Cea de-a 14-a ediție a
Festivalului Internaţional de Film Transilvania
va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.
Ediţia din 2007 a festivalului a fost prima organizată simultan la Cluj şi Sibiu, Capitală Culturală Europeană în acel an.
Ultimele ediţii ale TIFF-ului au fost pe cât de spectaculoase, pe atât de bogate şi diverse în oferta de filme şi de evenimente de senzaţie. Ediţia din 2014 a prezentat nu mai puţin de 400 de proiecţii, atrăgând circa 65.000 de spectatori în cele zece zile de festival.
De-a lungul celor 13 ediţii, TIFF s-a putut mândri şi cu prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru întreaga carieră. Printre acestea, se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel.
TIFF a devenit locul unde sunt difuzate în premieră naţională cele mai importante producţii autohtone.
*
*
Astfel, aici au fost văzute pentru prima dată în România filmele care au marcat boom-ul filmului românesc din ultimii ani: Occident (r. Cristian Mungiu), Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), California Dreamin’ (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu), pelicula lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigătorul Palme D’Or în 2007, Amintiri din epoca de aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Constantin Popescu Jr, Răzvan Mărculescu şi Hanno Hofer), Poliţist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu), Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică), Marţi, după Crăciun (r. Radu Muntean), filme prezentate în programul Festivalului de la Cannes 2010, Principii de viață (r. Constantin Popescu), Loverboy (r. Cătălin Mitulescu), Morgen (Marian Crișan), Periferic (r. Bogdan George Apetri) sau Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei).
În continuare, Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi propune promovarea artei cinematografice, prezentarea celor mai importante filme ale momentului, după criterii ce ţin de originalitatea subiectelor şi forţa imaginilor. Este un festival al viziunilor proaspete şi pline de imaginaţie, din care organizatorii au reuşit să facă un eveniment cultural de ţinută.
*
anamariadeleanu
mai 29, 2015
poate unul dintre cele mai BUNE festivaluri de film ! – merituosul nostru TIFF
(Timpul a confirmat că am dreptate…)
cu riscul de a-mi bulversa din nou programul, o zi tot voi prinde !!!
noradamian
mai 29, 2015
…și festivalul de teatru la Sibiu (FITS) 12 – 21 iunie.
Facem schimb de impresii 🙂
Anca Marin Butnarescu
mai 30, 2015
Frumos!
Nicolae
mai 31, 2015
Festivalul in sine este un lucru bun, insa nu si obsesia pentru ceea ce ne coboara, deja un „trend”. In actuala conjunctura este ceva nociv.
Nu gasesc nimic meritoriu in a decupa si a focaliza pe ceea ce, in fapt, nu ne reprezinta.
Dezideriu Dudas
iunie 1, 2015
Asa-i in “noua meritocratie”, de coborare, se plateste trendul descendent….Ma inscriu si eu in “lista” dvs. ( “noua meritocratie” opereaza doar cu liste, altfel ramanem noi cu noi…), pentru “meritocratia de urcare”…Cineva dintre noi totusi, fara nici-o lista, a ajuns intr-un mod miraculos un fel de lider al nostru : acad. Ioan Aurel Pop….Lupta continua…