Cenaclul UBB revine la „sediu”: între „o amiază perfectă” şi „paşii ochilor de seară”

Posted on Aprilie 17, 2015

0           După cîteva ieşiri în agora cetăţii, sau în celebre, nu demult, locuri ale boemei clujene, „Cenaclul lui Mury” revine la „sediu”. Adică, „în coasta” UBB! Îşi vor „da replica” prozatorul Lucian Pop, cunoscut deja cu supranumele dat de poetul Ion Mureşan, „povestaşul transilvan”, şi poetul Victor Constantin Măruţoiu, aflat poetic la „Ora soarelui”.

*

Graphic1

 

*

amiaza_perfecta1-209x300       Amiaza perfectă. Povestiri cu subsemnatul  (Editura Ecou transilvan, 2015) adună 19 proze care, ne asigură prefaţatorul volumului, Ioan-Pavel Azap, „pornesc, declarat sau nu, de la fapte reale, trăite, “petrecute”, dacă nu de autor, atunci de cineva din anturajul său, bineînţeles, totul fiind transfigurat artistic.”

      „Subtitlul volumului de faţă – Povestiri cu subsemnatul – îl reprezintă, cred, cel mai bine pe prozatorul Lucian Pop. Ironic şi, mai ales, autoironic, jocul de cuvinte trimite la sintagma “a da cu subsemnatul”, adică a fi constrâns să te autodenunţi – sau să te explici – într-o anume culpă. Ei bine, Lucian Pop chiar este în “culpă”: pur şi simplu el nu se poate abţine de la a scrie, de la a (se) povesti. Pentru că, şi nu fac decât să repet ce s-a mai spus, Lucian Pop este înainte de toate un povestitor – un povestitor înnăscut.” (din prefaţa semnată de Ioan-Pavel Azap)

Despre Lucian Pop mai poţi (re)vizita postarea noastră pe acest blog:

Lucian Pop, „povestaşul transilvan”

*

   Lucian POP: lucian_pop-300x153

„Este o carte de aventuri pe care le-am trăit alături de câțiva prieteni şi colegi de serviciu. Cum se face, cum nu se face, ne-am pomenit în ziua de astăzi că ne-au rămas numai visele ce se pot realiza doar cu ajutorul banilor. În cartea asta, n-am avut nevoie de ei să ne simțim uneori fericiți şi câştigători. Şi atunci morala ar fi: sentimentul de bogăţie ţi-l dă strălucirea unor amintiri, nu grosimea saltelei cu bani.”

„Fac parte din categoria scriitorilor care văd în gravitaţie principala caracteristică a realităţii în care trăim. Şi, ca o compensaţie faţă de atracţia către miezul pământului, încerc să echilibrez balanţa cu minunile şi libertatea altor lumi…”

___________

(După Dan Moşoiu, pe site-ul Radio Cluj, http://radiocluj.ro/2015/03/07/cartea-de-weekend-lucian-pop-amiaza-perfecta/)

 

*

VICTOR-CONSTANTIN-MARUTOIU-Ora-soarelui-coperta-I-198x300Victor-Constantin-MARUTOIU-coperta-I-Pasii-ochilor-de-seara-205x300    „Volumele de versuri Ora soarelui (volum bilingv română-engleză, ediţia a II-a, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2013, traducerea versurilor în limba engleză de Carolina Orăsan) şi Paşii ochilor de seară (volum bilingv română-franceză, Editura Universitaria, Craiova, 2013, traducerea versurilor în limba franceză de Ruxandra Benea) surprind devenirea conştiinţei poetice angajată în aventura descifrării tainelor existenţiale, în revelarea misterului ontologic, prin curgerea mereu inexorabilă a timpului.

Sugestiv, coperţile volumelor de versuri, realizate de Cristian Cheşuţ şi, respectiv, de Bogdan Gheban, desfăşoară imagini într-o cromatică ingenioasă, între Răsărit şi Apus, ca puncte cardinale de referinţă cosmică, aşezînd atmosfera poemelor între bucuria explozivă a Zorilor fiinţei (ediţia I) sau a Amiezei acesteia (ediţia a II-a), din volumul Ora soarelui, şi pînă la lumina decantării spre sublimul Apusului de soare, ca o comoară cognitivă descoperită prin Paşii ochilor de seară, o intuire a revelaţiei misterului în înserarea inefabilă a înţelepciunii.”

(Antonia BODEA, în cotidianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/victor-constantin-marutoiu-intre-ora-soarelui-si-pasii-ochilor-de-seara/)

*

Victor Constantin MĂRUŢOIU:

VICTOR CONSTANTIN MARUTOIU

NOAPTE METAFIZICĂ

dor şi gând ies din tipare

plouă-n mare tot mai rar

lacrimi sfinte chihlimbare

cad pe lanul de nectar

 

şuiera bezmetic vântul

şi se-nălţa peste far

în matrice alb cuvântul

arde-n sine tot mai clar

 

şi adulmecă ninsoarea

vremurilor în zadar

printre arbori cântă zarea

stau pe lună şi tresar

(Poem preluat din revista Nord literar, http://www2.nord-literar.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=608&Itemid=49)

*

Anunțuri