Din campania pentru salvarea Casei memoriale „Iuliu Maniu”: memorie şi arheologie

Posted on ianuarie 29, 2016

0O placă de calcar din anul 213, aparţinând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, a fost salvată de Iuliu Maniu, care a încastrat-o în peretele casei de la Bădăcin

DSCN0127

Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin are o particularitate aparte despre care puţină lume ştie. Această particularitate se află zidită într-unul din pereţii verandei şi reprezintă o placă de calcar galben înscripţionată în anul 213, la ordinul împăratului roman Caracalla, sub numele lui oficial  Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus,  cu ocazia vizitei acestuia în Dacia.

Şase astfel de plăci au fost inscripţionate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înţeles valoarea acesteia, şi pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află şi astăzi, în stare foarte bună de conservare. Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iului Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior.

„În acea vreme nu existau muzee şi era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de nişte ţărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.

Profesorul dr. Ioan Piso, fostul  director al Muzeului Transilvania, a fost în vară să vadă placa şi starea de conservare şi a oferit cu această ocazie şi câteva detalii despre aceasta. Astfel am aflat că placa a fost găsită  în anul 1934 de ţărani în partea de sud-est a castrului de pe Pomet, lângă porta decumana (poarta din spate a castrului), fiind încastrată deasupra intrării. Aceasta este de construcţie de calcar galben, având dimensiunea de 65 de cm lăţime, 146 cm lungime şi 13 cm grosime cu literele inscripţionate de 5-6 cm. Textul de pe placă, după traducere, cuprinde următorul mesaj:

Împaratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parţilor, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciană pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta).

maniu 012

„Avem de-a face cu împăratul Caracalla, al carui nume oficial este însă Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus. Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscripţia se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreună cu mama sa, împărăteasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva parţilor. Cu ocazia vizitei în Dacia au fost facute mari pregătiri, de pildă modernizări ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum)“, scrie prof. Ioan Piso.

(Mai mult, în Sălajul pur şi simplu, http://www.salajulpursisimplu.ro/o-placa-de-calcar-din-anul-213-apartinand-imparatului-roman-caesar-marcus-aurelius-antoninus-a-fost-salvata-de-iuliu-maniu-care-a-incastrat-o-in-peretele-casei-de-la-badacin/.)

*

sps-logo

*

Campania „Salvaţi istoria naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” continuă şi în 2016

Reamintim că din luna februarie a anului trecut se desfăşoară campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

*