Adio, Lucian Pop!

Posted on septembrie 3, 2015

2Primesc – şi reacţioez în prima clipă ca la o glumă proastă (cam prea des reluată în ultima vreme), deşi se dovedeşte a nu fi altceva decît cruda realitate – următorul mesaj, trimis de Preşedinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, D-na Irina Petraş:

În dimineaţa acestei zile (marti, 1 septembrie 2015, n.m. V.G.)

s-a stins din viaţă colegul nostru
Lucian Pop.

Odihnească-se în pace!

Înmormântarea: joi, 3 septembrie, la Cimitirul din Floreşti.

Lucian POP (18 septembrie 1953, Panticeu/Cluj – 1 septembrie 2015, Cluj). Poet, prozator. Studii tehnice postliceale.

Lucian pop

Volume: Douăzeci de povestiri, 1990; Făptura de fum, 1998; Vraja galbenă, 2002; Prinţul cel fricos, 2004; Prinţul cel fricos, poveşti, 2004; Poezii, 2006; Gelozia, povestiri, 2009; Baletul cozilor de tigru, 2010; Povestiri din ambele secole antologie povestiri, 2012; Primul nostru milionar, povestiri, 2013 etc.

„Lucian Pop scrie poveşti cu candoarea aparentă a povestitorului popular. Efectul constă tocmai în această ingenioasă disimulare prin care literarului i se conferă inocenţa oralităţii. Fantasticul este aici pur convenţional.” (Petru Poantă)

„Lucian Pop are o artă deosebită a povestirii. Transformând fără fasoane, aproape prin dicteu, povestirea orală în text, autorul face un veritabil tur de forţă. Dacă nu există pretenţiozităţi stilistice nu există nici asperităţi, naraţiunea curgând curat şi suplu. O voce caldă şi hâtră, ţinută în frâu de scurte descrieri în care chiar şi poezia îndrăzneşte să-şi arate faţa, conduce textul cu autoritate.” (Victor Cubleşan)

„Autor al mai multor culegeri de povestiri, dintre care una pentru copii, dar şi al unor piese de teatru şi poezii, a fost numit „povestaşul transilvan” de prietenul nostru comun, poetul Ion Mureşan, care l-a apropiat, astfel, de o anumită dimensiune a amintirilor moldoveanului Ion Creangă. Această dimensiune, care nu este numai a scrisului său, dar şi a petrecerii sale prin lume, este candoarea.” (Vasile Gogea)

Irina Petraş

*

Nu pot acum, în aceste momente, decît să îi invit pe toţi cei care l-au cunoscut sau nu pe Lucian, să-l (re)viziteze în Pavilionul de oaspeţi, al cărui unul dintre primii oaspeţi a fost:

https://vasilegogea.wordpress.com/2010/05/15/lucian-pop-povestasul-transilvan/

Fie-i ţărîna uşoară şi amintirea luminoasă!

*

Reclame
Posted in: In Memoriam