Adina Kenereş
cozonac. Transilvania
o călătorie
Editura COMPANIA, (http://www.compania.ro/)
ISBN : 978-606-680-007-5, format 13×18,5 cm, 128 pagini.
« Am deschis ochii într-o baie de lumină. Pereţi văruiţi, aşternuturi albe, o rază orbitoare dar rece ţâşnea pe şervetul ajurat de pe masă prin singurul geamlâc deschis. Şi Gene care mă pândea de pe scaun, ca un dulău de casă, nerăbdător. Intrase şi ieşise de câteva ori pe uşa care scârţâia, dar n-o auzisem. E foarte cald, te sufoci aici, în brutărie, zice. Da, miroase a dulce, a bine. Pentru noi, mă simt datoare să-i spun dintre uriaşele perne în care mă proptesc, aşa e când e bine, e ca în paradis, adică e Paşte şi se fac cozonaci. Dă lung din cap şi-şi verifică nasturii cămăşuţei, ca o călugăriţă. E înduioşătoare această fată bună, crescută în respectul pentru om. Ar vrea să deschidem geamul, să ne răcorim măcar un pic. Ferească sfântul ! mârâi de sub pilotă. Mai bine ne îmbolnăvim decât să cadă cozonacii care, poate, chiar acuma cresc. Şi mirosul ? Înţelege cu nasul izurile de zahăr, portocală, vanilia şi romul, dar n-a mai simţit aşa ceva niciodată. Ăsta e miros de lucru copt, zice, brioşele sunt deci în cuptor sau afară, unde să mai crească ?
Mă spăl şi mă îmbrac în goană, îi explic ce se întâmplă. Când am ajuns noi azi-noapte, ea era frântă şi n-am mai stat să-i traduc ce-am vorbit cu nană Ană pentru dimineaţă. Trebuie să pot fotografia patru feluri de cozonac, două care sunt gata coapte, asta simte Gene, cel simplu cu stafide şi cel cu rahat, şi două care or să se facă acum, cu nucă şi cu mac, pentru care ne sufocăm, dar pe care trebuie să-i prindem în plină lucrare. »
Adina Kenereş (născută în 1957 la Bucureşti) a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (engleză-hindi) a Universităţii din Bucureşti (1980) şi a obţinut Diploma de Studii Aprofundate la Universitatea Paris VII (Sémiologie du texte et de l’image, 1989). Stabilită la Paris în 1987, s-a întors în România în 1997. A fost profesor, redactor, bibliotecar, asistent în comerţul de artă, secretar de redacţie, documentarist, traducător, autor, responsabil editorial, lector-corector, copywriter, jurnalist cultural, editor.
Debut cu proză în revista Vatra (1981). Debut editorial cu romanul Îngereasa cu pălărie verde (Editura Albatros, Bucureşti, 1983 – Premiul Uniunii Scriitorilor), urmat de volumul de nuvele Rochia de crin (Editura Albatros, Bucureşti, 1985). A colaborat cu proză, traduceri, cronici şi articole la reviste şi ziare înainte şi după 1989, iar după 2000 şi în mediul online.
*
O referinţă critică la Îngereasa cu pălărie verde:
„Un roman «realist» de imediata actualitate despre România acestor ani [Îngereasa cu pălărie verde], scris parcă dintr-o răsuflare, cu inteligentă agresivitate sarcastică, a impus prompt atenţiei un nume de referinţă pentru proza noastră tînără: Adina Keneres. O carte despre realitatea socială şi conjunctura spirituală a prezentului, somate să-şi developeze premisele, în contact cu stimulatoarea interogaţie drastică a aspiraţiilor juvenile; o revelaţie de asemeni, asupra viziunii, asupra motivaţiilor, exigenţelor, impulsului şi perspectivelor tinerei intelectualităţi de astăzi, aflată la momentul afirmării personalităţii şi a proiectelor creatoare. (…) Tocmai în confruntarea, extrem de dificilă pentru un scriitor (nu numai tînar) cu temele majore (fie şi numai cu «dezbaterea» acestora, incitantă, mereu tăioasă, personală, interesantă). Adina Kenereş dă, de la început, măsura înzestrării. Energică se arată capacitatea de a evita constant apatia locului comun, de a resuscita şi a substanţializa epic ideile.”
(Norman Manea, în vol. Pe contur, Edit. Cartea Românească, 1984)
__________________________
(Sursa foto-portret: http://www.elle.ro/people/adina-keneres-companie-de-suflet-3624/.)
Posted on martie 23, 2015
0