„Povestirile mameibătrîne”, de Radu Ţuculescu, traduse (şi) în Serbia. Urmează: Cehia

Posted on octombrie 31, 2015

2*

3910lipitura(2)

*

Romanul Povestirile mameibatrîne (Cartea Româneasca, 2006), de Radu Ţuculescu, a apărut şi în  limba sârbă, la Editura Sezam Book, în traducerea Mihaelei Lazarovici.

Aceasta este cea de-a doua traducere a romanului, după cea în limba franceză, la Gingko Edition, traducător Dominique Ilea. De asemenea, în această toamnă, romanul va apărea şi în limba cehă, în traducerea lui Ladislav Cetkovski.

O crimă neelucidată petrecută într-o comunitate acum pe cale de dispariţie. O comunitate dominată de Eros şi Thanatos, cu personaje puternice, cu destine neaşteptate în derularea cărora, adesea, încearca să-şi vîre coada diavolul. Cartea e un adevarat carusel de povestiri spuse de mamabătrîna, personaj real cu care autorul a stat, periodic, de vorbă timp de peste cinci ani. Realul se amestecă cu fantasticul, ironia şi grotescul cu momente de poezie, nebunia cu puseuri de luciditate. O lume care se lasă devorată de viaţă, fără sa-i pese că nu rămâne, până la urmă, nimic în urma sa.

             „Un neobişnuit simţ al observaţiei şi o remarcabilă ştiinţă de a descoperi semnificaţii profunde în cea mai obişnuită realitate. Radu Ţuculescu contrapunctează subtil derizoriul uman cu lirismul, parodiază caracterele dintr-o nevoie de puritate: are dezinvoltura şi scepticismul unui ironist, dar şi gravitatea fină, transfigurată, a unui moralist.“ (Petru Poanta)

Radu Ţuculescu a primit premii naţionale şi internaţionale pentru proză, teatru, traduceri şi filme de televiziune.

A tradus volume de poezie şi proza din literatura austriacă si din literatura elveţiană contemporană de expresie germană.

Romanele sale au fost traduse în Franţa, Austria, Italia, Cehia, Ungaria şi Serbia, iar teatrul său în Cehia, Ungaria, Franţa şi Israel.

(Sursa: http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/continutArticolAllCat/6/10553)

*

___________________________________________________________
images (2)
scancopertastalin
_________________________________________________________
 images
images (1)
____________________________________________________
*