Voci ale Clujului universitar şi literar: Ion VLAD şi Radu MAREŞ

Posted on februarie 23, 2016

3Universitarul şi criticul literar  echinoxist Horea Poenar realizează, de o vreme,  o serie de „convorbiri literare”, dar şi culturale în sens mai larg, cu personalităţi ale Almei Mater Napocensis şi ale Clujului literar şi artistic, difuzate pe TVR Cluj. Ele continuă, este cazul s-o spunem, cele cîteva zeci de filme-portret cu scriitori optzecişti (şi nu numai), precum şi cu reprezentanţi de valoare ai altor arte, din Cluj şi din ţară, realizate după 1990, de scriitorul Radu Ţuculescu. Nu e greu să-ţi dai seama că, împreună, toate aceste „filme” alcătuiesc o arhivă vie de „istorie recentă” a culturii clujene, transilvane şi, în ultimă instanţă, româneşti. Conservarea şi valorificarea ei nu este problema noastră. Ca beneficiari, însă, nu ne putem reprima un sentiment de gratitudine, în prelungirea căruia am ales să vă propunem azi un dublu… duplex: două convorbiri life, vizionabile pe Youtube, „acompaniate” cu două interviuri, anterioare, tipărite în reviste culturale, regăsibile şi pe net, cu Profesorul Ion Vlad şi prozatorul Radu Mareş. 

*

       ION  VLAD

Ion Vlad

 

Filmul cu Profesorul Ion Vlad realizat de Horea Poenar:

https://youtu.be/7fsPa2RDUVw 

 

*

Ce semnificaţie a avut, pentru dvs., profesia de dascăl?

…am oficiat ca dascăl, crezând în valoarea cursului; intram la ore cu acelaşi trac resimţit încă de la primul meu curs. Nu am „citit” cursul niciodată; de altminteri, nici nu-l aveam decât sub forma unor note ulterior convertite în texte adunate în cărţi .

 

 

(Din interviul realizat de Iulian Boldea şi publicat în România literară, Nr. 39, 2014 http://www.romlit.ro/ion_vlad_nu_admir_criticul_acru_ulcerat_fericit_de_descoperiri_catastrofale.)

*

       RADU  MAREŞ

radu mares

Interviul cu prozatorul Radu Mareş, realizat de Horea Poenar:

*

Şi acum, inevitabila întrebare de final: ce urmează?

Deşi e de ruşine, marturisesc că în unele privinţe am superstiţii bucovinene de care ţin cu dinţii. Aşa că, nimic despre ce va fi. Dvt, condiţia ştiută a lui Tolstoi.

(Finalul interviului luat de Florin Iorga şi publicat în Suplimentul de cultură, Nr.443, 02-06-2014,

http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/continutArticolAllCat/7/9438.)

*