Lansare de carte:
Parfumeria Rozsa sau Miracolul de la Auschwitz
de Irányi Péter
vineri, 27 martie, ora 12,
sala „Tonitza”, Muzeul de Artă Cluj
O carte cum este Parfumeria Rozsa sau Miracolul de la Auschwitz trebuie citită, citită cu atenţie. Şi trebuie citită deoarece, ca să-l citez pe autorul ei, Irányi Péter (originar din Cluj-Napoca), “Istoria trebuie redată cu exactitate şi minuţiozitate exemplară şi nealterată. O ţară care nu are istorie, fie ea urîtă sau frumoasă, este o ţară fără viitor. Noi, cei ce am trecut numai ca şi spectatori din rîndul unu, prin Holocaustul părinţilor noştri şi al celorlalţi şase milioane de concetăţeni, ce au fost maltrataţi şi ucişi numai datorită faptului că erau evrei, avem datoria sfîntă şi unică să menţinem aceste evenimente unice în mintea noastră şi în mintea tuturor celor ce vor să-şi crească copiii şi nepoţii şi strănepoţii în spiritul păcii şi al recunoaşterii drepturilor umane de pretutindeni”.
Irányi Péter propune o aplecare obiectivă, deloc părtinitoare, asupra unuia dintre cele mai dureroase momente ale istoriei, Holocaustul şi soluţia finală destinate familiilor evreieşti şinu numai. Istoria familiei sale este istoria milioanelor de evrei exterminaţi în lagărele naziste în timpul celei de a doua conflagraţii mondiale, fie că este vorba despre Auschwitz – Birkenau, Dachau, Treblinka, Maidanek, Sobibor, Sachsenhausen, …
Miza este mult mai mare şi ea se regăseşte în capitolele finale ale cărţii, conştientizări ale luptei împotriva antisemitismului, împotriva ignoranţei (“lupta împotriva ignoranţei trebuie dusă la bun sfîrşit”), referiri la scandalul NSA, 11 Septembrie 2001, cazul Ucrainei, consultările româno- israeliene şi declaraţia comună.
Toate capitolele cărţii interesează, toate şi în egală măsură : Los, Los, Los; Minunea de la Auschwitz; Repatrierea; De ce ucide omul ?; Soluţia finală; Mozes; David l-a învins pe Goliat; Săpunul; Sărbătorile; Pianul; Măcelul; Puterea destinului; Dumnezeu nu uită; Incrementa şi Decrementa; Berlinul înzidit; Interviul sau ne luptăm împotriva antisemitismului; Eppur si Muove; …
Lansarea cărţii se bucură de prezenţe alese: Lucian Nastasă-Kovács, Gyémánt Ladislau, Robert Schwartz, Liviu Zăpîrţan, Teodora Bologa, cu toţii alături de autorul cărţii, Irányi Péter, cu toţii alături de dvs.
Demostene ŞOFRON
(În cotidianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/lansare-de-carte-40/)
*
„M-am născut în 1947 în Cluj unde am terminat facultatea de Electrotehnică. În anul 1976 am emigrat cu soţia mea Nicoleta în Israel unde am stat 6 ani de zile. În Tel-Aviv s-au născut cei doi băieţi ai noştri şi în anul 1981 am emigrat iarăşi în Germania/Berlin. Fiind pensionar şi avînd multe de spus, am găsit că singura modalitate de a-ţi exprima părerea şi de a-ţi depăna amintirile este „Pana şi Hîrtia”. De aceea m-am aventurat şi am scris o carte cu titlul: „Parfumeria Rozsa sau Miracolul de la Auschwitz”, carte ce a apărut la Cluj şi Bucureşti.”
(Foto şi confesiune, pe blogul personal al autorului: http://negrupealb.ning.com/profile/PeterIranyi?xg_source=activity.)
Luchi
martie 27, 2015
Cartea este foarte interesanta si captivanta. Am inceput-o in tren, am continuat-o n autobuz si am terminat-o pe la 9 sera acasa. Cred ca este singura carte privind Holocaustul si viata evreilor din Romania postbelica aparuta in limba romana. Fiind clujean mi-a amintit de perioada cand eram tineri elevi si nu stiam ce fericiti suntem, Felicitari autorului.
vasilegogea
martie 27, 2015
@Luchi
Nu, nu e deloc singura! Chiar si o simpla cautare pe Google va poate ajuta sa gasiti o bibliografie, deja, bogata. Nu numai memorialistica, dar si istorica, comparatista.
George Weisz
martie 31, 2015
Cartea este interesanta si are mult material biografic intr-un loc unde am crescut si am copilarit. Peter a tinut probabil un jurnal, unde si-a notat anumite observatii si ca atare sunt o gramada de amanunte care le credeam pierdute, dar care au fost inregistrate.
Totusi cartea are anumite scaderi: avem un capitol intreg cu prima lui dragoste, de la piata, dar nu avem un rind depre „jumatatea” lui cu care a trait o viata. Totodata, viata in Israel este descrisa ca fiind cu miere si lapte, dar totusi a fost urmata de „ierida” in Germania, tara tortionarilor tatalui lui. Punctele acestea nu se pot explica bine. Cartea are o valoare documentara de a pastra amintirea comunitatii evreiesti din Cluj, in anii 60 si 70.
vasilegogea
aprilie 1, 2015
@George Weisz
Mulţumesc pentru intervenţie şi observaţiile pertinente formulate.