După 20 de ani: acelaşi „domiciliu” pentru corupţie! Update: „tenia corupţiei” şi „cancerul social”!

Posted on noiembrie 5, 2015

8portret de lucian tanase

În 10 februarie 1995, publicam în ziarul Observator din Braşov un scurt text cu titlul Domiciliul juridic al corupţiei. Au trecut douăzeci de ani, adică cinci legislaturi, şi o nouă generaţie de români descoperă furioasă că lucrurile nu s-au schimbat. Altfel spus,  că domiciliul stabil al corupţiei a rămas acelaşi. Reiau, fără nici o satisfacţie, chiar dezamăgit, aproape „înfrînt”, de „rezistenţa” adevărului celor scrise acum două decenii, acel text. Cu speranţa că nu va trebui să mai aştept încă douăzeci de ani pentru a fi contrazis (dacă voi mai trăi atît!).

DOMICILIUL  JURIDIC  AL  CORUPŢIEI

       Îmi spunea cineva – un hîtru – că dacă se întîlneşte cumva cu Corupţia, o strînge de gît! Puţine şanse, deoarece ea, Corupţia, s.a ascuns în singurul loc în care nu poate fi găsită. Ş-a făcut, altfel şi direct spus, domiciliu chiar în Parlament. „Contractul de chiriaş”, în ceea ce s-a numit pînă nu de mult „Palatul poporului”, îl reprezintă, nici mai mult nici mai puţin decît Bugetul ţării. Odată votat, cu toate atributele lui de „austeritate”, dar mai ales cu secretele lui capitale care se referă la „rezerve”, începe bătălia legislativă prin care banii publici să fie transferaţi „legal” în buzunarele tot mai largi ale unor „agenţi” – mai mult sau mai puţin privatizaţi. Aceasta nu are prea multă importanţă de vreme ce comisioanele sunt cam la fel de grase. Din cînd în cînd, vajnicii noştri legiuitori îşi iau cîte o pauză de digestie (a se citi: vacanţă parlamentară), lăsînd şi guvernului libertatea de a mai face „ordine” prin buzunarele contribuabilului. Mai cu seamă că guvernul şi-a făcut din hrebenciuc o unitate de măsură deja omologată a corupţiei.

       Şi, în timpul ăsta, domiciliul civil al tot mai multor oameni devin străzile, gările, canalele..

       Măcar de s-ar ascunde naibii, definitiv, în pămînt, că atunci poate s-ar mai găsi ceva pe la Buget!

______________________

      (Text inclus şi în volumul de publicistică Vasile Gogea, Exerciţii de tragere cu puşca de soc, Editura Paralela 45, Colecţia 80, 1998, pp.35-36.)

*

UPDATE. Descoperire în premieră mondială: Un bărbat a murit după ce o tenie din corpul lui s-a îmbolnăvit de cancer!

Citeste mai mult: adev.ro/nxbmth

sau

http://www.livescience.com/52695-tapeworm-cancer.html?cmpid=514645

Fără comentarii!

*