Din meditațiile Fericitului Vladimir Ghica

Posted on martie 28, 2016

2*

COPERTA

Cei care nu vor nici Dumnezeu, nici Cer, înseamnă că au prea mulți zei pe prea puțin pământ.

*

Defilarea. Apariția în lumina divină a tuturor umbrelor proiectate de ”Faptele Ascunse”, de ”Faptele Uitate”, de ”Faptele Neasumate”, o defilare tremurândă și înfricoșătoare a Martorilor Veniți pe Neașteptate.

*

Triumful martirilor, pentru martiri, este Cerul; dar și pentru ceilalți e Cerul, tot prin ei. Nici pentru călăi el nu este infernul. De altminteri martirii i-au condus adesea și pe călăi spre alte orizonturi prin rugăciunea lor de har.

*

Se va reuși să se facă aur în mod curent chiar în clipa când se va ajunge la distrugerea substanței aurului, la fel cum s-a reușit obținerea ei. Atunci nimic nu va mai valora nimic. Și totul va fi expus totului. Acestea vor fi ultimele bătălii ale distrugerilor reciproce și ale producerilor secrete.

*

Morții nu sunt niște oameni culcați, ci oameni care stau în genunchi; ei nu sunt nici oameni care dorm, ci sunt dintre aceia care veghează, care ne veghează.

*

Ceasul cel din urmă… După aceea nu va mai fi alt ceas decât acesta pe care nu-l uităm, binecuvântându-l și care nu va mai trece.

*

Putem spera totul, fără a avea dreptul să așteptăm ceva.

*

__________________________

Extrase  din volumul Vladimir Ghika, Fragmente postume. Texte inedite din arhiva Institutului ”Vladimir Ghika”. Traducere și Cuvânt înainte de Doina Cornea. Prefață de Pierre Hayet, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003.

În imagine, opera sculptorului Gheorghe Anghel.

*

Posted in: Anamnesis