Papa Francisc numind genocid „Marele Rău” (Metz Yeghern) prin care a trecut poporul armean în urmă cu 100 de ani.

Posted on aprilie 13, 2015

1Papa Francisc, la 100 de ani de la ”Marele rău”

1509465_Articolo

RV 09 apr 2015. Sfântul Părinte i-a primit pe episcopii Sinodului patriarhal al Bisericii Catolice Armene, însoţiţi de catolicosul Nerses Bedros al XIX-lea, patriarh de Cililia a Armenilor. În discursul său, Sfântul Părinte a menţionat apropierea celebrării de duminică, 12 aprilie 2015, în bazilica San Pietro în timpul căreia îl va proclama ”învăţător al Bisericii” pe Sfântul Grigore din Narek şi – a precizat – ”vom înălţa rugăciunea pomenirii creştine pentru fiii şi fiicele iubitului vostru popor care au fost victime acum o sută de ani”. Referindu-se la dramele prin care a trecut poporul armean Papa Francisc a spus că ”vom invoca Milostivirea Divină ca să-i ajute pe toţi, din dragoste pentru adevăr şi dreptate, să vindece orice rană şi să grăbească gesturile concrete de reconciliere şi de pace între naţiunile care încă nu reuşesc să ajungă la un consens rezonabil în lectura acestor triste evenimente”.

Mp3

Salutând preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii catolici armeni din Armenia şi diaspora, Papa a spus că îşi îndreaptă gândul cu tristeţe în mod special spre acele zone, precum regiunea oraşului Alep, care în urmă cu o sută de ani au fost refugiu sigur pentru puţinii supravieţuitori, dar în care, în zilele noastre, ”este pusă în pericol permanenţa creştinilor, şi nu doar a celor armeni”.
«Poporul vostru, pe care tradiţia îl recunoaşte drept primul popor convertit la creştinism în 301, are o istorie bimilenară şi păstrează un admirabil patrimoniu de spiritualitate şi cultură, alături de capacitatea de a se ridica după numeroasele persecuţii şi încercări la care a fost supus. Vă invit să cultivaţi întotdeauna sentimentul de recunoştinţă faţă de Domnul pentru faptul de a fi fost capabili să vă păstraţi fidelitatea faţă de El chiar şi în epocile cele mai grele. Este important, de asemenea, să-i cereţi lui Dumnezeu darul înţelepciunii inimii: comemorarea victimelor de acum o sută de ani ne pune, într-adevăr, înainte întunericul acelui ”mysterium iniquitatis” (misterul nelegiuirii – 2Tes 2,7)».

După cum spune Evanghelia – a continuat Pontiful – din inima omului se pot dezlănţui ”forţele cele mai obscure, în stare de a programa anihilarea sistematică a fratelui, de a-l considera duşman, adversar sau chiar individ lipsit de însăşi demnitatea umană. Dar pentru cei care cred, întrebarea despre răul comis de om introduce la misterul participării la patima răscumpărătoare: nu puţini fii şi fiice ai naţiunii armene au fost capabili să rostească numele lui Cristos până la vărsarea sângelui sau la moartea prin epuizare în exodul interminabil la care au fost constrânşi”.
«Paginile de suferinţă din istoria poporului vostru continuă, într-un anumit sens, patima lui Isus, dar în fiecare din ele este depusă sămânţa Învierii. Să nu înceteze în voi, Păstorii, efortul de a-i educa pe credincioşii laici să înveţe a citi realitatea cu ochi noi, pentru a ajunge să spună zi de zi: poporul meu nu este doar unul de oameni care suferă pentru Cristos, dar mai ales unul de oameni înviaţi în Cristos. De aceea, este important să vă aduceţi aminte de trecut, dar pentru a scoate limfa cu care să alimentaţi prezentul prin vestirea bucuroasă a Evangheliei şi prin mărturia carităţii».

Papa a încurajat episcopii Bisericii Catolice Armene să susţină drumul de formare permanentă a preoţilor şi persoanelor consacrate, pe care i-a numit ”primii colaboratori”, astfel încât ”comuniunea dintre ei şi voi va fi întărită de fraternitatea exemplară pe care ei o vor putea vedea în sânul Sinodului şi cu patriarhul”.

Papa Francisc a observat în cuvântul său că numeroase iniţiative actuale de comemorare a ”Marelui Rău” (Metz Yeghern) de acum o sută de ani au în centrul atenţiei recunoştinţa față de cei care, la vremea respectivă, au făcut tot posibilul pentru a uşura drama străbunilor. ”Mă gândesc în special – a spus Papa Francisc – la Papa Benedict al XV-lea care a intervenit pe lângă sultanul Mehmet al V-lea pentru a face să înceteze masacrarea armenilor. Acest pontif a fost un mare prieten al Orientului creştin: el a înfiinţat Congregaţia pentru Bisericile Orientale şi Institutul Pontifical Oriental, iar în 1920 l-a înscris pe Sfântul Efrem Sirul în rândul învăţătorilor Bisericii Universale. Sunt bucuros că această întâlnire a noastră – a subliniat Papa Francisc – are loc în preajma gestului similar pe care voi avea bucuria să-l fac duminica viitoare pentru marea personalitate a Sfântului Grigore din Narek”.

Papa a încheiat discursul său încredinţând mijlocirii marelui sfânt armean dialogul ecumenic dintre Biserica Catolică Armeană şi Biserica Apostolică Armeană (ortodoxă), remarcând că în urmă cu o sută de ani ca şi astăzi, martiriul şi persecuţia au realizat deja «ecumenismul sângelui»”.

(rv – A. Dancă)  Radio Vatican

*

Papa Francisc a folosit cuvântul ”genocid” pentru masacrul împotriva armenilor

de acum o sută de ani

Papa Francisc a folosit duminică, în cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de „genocid” pentru masacrul împotriva armenilor ce-a avut loc în urmă cu o sută de ani, cu riscul de a-şi perturba puternic relaţiile diplomatice cu Turcia, relatează AFP.

”În secolul trecut, familia noastră umană a trecut prin trei tragedii masive şi fără precedent. Prima, care este considerată în mod larg drept ‘primul genocid al sec. al XX-lea’, a lovit poporul vostru armean”, a declarat Suveranul Pontif, citând un document semnat în 2000 de către Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul armean.

”Celelalte două au fost comise de către nazism și stalinism. Mai recent, au avut loc și alte exterminări în masă, precum cele din Cambodgia, Ruanda, Burundi, Bosnia”, a adăugat Papa.

Sfântul Părinte s-a exprimat în deschiderea unei liturghii în memoria armenilor masacraţi între 1915 şi 1917. Mesa a fost oficiată împreună cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean şi în prezenţa preşedintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Chiar dacă Papa Ioan Paul al II-lea a utilizat termenul în 2000 în documentul comun şi pe care Jorge Bergoglio l-a folosit de mai multe ori înainte de a deveni Papă, în urmă cu doi ani, şi chiar de cel puţin o dată în cadru privat, aceasta este prima dată când el este rostit public de către un Suveran Pontif.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi între 1915 şi 1917, la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul împotriva armenilor.

În schimb, Turcia afirmă că este vorba de un război civil în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

(AS — editor: Angela Sârbu)   Agerpres 

*