj_6-430x287

 Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!

Iuliu_Maniu„Îl simt cum mai vine,
Mai vine pe acasă,

Îl văd cum se aşează
Cu satul la masă.
Şi-şi varsă durerea
Sădind-o în noi.
Generaţii ca mine, ca tine, ca voi“.
Imnul lui Maniu (fragment), Ioan Pop – „Poetu’ de Bădăcin” (1986)

???????????????????????????????

Da, Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe.
Şi totuşi, mai există speranţă, chiar şi acum în ceasul al 12-lea, când tic tacul secundarului marchează, cu fiecare bătaie, căderea unei bucăţi din casă care se desprinde şi devine praf peste amintiri.
Şi pentru că încă există speranţă şi oameni care încă mai cred, iar spiritul lui Maniu e încă viu, a început campania publică: “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, o campanie care, pentru a avea sorţi de izbândă, trebuie să „alerge“ în sens invers cursului firesc a timpului şi a lucrurilor.
Cei care au răspuns chemării şi au spus cu convingere “DA” campaniei şi au început să se implice într-un fel sau altul sunt: Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei; Primăria Pericei; Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj; Centrul de Cultură şi Artă Sălaj; Fundaţia Academia Civică (Ana Blandiana); Centrul de Cultură şi Artă Salaj; Fundaţia Corneliu Coposu; Asociaţia Creştină România de Mâine Bucureşti; Cotidianul Magazin Sălăjean; Publicaţia Sălajul Pur şi Simplu; Revista de cultură Caiete Silvane; Cotidianul Vocea Transilvaniei; Gazeta De Cluj; Cotidianul Adevarul; Agenția Națională De Presă Agerpres; Cotidianul Crişana. Lista e încă deschisă.

casa_iuliu_maniu_badacin_salaj_5       Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu.
Importanţa acestui monument este dată de valoarea memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiţii, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuţiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica Vicarului Silvaniei Demetriu Coroianu şi a îndeplinit funcţia de preşedintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani. Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost recunoscută, iar activitatea lui apreciată de înalţi demnitari dinafara graniţelor României.
Casa memorială “Iuliu Maniu” nu este funcţională în prezent, orice activitate fiind interzisă datorită faptului că prezintă pericol public. Clădirea s-a degradat continu și prezintă pericol de prăbușire parțială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. În jurul clădirii funcţionează astăzi „Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe.
casa_iuliu_maniu_badacin_salaj_2

       Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză, procesul de deteriorare este extrem de rapid.
Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administrator al clădirii şi este direct interesată de conservarea monumentului, nu are putere financiară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare. Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea s-a finanţat proiectul de consolidare şi reabilitare.
Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei memoriale Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din România, care a fost prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, preşedintele Partidului Naţional Român între anii 1919-1926, președinte al Partidului Ţărănesc în perioada 1926-1933 şi 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919.
Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani. Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României, care a luptat pentru apărarea democraţiei şi s-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc și împotriva sovietizării ţării. După cel de-al doilea război mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste.
La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
casa_iuliu_maniu_badacin_salajÎn perioada interbelică, în afara oamenilor politici, la Bădăcin veneau studenţi şi elevi în tabere organizate în casa Maniu. Aceştia erau ghidaţi de Corneliu Coposu, urmaşul politic al lui Iuliu Maniu.
Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri, dar în primul rând înseamnă respectarea memoriei înaintaşilor, respectarea valorilor pe care Sălajul le-a dat pe parcursul istoriei.
Consolidarea şi reabilitarea conacului ar permite, aşa cum ne-am propus, refuncţionalizarea clădirii prin redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” şi a unui centru cultural destinat tinerilor. Parohia greco-catolică derulează, de 10 ani, proiecte culturale cu tinerii.       Refuncționalizarea centrului cultural destinat educației tinerilor va permite acestora studierea evenimentelor istorice, a personalităţilor care au avut însemnătate pentru istoria României.
Argumentele prezentate, care susţin importanţa şi necesitatea salvării casei memoriale “Iuliu Maniu”, sunt câteva din obiectivele stabilite în cadrul proiectului Refuncţionalizarea casei memoriale “Iuliu Maniu” între istorie, memorie şi prezent, iniţiat pentru a salva de la distrugere un monument istoric şi pentru a-l promova. Scopul proiectului este succint prezentat în pliantul de promovare al acestuia, prin care s-a lansat şi campania pentru strângere de fonduri.

casa_iuliu_maniu_badacin_salaj_8

    11082459_10202873881482910_7708794326159901149_n

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400;

Euro: RO18RZBR0000060002899205 –

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj, str. 1 Decembrie nr. 5 , Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

    (Preluat de pe http://www.salajulpursisimplu.ro/campanie-publica-pentru-reabilitarea-casei-memoriale-iuliu-maniu-badacin-salvati-istoria-nationala-salvati-casa-lui-iuliu-maniu/.)