Campania naţională pentru salvarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”: veste bună de la părintele paroh Cristian Borz, din Bădăcin!

Posted on octombrie 30, 2015

5Din 2 noiembrie încep lucrările de reabilitare

la Casa Memorială „Iuliu Maniu“!

casa_maniu_i-430x323

 

Prin intermediul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu” s-a reuşit strângerea a peste 70.000 de lei, cu ajutorul oamenilor cu suflet din ţară şi de peste hotare, bani suficienţi pentru refacerea fundaţiei, respectiv pentru subzidirea acesteia. Însă totul a rămas în stand-by, şi asta din cauză că de la Primăria Pericei nu s-a primit avizul necesar începerii lucrărilor de reabilitare, iar asta în condiţiile în care casa stă să se prăbuşească, şi orice zi contează.

Legea 50, pe post de beţe în roate

Contactat telefonic, primarul din Pericei, Bonczidai Csaba, a motivat întârzierea demarării lucrărilor prin Legea 50, lege care, zice el, nu-l lasă să dea autorizaţia de construcţie necesară începerii lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu. Iar asta chiar dacă parohia Bădăcin are acea dare în folosință gratuită din partea Consiliului Judeţean, pe baza căreia s-au obţinut toate avizele necesare de până acum, şi care este încă valabilă.

“Spuneţi-mi, pe un act de dare în folosinţă se poate elibera autorizaţie de construire? Uitaţi-vă la Legea 50. Eu am avut discuţii cu secretarul comunei. Din partea mea, eu aş da autorizaţia, dar nu pot obliga pe nimeni să încalce legea. Consiliul Judeţean a dat numai act de folosinţă, pe baza căruia nu se poate elibera autorizaţie de construire. E contradictoriu cu Legea 50. Am să vorbesc cu secretarul să putem da un răspuns pertinent.”

Mai bine mai târziu decât niciodată

Totuşi, aici nu se aşteaptă “un răspuns pertinent”, se aşteaptă soluţii. Pentru că aici nu este vorba despre un aviz de construcţie pentru o clădire oarecare, care să fie dată în folosinţă unei persoane particulare, în cazul de faţă este vorba despre un monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice. Casa a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl “Sfinxului” de la Bădăcin, Iuliu Maniu, cel mai mare politician român al secolului trecut, un om care a făcut istorie.

Şi, în sfârşit, după atâta timp pierdut, s-a găsit soluţia salvatoare, primarul din Pericei obţinând, şi apreciem asta, în ceasul al 12-lea, avizul necesar, punând umărul, aşa cum a promis la începutul campaniei, la salvarea casei lui Iuliu Maniu.

Astfel, firma Euras, cea care se va ocupa de lucrările pentru refacerea fundaţiei, va demara lucrările în 2 noiembrie, lucrări care ar putea fi terminate în 23 noiembrie.

E nevoie, în continuare, de susţinerecasa_maniu_ii-430x323

Ultimii bani necesari demarării lucărilor de susţinere a fundaţiei Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ din Bădăcin au venit din partea angajaţilor instituţiilor publice sălăjene, la apelul făcut de Instituţia Prefectului Sălaj.

Astfel, la peste şase luni de la demararea campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, am reuşit să adunăm banii necesari demarării lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu, suma fiind de peste 70.000 de lei.

Banii s-au strâns în urma unui număr de peste 100 de donaţii în lei, euro, dolari sau lire de la români din Sălaj, din ţară şi din străinătate, români din diferite categorii sociale, fundaţii, firme şi instituţii publice, români pentru care spiritul civic şi istoria naţională mai înseamnă ceva.

*

Reamintim susținătorilor acestei campanii că pot contribui, în continuare, la salvarea casei de la Bădăcin, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

*

sps-logo

*

1198

        Părintele Cristian Borz a fost hirotonit preot în 28 februarie 1999 de către P.S. Virgil Bercea, iar din 19 decembrie 1999 a fost numit administrator parohial în nou înfiinţata parohie greco-catolică din localitatea Bădăcin. În anul 2004 începe construcţia noii biserici parohiale, care va fi sfinţită pe 25 iulie 2010, ocazie cu care va primii din partea episcopului greco-catolic de Oradea, Dr. Virgil Bercea, distincţia „Crucea pectorală”. În acelaşi an începe demersurile pentru construcţia unei noi case parohiale la Bădăcin. Este cofondator al revistei de spiritualitate creştină „Flori de Crin” la care din anul 2008 este redactor şef.
         În toată această perioadă s-a implicat activ în promovarea valorilor culturale şi istorice a localităţii Bădăcin prin organizarea de simpozioane, articole în presă, parteneriate locale, judeţene şi internaţionale. A dat numeroase interviuri în presa locală: „Magazin Sălăjean”, „Sălăjeanul”, „Graiul Sălajului” şi în cea naţională „TVR1”, „Naţional TV”, „Digi 24 Naţional”, „Radio România Actualităţi”.
         A scris numeroase articole în reviste de cultură precum „Caiete Silvane”, „Magazin Istoric”, „Tribuna”, articole religioase în revista „Vestitorul” din Oradea şi „Flori de Crin” din Şimleu-Silvaniei.
Este redactor al cărţii „Florilegiu Omiletic” apărută în anul 2010 la editura „Scriptorium” din Baia-Mare. În anul 2012 scrie „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu” apărută la editura „Caiete Silvane” din Zalău. Este vice-preşedinte al Fundaţiei „Iuliu Maniu – Ion Mihalache” din Bucureşti şi membru fondator al Fundaţiei „Corneliu Coposu”, Filiala Sălaj. S-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin şi în recuperarea obiectelor care au aparţinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiinţat un muzeu dedicat marelui om politic Iuliu Maniu la demisolul bisericii greco-catolice din Bădăcin, acordându-i-se în anul 2012 o „Diplomă de Onoare” din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj. În august 2013, cu prilejul aniversării a 800 de ani de atestare documentară a Bădăcin-ului, este declarat Cetăţean de Onoare al localităţii.
        În anul 2006 a înfiinţat un site, http://www.iuliumaniu.ro prin care a promovat valorile culturale ale satului Bădăcin.
(Ioana Gale, pe site-ul 
logo-txt
*