Revista „Familia” după 150 de ani!

Posted on septembrie 27, 2015

2revista_familia_-_logo_-_9_martie_1866

*

ZRF-604x270

*

IOAN  MOLDOVAN:

09-Ioan-Moldovan-coperta_bihoreanul-466x270

Sărbătoare în formă continuată

       ” În iunie A.D. 2015 la Oradea Mare (ca să dăm patină solemnă) s-a petrecut.
Prilejul bun a fost împlinirea a 150 de ani de când pe harta culturală a patriei a apărut celebra revistă Familia. Fireşte, noi ne-am pregătit din timp şi am visat o mare petrecere, cu invitaţi de seamă, mai mulţi ca niciodată, cu solemnităţi bineînţelese la Teatrul „Regina Maria”, cu mesaje de la foruri şi instanţe sus-puse, cu muzici şi recitări pe-alese, cu lansări de cărţi, cu public cald şi primitor, cu mese mari întinse şi generoase, cu tot ce se cuvinte pentru a asemenea ocazie omagială. Şi a fost seara deschiderii, cu înmânări de medalii şi diplome aniversare, cu previzibile şi înaripate solii, cu îmbrăţişări de braţe tandre, prieteneşti, particulare sau generale, cu întâlniri şi reîntâlniri mirabile între scriitorii invitaţi, între aceştia şi fanii lor din public, cu, mai apoi, toasturi meşteşugite. Şi, cam toţi cei de faţă am văzut că e bine, cum bine am văzut că a fost bine şi a doua zi, ba şi a treia zi.
Astfel, visul nostru, al „familiştilor” de azi (Miron Beteg, Kiss Ana-Maria, Kiss Alexandru, Ioan Moldovan, Mircea Pricăjan, Alexandru Seres, Ioan Simuţ,
Eugenia Soreaţă, Traian Ştef) şi al celor care ne sprijină munca de editare a
revistei s-a împlinit în bună măsură. Că au fost şi unele defecţiuni în organizare
e firesc şi poate tot firesc au fost iertate.
(…)
Numărul de faţă vă oferă şi o fototecă a Evenimentului, venind în continuarea a ceea ce site-ul nostru şi adresa de facebook a revistei au publicat spre a da de ştire lumii largi despre sărbătorirea a 150 de ani de la apariţia primului număr al Familiei. Aceasta, ca un „Jubilant” bucuros, mulţumeşte şi pe această cale tuturor celor care într-un fel sau altul au dat evenimentului strălucirea cuvenită.”

(Fragment din editorial)

 

*

iosif-vulcan-revista-familia-aniversare-468x270

*

Citiţi, dînd un simplu click, nr. 7-8/2015 în format pdf

al revistei FAMILIA

Familia 7-8_2015

*

Nota Admin. Amintesc că, deşi piedici neprevăzute („fatalitatea”, ce poţi face?), au făcut să lipsesc de la eveniment, Gogea’s Blog a fost, totuşi  „prezent” virtual:

https://vasilegogea.wordpress.com/2015/06/13/revista-familia-la-150-de-ani-recapitularea-poemelor-eminescine/.

       Iar „Sărbătoarea de Familia nu s-a încheiat cu petrecerea din iunie.” – cum atît de bine spune, în editorialul din care am citat mai sus, poetul Ioan Moldovan, singurul bigam din ţară care ar trebui răsplătit pentru asta! -„E şi continuitatea un mod de sărbători.” În acest sens al sărbătorii, dorim Familiei o continuitate fără sfîrşit! Precum Coloana lui Brâncuşi!

*