Comemorare Iuliu Maniu. La Bădăcin

Posted on Februarie 5, 2016

0Pentru a-l elibera din zeghea uitării şi a indiferenţei!
*
act de moarte maniu
*
Iuliu_Maniu_POD
*
În prima duminică a lunii februarie,
la Bădăcin se organizează o manifestare comemorativă
care e menită să păstreze în atenţia noastră ziua de
5 februarie 1953,
data la care
Iuliu Maniu s-a ridicat, din celula din Sighet, spre cer.
Pr. Cristian Borz

*

i_maniu4

    Ultima dorinţă a lui Iuliu Maniu, aceea de „a aştepta învierea morţilor alături de părinţii săi în Dealul Ţarinei din Bădăcin”, nu s-a împlinit nici până în ziua de astăzi.

Pr. Cristian BORZ

*

invitatie

Iuliu Maniu adună oameni de pretutindeni, în satul său natal

iuliu-maniu

De 14 ani încoace, memoria lui Iuliu Maniu este cinstită an de an, printr-un eveniment cultural la care participă  reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Sălaj, oameni politici, săteni, dar şi persoane venite din alte părţi ale ţării, ori ale lumii,  care înţeleg însemnătatea marelui înaintaş.

Ca în fiecare an, în prima duminică a lunii februarie, la Bădăcin se organizează o manifestare comemorativă care e menită să păstreze în atenţia noastră ziua de 5 februarie 1953, data la care Iuliu Maniu s-a ridicat, din celula din Sighet, spre cer.

Prin urmare, duminică, 7 februarie, la Dealul Ţarinei, sunt invitaţi să participe la activităţile pregătite toţi aceia care îl poartă în gând şi în suflet pe Iuliu Maniu. Evenimentul este organizat de Parohia Greco-Catolică din Bădăcin, împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, Şcoala „Iuliu Maniu” Bădăcin şi Radio Maria.

Programul zilei de 7 februarie

  • Ora 10.00: Celebrarea Sfintei Liturghii împreună cu corul Bisericii din Ieud, Maramureş, şi Parastasul pentru familia Maniu;
  • Ora 11.45: Vizitarea Muzeului Memorial „Iuliu Maniu”, aflat la demisolul bisericii;

– Simpozion „Salvaţi Istoria Naţională! Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”;

– Dr. Marin Pop: „Corneliu Coposu, despre oratorul Iuliu Maniu”;

– Dr. Dan Deac: „Împăratul Caracalla la Porolissum şi inscripţia romană de la Bădăcin”;

– Daniel Săuca: Lansarea celei de-a doua ediţii a „Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, adăugită şi revizuită;

coperta-Cristian-Borz-355-355

  • Ora 13.00: Prânzul (la Căminul Cultural);
  • Ora 14.00: Program artistic ˗ Corul „Dealul Ţarinei” din Bădăcin, Grup Folk, grup de elevi ai Şcolii „Iuliu Maniu” Bădăcin, Grup folcloric din Ieud, Maramureş;
  • Ora 15.00: Stadiul actual al proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”;
  • Ora 15.15: Discursuri.

*

DSCN0003

*

DSCN0207

*

Campania publică „Salvaţi Istoria Națională! Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”

împlineşte un an

              Luni, 1 februarie, au fost demarate lucrările la pereții Casei lui Iuliu Maniu. Aceste lucrări au scopul de a întări structura de rezistență a Casei și de a nu permite ca stadiul actual de degradare să pună în pericol de prăbușire întreaga construcție.

IMG_20160203_100222

„Lucrările se vor face în funcţie de necesitatea de primă mână. Prin urmare, unii pereţi fisuraţi vor fi decupaţi la bază şi vor fi umpluţi cu beton, alţii vor fi demolaţi şi rezidiţi, cei care sunt construiţi în plus vor fi demolaţi, iar la final va fi turnată o centură de beton deasupra lor, care are rolul de a-i consolida şi de a pregăti terenul pentru viitoarele lucrări la acoperiş. Această centură implică continuarea lucrărilor la acoperiş. Lucrările vor continua atâta timp cât vremea va avea valori pozitive şi atâta timp cât fondurile ne vor permite”, a transmis parohul Cristian Borz.

Reamintim citiorilor noştri că într-un an de când a fost lansată campania publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, s-a reuşit doar consolidarea fundației.

La sfârşitul acestei luni, în data de 28 februarie, se va împlini un an de când a fost lansată în spaţiul public campania care are scop reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Într-un an de campanie, oamenii au fost cei care au pus mână de la mână şi au reuşit să consolideze fundaţia casei.

Pentru a putea primi turişti de pretutindeni, în Casa de la Bădăcin, apelăm, în continuare, la toţi cei care vin la Bădăcin nu doar de dragul paradei. Pentru oamenii care simt româneşte sunt deschise conturile:

Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

(Informaţii primite de la părintele Cristian Borz, preotul parohiei greco-catolice din Bădăcin, coordonatorul campaniei pentru salvarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.)

*

Vă semnalez şi  articolul  cunoscutului comentator, redactor şi Director al secţiei române a postului de Radio Europa Liberă, memorialist şi istoric Nicolae Stroiescu Stînişoară:

http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/jertfit-stalinismului-i-uit-rii-noastre-iuliu-maniu

*

Anunțuri