”Federiada” sau epopeea ”recruților nenorocului” a lui Nicolae Avram continuă!

Posted on mai 20, 2016

1Un roman șocant despre casele de copii comuniste se lansează la librăria

Book Corner

*

full-NicolaeAvramlaBookCorner9528-thumb

*

Librarium și Editura Polirom vă invită

vineri, 20 mai, de la ora 17.00,

la librăria Book Corner (B-dul Eroilor 15) din Cluj-Napoca

unde va avea loc lansarea romanului

Mamé de Nicolae Avram,

roman apărut recent la editura Polirom în colecţia „Ego.Proză”.

Invitaţi, alături de autor: Oana Pughineanu, Ştefan Manasia şi Ştefan Baghiu. Evenimentul va fi moderat de Valentin Derevlean.

Tot vineri, de la ora 18.00, la Cafeneaua Insomnia din Cluj-Napoca, Nicolae Avram va dialoga şi oferi autografe în cadrul Clubului de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”, club de lectură moderat de către Ştefan Baghiu.

Evenimente susţinute de Grupul Librarium şi Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”.

Despre volum

httpwwwlibrariumgruprobookcornernnicolae-avram-la-book-corner509-thumb

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sînt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atît de brutal inocenţa în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit (şi a cîtor altora).

Unul dintre cele mai puternice și mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este și o carte despre comunism, cu posibile ieșiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ține minte. E un poem în proză despre oroare. Dar și despre salvare. Una dintre cărțile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă).” (Bogdan Crețu)

Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sînt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.” (Radu Vancu)

Despre autor

Nicolae Avram, născut pe 21 decembrie 1966, la Năsăud. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la casa de copii. Debut editorial cu Cîntece de sinucigaş (cartea I) (2000, ediţia a II-a, 2008; volum distins la Concursul Naţional de poezie „George Coşbuc”, Bistriţa, 2000, cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut). Alte volume publicate: Litanii pentru diavol (2006); Federeii (2010); All Death Jazz (2013; Premiul „Andrei Mureşanu” acordat de Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, 2014; Premiul „Octavian Goga” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, 2014). Este îngrijitorul volumului postum de poezie al lui Aurel Onişor, Semnul la care te vei opri să bei apă (2013). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Valentin Derevlean

Coordonator Librarium Cluj-Napoca // Librăriile Book Corner & Universității

*