Cele mai importante premii literare pe care le-am primit…

Posted on aprilie 26, 2016

10…Nu sunt cele care au fost înscrise pe ”diplome”. Ci acelea care au rămas doar în memoria mea și în niște tăieturi îngălbenite de timp din două reviste… Una din Transilvania, a doua din Argeș. Și, încă, poate, absorbite de istoria ce s-a consumat după acordarea lor…

*

premii

Primul, acordat de revista studențească Napoca universitară, în perioada în care era, practic, condusă de regretatul critic Radu Săplăcan (student încă, și el), în 1978, s-a limitat la publicarea listei premianților în revistă. Nici o festivitate, nici o diplomă, nici un ban! Ce-i drept, nici premianții nu erau încă decît ”promisiuni”, fără volume, fără ”glorie” dar, mai toți cu ”povești” personale și cîteva texte publicate prin reviste, mai ales de provincie (în cazul meu Napoca universitară, Echinox, Tribuna, Vatra). Deși, erau printre ei și bucureșteni!

*

             Al doilea, acordat, după 13 ani, de revista ”de avangardă culturală” Calende, de la Pitești, condusă de poetul și ”dezvoltatorul” în piața cărții, devenit ”de succes” în anii următori, Călin Vlasie, a fost sponsorizat de o firmă privată locală (lucru rar la acea vreme), care a dat banii (acum, autorii erau ”celebri”, aveau cărți și ”biografii” publice!), dar nu și diplomele, Corona. O festivitate a avut loc la Pitești, dar cel mai important și memorabil a fost faptul că am avut posibilitatea să vizităm Vila Florica,  a familiei Brătianu. Ba chiar, aproape incredibil, să dormim și să respirăm o noapte în acel spațiu în care trăise ”vizirul” Ion Brătianu și o mare parte din ”dinastia” lui.

premii2

*

                 Motivele mai profunde, cele care le-au dat în timp adevărata valoare și importanță acestor premii, rămase consemnate doar în niște pagini îngălbenite de reviste de negăsit azi, poate doar în colecții particulare, sunt, însă, coerența și estetică și morală a criteriilor care i-a selectat pe ”fericiții” laureați. Prima oară (firesc, în 1978) ”doar” din toată țara, nu numai din Cluj, și a doua oară (aproape firesc, în 1991), și din Europa, nu numai din România!

Orice comentariu în plus e de prisos azi. Ori aducător de… pagube!

”Fum”, ar spune un bun prieten al meu, mare prozator și ”cruciat” al memoriei…

*

Posted in: Anamnesis, Premii