Dorin David: o aplicație a ”celui de al treilea principiu al termodinamicii”, formulat de Adrian Bejan în ”teoria constructală” la ”a patra dimensiune” a ”spațiului mental” din ”modelul explicativ” al lui Ioan Petru Culianu

Posted on februarie 29, 2016

10



365702

”Traseul” intelectual al tînărului, PhD în ”litere și filosofie”, Dorin David, de la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, prevestea, pentru cine citise cu atenție cartea lui, De la Eliade la Culianu,   apărută  la Editura Eikon (în anul 2010), un parcurs deosebit de ”ofertant”. Aceasta a fructificat o primă parte a cercetării care s-a finalizat într-o teză de doctorat, pentru elaborarea căreia a exploatat la maximum două stagii de studii la universitățile din Groningen (Olanda) și Zürich (Elveția).

Dar ”întîlnirea” pe care a pus-o exegetic impecabil la cale în noua sa carte, apărută în limba engleză, Thinking Interrupted / Comprehending Culianu’s Model, from Gnosis to Constructal Law, ca e-book, dar și print, pe rețeaua Amazon, era mai greu de anticipat,  avînd în vedere că „teoria constructală” a lui Adrian Bejan este, din păcate, încă prea puţin cunoscută la noi, neînțelegîndu-se deschiderile ei extraordinare şi spre modele explicative culturale, filosofice, nu doar fizice ale lumii.

Dar, ce aplicaţii are teoria constructală? Ne spune chiar autorul ei, într-un interviu pentru National Geografic România:

Teoria constructală ne ajută să facem două lucruri:

  1. Să explicăm şi să prognozăm fenomene, procese, comportamente naturale;
  2. Să proiectăm dispozitive şi procese mai bune – mai rapide, mai eficiente, mai strategice.”   (http://www.natgeo.ro/dezbateri-globale/omul-si-viata/9186-natura-e-constructal.)

”Tradus”, aceasta înseamnă că principiul de bază al teoriei lui Adrian Bejan este aplicabil și în domeniul filosofiei religiilor, dar, mai important, în sfera ideilor politice. Aici, i-a ”găsit” apropiați Dorin David, pe cei doi gînditori români. Și a avut curajul intelectual de a pune laolaltă, el, în absența lui I.P.C. , ceea ce poate deschide un nou orizont în înțelegerea nu numai a gîndirii lor, dar și a unor noi legi ale guvernării lumii. Un ”design al curgerii lumii”, cum ar spune fizicianul Bejan.

Un al doilea ”obstacol” în predicția  unei asemenea apropieri îl constituie faptul că, în afară de logicienii familiarizați cu sistemele non-formale ale formelor și legilor gîndirii, nu prea ştiu mulți ”filosofi” (mai ales cei mai apropiați de formele literare, culturale ale filosofiei) ce e cu „spaţiile matematice”  Hilbert-Ackermann. Or, acestea au reprezentat un punct de pornire (și) pentru Ioan Petru Culianu în definirea  „spaţiului mental” – care e întruchiparea celei de-a „patra dimensiuni” – în care se poate descifra „corpul solid„, adică „obiectul ideal„ și al cărui ”model” era pe cale de a-l descifra I.P.C.

După ce Mircea Eliade ne-a descifrat „algoritmul” relaţiei sacru-profan într-o geografie istorică a credinţelor religioase, Ioan Petru Culianu, avînd alt „start„, alt „traseu„, era pe punctul de a ne dezvălui logica relaţiei putere-supuşi. Anistorică.  Este vorba despre refacerea unui „traseu” hermeneutic, de la hărţile minţii, ale lui Eliade, la jocurile minţii, ale lui Culianu. Sau, cu exprimarea proiectivă a autorului, de la morfologie la morfodinamică. Adică, exact miza care i-a atras execuţia lui Ioan Petru Culianu. Cineva nu a iubit acest proiect. Şi atunci, hermeneutul a trebuit să dispară.

Dorin David, temerar dar bine instruit și ”apărat” de o competență și un talent reale, face, așadar,  schița unei verosimile sinteze transdisciplinare (în sensul acreditat în filosofia culturii și a științei de un alt român, Basarab Nicolescu) între algoritmul sacru-profan eliadean (morfologia), modelul explicativ al spațiului mental al lui Culianu (morfodinamica) și prognoza-proiectarea fenomenelor vii (optimizarea), conform legii constructale a lui Adrian Bejan. ”De la Eliade la Culianu și mai departe, în explicarea Universului, împreună cu Adrian Bejan” – astfel ar putea fi definit sensul parcursului hermeneutic urmat de Dorin David.

Voi încheia această mult prea succintă și simplificată prezentare prin citarea ultimelor cuvinte ale autorului, cu care închide și deschide totodată precedenta carte a sa:

„Pe lîngă importanţa ştiinţifică a Metodei Culianu, care abia acum se zăreşte, mai rezultă o consecinţă, mai puţin vizibilă, dar nu mai puţin importantă (dacă s-ar acorda postum, e demnă de un premiu Nobel pentru pace): dacă oamenii şi-ar uita pentru o clipă pasiunile şi ambiţiile şi ar privi ideile în numele cărora ucid şi sistemele din care fac parte aşa cum le-a văzut Culianu, dacă „fundamentaliştii” de pretutindeni şi din toate domeniile – nu doar cei ai anumitor religii, care ar putea să nu privească cu ochi buni ideile revoluţionare ale lui Culianu – ar face totuşi un efort pentru a ieşi din „cercul lor strîmt”, într-un cuvînt dacă oamenii ar accepta să privească dincolo şi să-şi vadă propria lume altfel, adică aşa cum ne-a arătat-o Culianu, atunci ar fi făcut primul pas spre o adevărată transformare, spre o lume în care se poate trăi. Pacea n-ar mai fi doar un simplu cuvînt, ci ar fi într-adevăr posibilă.

       Realitatea însăşi ar echivala cu ea.”  

De meditat!

*

dorin david 1

*

dorin david 2

Această nouă lucrare a tînărului cercetător brașovean poate fi procurată prin rețeaua Amazon:

http://www.amazon.com/Thinking-Interrupted-Comprehending-Culianus-Constructal-ebook/dp/B01AJZWXNM/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1452960347&sr=1-1&keywords=dorin+david

*