Memoria sîngerîndă a secolului XX: Genocidul armenilor – 1915-2015

Posted on aprilie 23, 2015

2 

banner-web

*

Biserica Armeană îi va canoniza joi pe cei 1,5 milioane de armeni, victime ale genocidului de acum 100 de ani

luminare

armenian-genocide-3

*

SLUJBA  DE CANONIZARE,  DE LA SFÂNTUL SCAUN DIN ETCHIMIADZIN,  POATE FI VIZIONATĂ, ÎN DIRECT  ÎN CURTEA CATEDRALEI  DIN  BUCUREŞTI ÎNCEPÂND CU ORELE 16. 

 Slujba de canonizare va avea loc la Etchimiadzin, centrul Patriarhiei armene, în prezența a peste 80 de reprezentanți ai tuturor bisericilor surori, după cum a indicat președintele comisiei pentru organizarea ceremoniei de canonizare, arhiepiscopul Natan Ohanisian, citat de RIA Novosti.

Decizia de canonizare colectivă a victimelor genocidului armean a fost luată de Biserica Armeană încă din toamna anului 2013, dar trecerea oficială în rândul sfinților a celor 1,5 milioane de victime a fost stabilită pentru 2015, an în care se împlinesc 100 de ani de la masacrele comise împotriva armenilor.

La 24 aprilie 1915 au fost închiși în închisorile Imperiului Otoman şi apoi ucişi cei mai buni reprezentanţi ai intelectualităţii armene — scriitori, profesori, medici, preoţi. Au murit 1.500.000 de armeni, adică aproape jumătate din populația armeană la acea perioadă. Populaţia armeană din Anatolia şi Cilicia, catalogată de autorităţi drept “inamic intern”, a fost constrânsă să plece în exil în deşertul Mesopotamiei. Numeroşi armeni au fost ucişi pe drum sau în tabere de refugiaţi.

De atunci, poporul armean luptă pentru recunoaşterea şi condamnarea internaţională a genocidului. Până în prezent, genocidul comis împotriva armenilor între 1915 și 1917 a fost recunoscut oficial de 22 de ţări şi de mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv de Parlamentul European.

Turcia nu acceptă însă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de represalii împotriva unui popor care s-a aliat cu “duşmanul rus” în primul război mondial. Totodată, Ankara susţine că cifra de 1,5 milioane este exagerată şi că numărul victimelor este de ordinul a câtorva sute de mii.

Armenia va organiza vineri, 24 aprilie, mai multe ceremonii pentru comemorarea celui mai negru episod din istoria ei. La aceste ceremonii vor participa mai mulţi şefi de stat.

AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea)

(Preluat după ARARATonline, http://www.araratonline.com/biserica-armeana-ii-va-canoniza-joi-pe-cei-15-milioane-de-armeni-victime-ale-genocidului-de-acum-100-de-ani/ )

*

De citit numărul special dedicat comemorării unui secol de la Genocidul Armenilor de revista Observator cultural: http://www.observatorcultural.ro/

 *