Andrei Klein, supraviețuitor al Holocaustului, ne propune o lansare de carte, un recital de muzică și o expoziție de documente epistolare originale la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Posted on martie 31, 2016

0Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului

Lea. Családom története (Lea. Povestea familiei mele) de Andrei Klein,

ediție în limba maghiară.

Despre carte și autor vor vorbi Lucian Nastasă Kovács, Tibori Szabó Zoltán, László Alexandru și Sebesi Karen Attila.

În timpul lansării, publicul va putea viziona o expoziție documentară cu o parte din scrisorile de arhivă, în original, care sunt prezente în carte. 

Lansarea va fi urmată de un microrecital muzical susținut de către Laczkó Vass Róbert și Szép András.

Evenimentul va avea loc vineri,

1 aprilie 2016, începând cu ora 17.00,

în Sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30).

*

Afis Andrei Klein

*

Cu toate că ar putea părea o dezinvoltă „poveste de familie”, cartea de față se dovedește a fi, dincolo de simplitatea titlului, o lucrare împovărată cu semnificații pe care doar cei ce au trăit în perioada interbelică și anii imediat următori celui de-al Doilea Război Mondial le mai pot percepe, dar nu fără fiori. Ea devine astfel un veritabil document de epocă, în care se amestecă amintiri personale cu fragmente consistente de corespondență inedită, uneori de un dramatism pe care îl simți nu doar uman, ci într-o transcendență încă greu de explicat.

 Lucian Nastasă Kovács

realitatea-tv-cluj-un-clujean-s-a-nascut-in-lagarul-de-exterminare-moghilev-video

În această carte se pot distinge, în parte, dragostea faţă de semeni manifestată mai ales în perioade critice, dar şi diferitele efecte ale urii, nepăsării şi lipsei de înţelegere între oameni. Nu doar lumea s-a schimbat în urma războiului, s-au schimbat şi oamenii, mulţi devenind mai înţelegători şi mai solidari, alţii au devenit mai slugarnici și egoişti.

Andrei Klein

* * *

coperta Klein - Lea curbe OK.cdr

Annak ellenére, hogyez a kötetakár könnyedkis „családi történetnek“ tűnhet, cı́mének egyszerűségét megcáfolva bebizonyosodik, hogy olyan súlyos mondanivaló hordozója, melyet csak azok érthetnek meg igazán, – és nem minden irtózat nélkül – akik a két világháború közötti időszakot, illetve a második világégés utáni első éveket átélték. Olvasmányunk hiteles kordokumentum, melyben személyes emlékek keverednek az összeálló és még kiadatlan levelezés részeivel és ezekben az olykor felszıń re törő drámaiság, nem csupán emberi, de transzcendentális töltettelisbıŕ .

Nastasă-Kovács Lucian

Könyvemben nyomon követhető egyrészt a kritikus időszakokban megnyilvánuló hatalmas emberszeretet, másrészt pedig az emberek között lappangó izzó győlölet, a közöny és a megnem értés sokféle megnyilvánulása. A háború nemcsak a világot változtatta meg, hanem az embereket is, sokan megértőbbek és összetartóbbak lettek, mások a szolgalelkűség és önzés hálójába kerültek.

Andrei Klein

 *

Reclame