Noi lăcaşuri pentru lumina cărţilor şi a credinţei la Sîngeorz-Băi

Posted on iulie 7, 2015

0Inaugurare cu fast şi multiple personalităţi –

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud “George Coşbuc”

îşi deschide filială şi în Sîngeorz-Băi

BJBNSfIoan_Iacob

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” Sângeorz-Băi vor inaugura marți, 7 iulie, de la ora 17:00, Filiala „Sf. Ioan Iacob” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

Pentru ca biblioteca să aibă titluri cât mai multe şi mai variate – Ioan Pintea a contactat toate editurile importante ale ţării pentru a dona cărţi pentru noua filială a bibliotecii.

Ar fi fost păcat ca într-un centru misionar pentru tineret atât de frumos să nu existe o bibliotecă – mai ales că vor fi organizate aici o mulţime de tabere pentru tineri care poate vor dori să-şi petreacă timpul liber citind” a remarcat managerul Ioan Pintea adăugând că o parte dintre cărţi sunt donate de edituri precum Renaşterea, Polirom, Cartea Românească, Şcoala Ardeleană, Humanitas sau TracusArte, dar există între ele şi cărţile publicate cu sprijinul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc”.

Dacă există bistriţeni care doresc şi au posibilitatea să facă în continuare donaţii – sunt aşteptaţi cu braţele deschise să ia legătura cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” din Bistriţa. Filiala bibliotecii va purta numele Sfântului Ioan Iacob – iar acesta nu este deloc întâmplător – a mai precizat Ioan Pintea, subliniind că Sfântul Ioan Iacob a fost o personalitate foarte interesantă şi complexă a ortodoxiei româneşti – fiind el însuşi bibliotecar şi poet.

Cu prilejul inaugurării, organizatorii vor prezenta publicului şi volumul „Ioan Bunea. Memorial”, apărut la Editura Limes, 2015. Evenimentul este onorat de o mulţime de personalităţi, între care Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei, Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, Mircea Petean şi Cătălin Bia alături de alţi oaspeţi de seamă invitaţi să inaugureze Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” Sângeorz-Băi.

Ioana BRADEA (în Bistriţeanul, http://www.bistriteanul.ro/inaugurare-cu-fast-si-multiple-personalitati–biblioteca-judeteana-%E2%80%9Cgeorge-cosbuc-isi-deschide-filiala-si-in-singeorzbai-1436041657812.html.)

*

UPDATE. Poetul Mircea Petean, director al editurii Limes, m-a informat că va dona cu această ocazie, noii filiale a BJBN, peste 300 de volume! Plodite cives!

*

Centru-misionar-1

Centrul Misionar de Tineret „Preot profesor Ioan Bunea”.

(Citeşte mai mult aici: http://ziarulfaclia.ro/cel-mai-modern-centru-misionar-de-tineret-din-tara-deschis-de-arhiepiscopia-clujului-la-singeorz-bai/.)

*

        „Părintele Ioan Bunea a fost arestat în 1959, rămânând în închisoare cinci ani de zile. A muncit în condiţii inumane în Balta Brăilei şi-n alte penitenciare. A fost eliberat în 1964 rămânând marcat de chinurile din temniţă, dar reluându-şi activitatea atât ca preot, cât şi ca dascăl.

        Pe lîngă faptul că a fost un dascăl de excepţie, a fost şi un mare predicator. Ne-a lăsat predici la duminici şi sărbători, la botez, cununie şi înmormântare. Iar ca teolog în domeniul sistematic ne-a pus la îndemână Din galeria marilor convertiţi, Fenomenologia conştiinţei morale, Psihologia rugăciunii şi alte lucrări. Şi-a iubit ţara, mărturie fiind cartea Frăţia credinţei şi frăţia naţională.”

ÎPS ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului

*

Posted in: In Memoriam