Paul Constantinescu: „Patimile Domnului, oratoriu de Paște”

Posted on aprilie 29, 2016

2



Paul Constantinescu:

(n. 30 iunie 1909, Ploiești – d. 20 decembrie 1963, București)

paul-constantinescu_w698_h1000_q100

Iată, aici am oratoriul pe care l-am încheiat în ziua de 6 octombrie (1943, n.m. V.G.). Titlul întreg îl poți citi pe copertă: Patimile Domnului, oratoriu de Paște, pe teme bisericești bizantine, reconstituite și traduse de părintele I.D. Petrescu. Prin osârdia părintelui Petrescu multe lucrări bizantine de mare valoare au fost scoase la iveală. Sunt teme din secolul al XIII-lea de un interes covârșitor, atît de perfecte și conținând atâta dramatism încât rămân și acum actuale.

        Toate corurile și ariile acestu oratoriu sunt documente din secolul al VIII-lea, afară de ”Aleluia”, de la începutul părții a II-a  și de finalul părții a III-a (Prohodul), două documente din secolul al XVII-lea. Este o anume doză de ”științificărie” în muzică. Textul este alcătuit după cei patru evangheliști.

(Fragment dintr-o mărturisire a marelui compozitor, recuperată din presă și reprodusă de Sanda Hîrlav-Maistorovici*, în excepționalul volum documentar-biobibliografic Paul Constantinescu, Despre ”poezia” muzicii, apărut la Editura Premier, Ploiești, 2004, p.49.)

*

*

_____________________

Pentru mai multe informații despre opera componistică a lui Paul Constantinescu vezi și

Dă clic pentru a accesa RV-1-2013-7.pdf

*

Publicitate