12 noiembrie A.D. 1763: comemorări la Bichigiu (Năsăud) şi la… Washington (U.S.A.)

Posted on noiembrie 12, 2015

5Azi, 12 noiembrie.

Calendarul Ortodox: †Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni:

Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Macod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

IMG_0804-500x375

Foto: Dorin Tudoran

*

La BICHIGIU

De ziua Sfinţilor Martiri Năsăudeni, procesiuni religioase în satul Bichigiu,

cu mitropolitul Andrei

*

           Ţara Năsăudului sărbătoreşte, joi, cel de-al 8-lea an de când are proprii sfinţi, Martirii şi Mărturisitorii Tănase Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu.
Ca şi în anii precedenţi, centrul sărbătorii religioase va fi satul Bichigiu, la eveniment urmând să participe un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS arhiepiscop şi mitropolit Andrei.

bic4

Mai întâi, de la ora 10.00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie la biserica paraclis „Sfinţii Martiri Năsăudeni”, lăcaş de cult ce aparţine mănăstirii Bichigiu – Suplai, apoi, de la ora 13.00, va fi oficiată slujba de sfinţire a crucii luminoase de dimensiuni mari ce a fost ridicată în ultimele luni pe unul dintre dealurile satului Bichigiu.

bic5

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu-Suplai a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul şi au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari. În anul 2002 toate imobilele au fost mistuite de foc. Actuala obşte monahală, împreună cu stareţul ei, protosinghelul Ilie Cira, au ridicat o nouă clădire, care cuprinde şi un paraclis ce poartă hramul „Sfântul Tănase Todoran din Bichigiu”.

ziua_6

(Radu SÎRBU, în MESAGERUL de Bistriţa-Năsăud, http://www.mesagerul.ro/2015/11/11/de-ziua-sfintilor-martiri-nasaudeni-procesiuni-religioase-satul-bichigiu-cu-mitropolitul-.)

*

La WASHINGTON

(Pe blogul CERTOCRAŢIA, al  poetului Dorin Tudoran)

IMG_0795-2-367x500

Foto: Dorin Tudoran

        Iată ce spune un document despre pedepse:

“ 1. Todoran al lui Dănilă din Bichigiu, de 104 ani, să fie frânt cu roata de sus în jos, iar corpul lui să fie legat de o roată, pentru că a împiedicat pe oameni de la unire și de la îmbrățușarea statului militar grănițeresc, precum și pentru că la cererea stăruitoare a fiului său în ceasul morții nu a lăsat să fie împărtășit acesta cu sfânta cuminecătură

2. Vasile Dumitru al Popii alias Vasoc din Macod să fie trecut din viață la moarte prin ștreang, pentru rebeliune.

3. Many Grigorie din Zagra, să fie spînzurat, tot pentru aceeași crimă.

4. Vasile Oichi din Telciu, să fie pedepsit la fel. Trupurile acestor criminali să fie lăsate neînmormîntate pe locul de pierzanie, ca exemple de groază pentru alții.

5.Ion Scuturici, 6. Dumitru Scuturici, 7. Miron Natul și 8. Dumitru Homoi din Telciu; 9. Apostol Moldovan și 10. Petru Bârzo din Rodna; Dâmbul Alexe și 12. Ion al Popii Petru din Zagra; Petru al Popii Nicolae din Bichigiu; 14. Zinvel Vasile din Poieni; 15. Ion Anghelini din Runc; Ieremie  Bucșa din Mocod; 17. Finigar Samoilă din Găureni; 18. Ion Hanț din Năsăud; și 19. Andrei Nicolai din Sângiorz – să fie asemeni spînzurați. Pentru cei 15 condamnați din urmă, după ce li s-a publicat sentința de moarte, aceasta a fost înlocuită cu altă pedeapsă, anume să treacă de 10 ori în sus și de 10 ori în jos printre loviturile de vergi a celor 300 soldați.”

“Capetele celor martirizati au fost ridicate pe pari la poarta caselor în care locuiseră, iar bucăţi din trupurile ciopârţite au fost aşezate la răscruci de drumuri.”

         George Barițiu: „Umbra  ta, Todorane, să-i înveţe pe toţi daco-romanii a cunoaşte ce este constanţa şi perseverenţa şi ce înseamnă să aibă cineva caracter în orice poziţie socială s-ar afla”.

Citeşte mai mult pe blogul lui Dorin Tudoran, aici:

http://www.dorintudoran.com/o-calatorie-bistrita-si-nasaud-i/

*

Veşnica lor pomenire!

*