Sublimatio Operum - O perspectivă psihanalitică asupra dinamicii stilistice în artă, se întitulează prezentarea Prof. Univ. Dr. Pavel PUŞCAŞ de la Academia de Muzică „Georghe Dima” din Cluj, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la ÎNTÂLNIREA din miercuri 25 MAI 2016, la ora 18,oo !!!, a Atelierului MULTIDISCIPLINAR ŞI INTERUNIVERSITAR de Filosofie şi Antropologie Medicală, în clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.
Cum se ştie, Atelierul este un CENTRU DE EXCELENŢĂ acreditat în sânul Centrului de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB şi se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.
*
*
Schiţa prezentării Atelierului din 25 mai 2016
O perspectivă psihanalitică asupra dinamicii stilistice în artă
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Motto : […] une société s’autoproduit sans cesse parce qu’elle s’autodétruit sans cesse.
[Edgar Morin: Le paradigme perdu, p. 50, Points n°109]
Una dintre cele mai fascinante probleme ale stilisticii este însăşi, dinamica, evoluţia şi schimbarea stilurilor. Ca paradigmă a limbajului şi formelor practicate stilul apare ca o permanenţă în transformarea diacronică, fiind în acelaşi timp într-o tot atât de permanentă, imprevizibilă şi imprescriptibilă schimbare. Care sunt vectorii ce împing irepresibil la evoluţie, de unde provin, ce structură şi ce energii pun în mişcare sunt tot atâtea aspecte problematice la care stilistica trebuie să răspundă.
Nicoleta Dabija
mai 19, 2016
interesantă iniţiativă. Dar vorba dumneavoastră, au nevoie şi alţii 🙂
vasilegogea
mai 19, 2016
@Nicoleta Dabija
Ohoo! Uneori, chiar și… psihoterapeuții!