Manuela Botiş pe simezele Muzeului de Artă Cluj: „mai mult decît artă”

Posted on mai 18, 2015

0Manuela Botiş expune artă decorativă la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN),

instituţie de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj,

organizează, în perioada 19 mai – 8 iunie 2015,

expoziţia de artă decorativă a artistei Manuela Botiş.

Vernisajul va avea loc marţi, 19 mai 2015, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, cu începere de la ora 19.

*

05_manuela_botis_01

*

Portret de artist.

manu

         Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, Facultatea de Textile, clasa Prof.univ. Vasile Crişan şi Conf. univ. Raveca Brânzaş, şef de promoţie; Doctor în psiho-pedagogie-ştiinţele educaţei la UBB (conducător ştiinţific Prof.dr. Dumitru Salade); grad didactic I; profesoară la Liceul Teoretic „Gh. Şincai” din Cluj-Napoca. În această calitate, a organizat expoziţii de artă plastică ale profesorilor şi elevilor de la „Şincai” la Pecs (Ungaria) şi în China, la Beijing (expoziţie caritabilă pentru ajutorarea victimelor cutremurului de la Sichuan) şi la Expoziţia Mondială de la Shanghai. Toate tablourile au fost donate Muzeului Expo Shanghai 2010 pentru a decora pavilionul românesc.

          Cu participări la peste 300 de expoziţii de arte decorative şi pictură, în ţară şi străinătate, artista Manuela Botiş este, din 1992, membră a Reţelei Textile Europene, a UAP din România şi, din 2008 – membră a organizaţiei Olympic Fine Arts. Începînd din 1987 a avut zeci de expoziţii personale în galerii sau la sediul unor instituţii muzeale sau de învăţămînt din: Sebeş, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Neptun, Dej, Breaza, Bistriţa • din 1986 a participat la un număr impresionant de expoziţii naţionale (bienale, trienale, expoziţii ale tineretului) la Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brăila, Galaţi, Constanţa, Călăraşi, Sinaia, Predeal, Iaşi, Craiova, Deva, Oradea, Tîrgu Mureş, Eforie Sud, Ploieşti, la expoziţii de grup, excursii de documentare sau la expoziţii în străinătate (Moscova, Lyon, Namur, Bruxelles, Budapesta, Viena, Copenhaga, Strassbourg, Veneţia, Beijing, Shanghai, Pecs, Roma, Paris, Beirut ş.a.).

         Lucrări ale artistei se află în colecţii particulare din România (Colecţia Regală, Colecţia Patriarhală), Austria, Belgia, China, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Ungaria, SUA, Australia • Premii: 1992 – Premiul „Lebăda”, Zilele „Lucian Blaga” Chişinău; Bursă la Amsterdam la cursul d-lui Phing Chong – „Workshop in Theatre”; 1996 – Bursa Ministerului danez de Externe, Copenhaga; 2005 – Bursa Ministerului Culturii pentru participare la BIAB – Bienala Internaţională de Artă de la Beijing; Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pe anul 2004 – secţiunea artă textilă, pentru expoziţia „Cerul pe Pămînt”, Galeriile UAP Cluj-Napoca; Premiul Festivalului Internaţional de Poezie „Lucian Blaga” pentru transpunerea plastică a operei blagiene; 2006 – Diplomă de excelenţă din partea ziarului „Adevărul de Cluj”; Medalia de onoare a oraşului Paris; 2007 – nominalizare în Hübners – Who is Who – Enciclopedia Personalităţilor din România; 2008 – Medalia de aur a expoziţiei Olympic Fine Arts, Beijing, China; 2010 – Diplomă de onoare acordată de Colectivul de conducere a proiectelor pentru eradicarea sărăciei al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze; Diplomă de excelenţă acordată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru conservarea, susţinerea şi promovarea patrimoniului naţional; Diploma de excelenţă pentru pictorii participanţi la Expoziţia de pictură pentru susţinerea lucrărilor de edificare a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” Cluj-Napoca; Premiul „Formatorul Anului” acordat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Electrogrup la Gala de Excelenţă „Zece pentru Cluj” – Juniorii Clujului, Speranţele Cetăţii”.

       Mihaela BOCU (în cotidianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/manuela-botis-si-creatia-ca-stare-mai-mult-decit-arta/)

*

DSC_7050-300x200

*

DSC_7053-300x200

*

DSC_7054-300x200

*

        „Aici este mai mult decît artă. Este Liturghia Moşilor şi Strămoşilor noştri.” (Părintele Justin PÂRVU, Mănăstirea Petru Vodă, 14 mai 2006)

*

05_manuela_botis_03

*