Revista „Familia” nr.2/2016 – în pdf

Posted on martie 11, 2016

0A apărut un nou număr, din Seria a V-a a revistei FAMILIA, sub directoratul poetului Ioan Moldovan,

februarie 2016, anul 52 (152) Nr. 2 (603)

consistent, bogat în varietatea și valoarea conținutului. Opinii, cronici, recenzii, eseuri, poezie, proză, traduceri, portrete, frumos ordonate și ”omologate” de semnături prestigioase,  sugestiv ilustrate de artistul fotograf Sergiu Doboș.

header1

*

CARTEA DE DAR
Ana Olos, Mihai Olos. La povești în casa de paie, visând la Orașul-Sat Universal.
Fragmente de jurnal
”Mihai Olos a fost unul dintre acei artiști cărora este imposibil să le reduci personalitatea și identitatea creatoare cu o etichetã – a fost pictor, sculptor, grafician, poet, cântăreț, plus dimensiunile sale de om neodihnit în spirit și în căutarea viziunilor integratoare. Soția sa, Ana Olos, ne dăruiește acum o carte minunată care cuprinde notarea unor confesiuni ale artistului privitoare la parcursul biografic și creator, experiențe varii, întâlniri revelatoare, meditații, speculații, idei, vise etc. încât lectura devine un mod extrem de pasionant de a cunoaște mai bine universul spiritual și uman al artistului. Uneori acesta vorbește despre sine la persoana a III-a, alteori Ana Olos expune cutare eveniment rezumând oarecum
ceea ce la un moment dat îi povestise Mihai Olos, păstrând însă cuvinte din graiul locului natal al acestuia.

Prima consemnare e datată 24-25 decembrie 1980, cea din urmã – 25 decembrie 1990, dar sunt secvențe care conțin unități de timp, spațiu și eveniment anterioare. Sunt numeroase, de asemena, poeme în carte.
Iată unul:

„Abecedarul avea o poză pe copertă cu un băiat și o fetiță care țineau în mână un abecedar care avea pe copertă un băiat și o fetiță care…

Numai eu eram singur ținând abecedarul și nu era și o fetiță care să țină abecedarul pe care era un băiat și o fetiță…”

O carte binevenită, ca un dar de aleasă țesătură sufletească.”

(Ioan MOLDOVAN, Cartea de dar, pp. 14-15)

*

„Există voluptăți tragice”

”Ambiția amestecatã în orice act de protestantism, de schismă, deerezie. De unde impuritatea lor funciară, fie și amestecată cu cea mai autentică, mai arzătoare dorință de purificare.”

*

”Individul creator e veșnic un neîmplinit, un neisprăvit fie și sublim. Numai sterilul are șansa de-a se simți un ins „împlinit” prin aceea că are margini tangibile, că e în sine un triumf al marginilor.”

(Gheorghe Grigurcu, Asterix, pag. 9.)

*

Citește și descarcă revista     AICI  pdf-icon

 *