Radu Niciporuc, prietenul lui Alexandru Vlad, ”Marinarul”, a ”ancorat” în ”portul literaturii”!

Posted on aprilie 8, 2016

0Îndelung așteptat, de prieteni și critica literară,

”Marinarul” Radu Niciporoc își aduce ”poveștile” în ”port”

*

httpwwwlibrariumgruprobookcornernradu-niciporuc-la-book-corner8928-thumb

*

Librarium și editura Cartea Românească

vă invită vineri, 8 aprilie, de la ora 18.00,

la o întâlnire cu Radu Niciporuc și cel mai așteptat debut în proză al anului 2016

– volumul de povestiri Pascal desenează corăbii, apărut în primăvara acestui an.

Despre volum și despre autor vor vorbi invitații:

Ioana Bot, Marius Jucan și Ștefan Manasia. Evenimentul va avea loc la librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor, nr 15).

*

Despre volum

httpwwwlibrariumgruprobookcornernradu-niciporuc-la-book-corner1643-thumb

           Lumea lui Radu Niciporuc viețuiește între cer și pământ, legănată de ritmul tangajului. Un autentic lup de mare, fermecătorul povestaș îi surprinde cele mai spectaculoase întâmplări reflectate în oglinda generoasă a marilor și oceanelor lumii. Cele opt povestiri cu final neașteptat trec granițele literaturii de călătorie, explorând nu doar tarâmuri exotice, ci și subtile trăiri sufletești ale unei umanități aparte.

 

            „Pe Radu Niciporuc îl strânge uscatul, cu sau fără dealurile clujene între care s-a ivit pe lume. Și atunci, dornic să rupă chinga, pleacă pe mare. Nu doar fiindcă asta e fișa postului, ci și fiindcă acolo, «în fiertura amiezii», sub valuri care-ți scuipă sare pe piele, el găsește locul magic unde împletește gânduri în fraze și fraze în povești. Cu huidume și slăbănogi, cu azilanți și robi ai paharului, cu bărboși tandri sub coajă asprimii lor și fețe care flutură sutiene în loc de batiște. Dacă lipești urechea de cuvintele lui Radu, auzi un ecou îndepărtat din Conrad, plecat cu nostromul lui să clătească lumea în ape verzi și în spume nervoase.”  (Radu Paraschivescu)

Autorul despre el înuși

httpwwwlibrariumgruprobookcornernradu-niciporuc-la-book-corner8341-thumb

”Sunt om al mărilor, născut la Cluj dintr-o familie de români și ucraineni; primele școli le-am urmat în orașul natal și tot acolo Facultatea de Electrotehnică, după a cărei absolvire am ajuns inginer la Flotă de pescuit oceanic. Am cutreierat lumea în lung și-n laț, fără să uit vreodată că bunicul meu patern a visat să ajungă în America și că, în Las Palmas, citind Rayuela și vorbind cu docherii, am învățat spaniola. Atunci, impresionat de romanul lui Julio Cortázar, am citit în singurătățile mele, adesea istovitoare, și cărțile celorlalți mari scriitori sud-americani. După 1990 am lucrat pentru câteva companii de navigație occidentale, unde am cunoscut marinari de pe toate meridianele, cu istoriile, pasiunile și spaimele lor. În 2003 am întemeiat o editură de nișă, Fabulator, fruct al pasiunii mele pentru literatura spaniolă. În siajul acestei pasiuni se înscriu și traducerile mele: Omul pierdut de Ramon Gomez de la Serna (2004), Fascinația cuvintelor de Julio Cortázar (2006), Povestirile Evei Luna de Isabel Allende (2008), Mauricio sau alegerile locale de Eduardo Mendoza (2010). În ultimii ani am publicat proză scurtă în revistele Observator cultural, Viața Românească și Vatra.” 

                                                                                                         Valentin Derevlean

Coordonator Librarium Cluj-Napoca // Librăriile Book Corner și Universității

*

      Cum, din pricina unui calendar care a încărcat ziua de azi, aproape la aceeași oră, cu două evenimente și din acestea două, unul e dedicat ”lansării” unei proprii „bărci de hîrtie”, nu voi putea fi prezent la lansarea cărții lui Radu Niciporuc (pe care îl „cunosc” ca „personaj” din convorbirile cu prietenul nostru comun, Alexandru Vlad, de mulți ani), îmi imaginez ce i-ar fi spus cel prea repede plecat dintre noi azi (cu gîndul la alt celebru marinar, de origine poloneză, ajuns unul dintre marii stiliști ai literaturii engleze, Joseph Conrad):

 „Marea  este un mediu al călătoriei interioare, o altă stare fizică a întunericului pe care îl vor cunoaște eroii lui, confruntarea cu marea este o povară ce trebuie dusă precum viața însăși și, în lupta cu ea, omul trebuie să-și pună la încercare calitățile morale: voința, priceperea, lealitatea și spiritul de grup. Corabia este instrumentul prun care aceste calități omenești primesc încercarea și absolvirea mării. Fiecare este un Iona și marea este o lume elementară în care trebuie să apărăm, permanent și fără ostoi, un loc al omului. Marea nu este doar challangerul valorilor morale ale omului, ci și aceea care-i dă lecția că victoria, oricît de modestă, se poate obține doar prin solidaritate.”

Așa cum a fost, pentru Alexandru Vlad, muntele!

Vînt bun din pupa, „corabiei” cu povești a lui Radu Niciporuc!

(V.G.)

*

Reclame