Onoare lor! Militarii din Șimleu Silvaniei și-au dat sângele pentru a salva Casa Iuliu Maniu !

Posted on aprilie 14, 2016

1*

Autor: echipa de campanie

Militarii artileriștii din Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuțiu”, la inițiativa comandantului colonel Gigi Dumbravă, au hotărât să se implice în campania publică „Salvați Istoria Națională! Salvați Casa Iuliu Maniu!“ donând sânge.

13010911_1061573913902923_6774022482626331833_n

Astfel, miercuri, 13 aprilie 2016, 50 de cadre militare, soldați gradați profesioniști și personal, au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Zalău, tichetele de masă obținute fiind donate preotului Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu, pentru a cumpăra produse alimentare necesare muncitorilor care lucrează la reabilitarea casei. Gestul nobil a fost făcut și în memoria fostului camarad, locotenentul ing. Traian Rareș Hațegan, de la a cărei trecere la cele veșnice se împlinesc zilele acestea doi ani.
Reprezentanții unității militare reamintesc, totodată, că Iuliu Maniu a fost ofițer de artilerie în Regimentul 26 Artilerie al armatei austro-ungare.

646x404

„Este un exemplu atipic, deoarece “intersectarea” cu artileria s-a produs în cadrul armatei autro-ungare. Iuliu Maniu, ca sublocotenent de artilerie, a participat la lupte, atât pe frontul rusesc, cât și pe cel italian. Astfel, cu Regimentul 13 Austro – ungar, în calitate de comandant de baterie, a participat la luptele de pe frontul italian, inclusiv cele de la râul Piave din Italia, un punct de cotitură în istoria modernă a Italiei. S-a impus în scurt timp ca lider al românilor din regiment și mai apoi al tuturor celor din armata austro – ungară, fiind catalizatorul constituirii armatei naționale în Transilvania, din ofițeri și soldați români ce până atunci au făcut parte din armata imperială.“

(Foto Iuliu Maniu, sublocotenent: http://adevarul.ro/locale/zalau/)

*

Batalionul 315 Artilerie "Simion Bărnuțiu" din Șimleul Silvaniei, la 45 de ani de existență

Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu” din Șimleul Silvaniei, la 45 de ani de existență

 Drapelul de luptă al Batalionului 315 Artilerie, cu însemnele Emblemei de onoare a Forţelor Terestre, conferită de şeful Statului Major al Forţelor Terestre

(Sursa foto: http://www.revista.forter.ro/_wsn/2013_4/01-eve/01.htm)

*

Reclame