Propuneri ale Centrului pentru Studiul Democraţiei – Cluj în contextul actualei crize politice

Posted on noiembrie 7, 2015

11comunicat

C O M U N I C A T

*

În contextul apelului la dialog între societatea civilă şi sistemul politic, lansat de Administraţia Prezidenţială și susținut declarativ de partidele politice, constatăm că principala nemulţumire exprimată de cetăţeni în cadrul protestelor este calitatea extrem de slabă a mecanismelor de reprezentare a cetăţenilor de către elitele politice. Acestei teme îi sunt ataşate slogane care se referă la eliminarea corupţiei din viața politică, la creşterea transparenţei, la înnoirea clasei politice, la apariţia de noi actori care să se raporteze în primul rând la interesul public.

Centrul pentru Studiul Democraţiei s-a implicat pe parcursul acestui an în dezbaterile legate de modificarea legii partidelor, a legilor electorale, a finanţării partidelor şi campaniilor sau cu privire la legea votului prin corespondenţă. Toate aceste legi vizează mecanismele de reprezentare politică a cetățenilor. Modificarea lor era necesară, însă rezultatul procesului parlamentar este nesatisfăcător, aducând prea puține soluții și îmbunătățiri pentru problemele care au făcut ca societatea civilă să ceară reforme după alegerile prezidențiale din 2014.

Echipa CSD a realizat un amplu raport care cuprinde propuneri de îmbunătățire a acestor mecanisme de reprezentare politică a cetățenilor. Acestea sunt în continuare de actualitate și considerăm că implementarea lor ar genera schimbări benefice pe termen lung, în folosul cetățenilor. Le sumarizăm și punem la dispoziție raportul CSD pentru detalii și analize suplimentare:

  1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferențial, pentru alegerea senatorilor, deputaților, consilierilor locali, consilierilor județeni și europarlamentarilor.
  2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
  3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditați atât în secțiile, cât și în Birourile Electorale.
  4. Implementarea votului prin corespondență pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetățenilor români.
  5. Transparență deplină în finanțarea partidelor și campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donații anonime și prin eliminarea posibilității ca împrumuturile să fie secretizate.
  6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor și candidaților independenți în competițiile electorale.
  7. Introducerea posibilității ca referendumul să fie organizat și la inițiativa cetățenilor.
  8. Eficientizarea legislației privind inițiativa legislativă cetățenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.

Centrul pentru Studiul Democrației consideră că soluțiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcții cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcțiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune.

Salutăm deschiderea manifestată în această perioadă de principalii actori şi instituţii politice şi ne exprimăm speranţa că această perioadă de dialog, forţată de presiunea generată de demonstraţiile din ultimele zile, să ducă la soluţii de însănătoşire pe termen lung a sistemului politic din România.

*

20.0426

*

Ataşăm acestei scrisori raportul intitulat

„Reforma mecanismelor de reprezentare politică a cetăţenilor din România”,

disponibil şi la adresa

http://democracycenter.ro/romana/cercetare/proiecte-de-cercetare-aplicata/reforma-mecanismelor-de-reprezentare-politica-cetatenilor-romania.

sau accesabil, cu un simplu click, în format pdf, şi aici: 

http://democracycenter.ro/application/files/9814/4472/3529/1-raportCSDro.pdf

*

Centrul pentru Studiul Democraţiei este un think-tank înfiinţat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, România. În cadrul său activează politologi şi cercetători români, activi la universităţi din ţară şi din străinătate. CSD dezvoltă proiecte de cercetare și analize dintr-o perspectivă comparată, cu o importantă componentă practică, pe teme ca: democratizarea, migraţia, etnicitatea, educaţia civică, comportamentul electoral şi designul instituţional în România. Colaborările noastre acoperă instituții precum Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, instituţii ale administraţiei locale, precum şi organizaţii ale societăţii civile.

www.democracycenter.ro

Persoană de contact:

George Jiglău: jiglau@fspac.ro, 0740206512

*

Posted in: Spune acum!