Un ecou. După ”Gaudeamus” – Cluj 2016. Din revista ”Prietenul albanezului” – nr. 175, mai, 2016

Posted on mai 28, 2016

1top

*

Oana MANOLESCU:

1483_rev_pic1

 

De la aurul din suflet și elvețieni la condeiul cu pastă

Cluj: 20-24 aprilie 2016

 

Președinte ALAR

prima_pagina-101

Există patru propozițiuni pe care nu le putem uita, vorbe cu care prietenii noștri clujeni ne-au întâmpinat de cealaltă parte a standului de cărți al Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR) la Târgul de Carte ”Caravana Gaudeamus” de la Cluj-Napoca, Târg organizat cu profesionalism de Radio România Actualități, filiala Cluj-Napoca.

”Ne-ați dat aur!” ne spune o stimată doamnă, constantă vizitatoare a noastră la târg de mai mulți ani. Da, cărțile sunt aurul spiritului. Comoara lui. Citite, devin strălucirea lui. Radiația-i luminoasă și caldă atinge pe cel ce se apropie de ele, de cărți. Și cititoarea noastră a repetat: ”Aur ne-ați dat”.

O altă distinsă doamnă, cunoscut medic și cunoscută nouă de anul trecut, s-a oprit și acum la standul ALAR. Privirea i se plimba pe mesele noastre cu cărți și albume muzicale înregistrate de soliștii ansamblului nostru ”Serenada”.

”Am luat de la dumneavoastră anul trecut un album muzical cu serenade albaneze. Mai aveți ceva cu muzica aceea ? E o muzică divină.” Și a repetat: ”E o muzică divină.”

Foarte mulți dintre cititorii clujeni ai revistei noastre, ca și ai cărților editate de ALAR, ne-au căutat standul, cerând noutăți. ”Cu ce ați venit nou anul acesta ?” este întrebarea pe care o auzim mereu la târgurile de carte. Sunt și cei care au citit cândva despre Albania pentru prima oară datorită Asociației Liga Albanezilor și faptul că ne ținem de cuvânt și că îi îndrumăm, le explicăm, le povestim,…îi atrage mereu mai mult. Tot ce e legat de poporul Țării Vulturilor îi interesează acum; este meritul organizației noastre și numai al ei că mica noastră patrie de suflet din Balcani îi atrage acum și pe mulți îi cheamă să-i cunoască pământul și oamenii.
Anul acesta, ”noutatea” care ne-a plecat de pe rafturi imediat a fost Albania turistică de la sud la nord, însoțită de o hartă dublă și deosebit de explicită a Republicii Albania.

Un foarte cunoscut scriitor și ziarist din orașul de la poalele Feleacului a venit la standul Asociației Liga Albanezilor din România salutându-ne vesel cu ”Bine ați revenit, elvețienilor!” Și, la uimirea noastră, ne-a explicat: ”Primesc revista Prietenul albanezului de atâția ani cu exactitate de ceas elvețian! Alte abonamente îmi vin cu mai puțină regularitate sau nu mai vin deloc, dar voi sunteți precum un ceas foarte bun, un ceas elvețian!”

Dorim să se știe cu acest prilej de către toți cei care cunosc revista noastră că, pentru renumele ei bun: conținut cu ținută intelectuală înaltă, tehnore­dactare decentă, calitatea hârtiei, prompti­tudinea editării și exactitatea sosirii la destinatari lucrează lunar zece membri ai Asociației Liga Albanezilor din România și alți colaboratori.

Întâlnirea cu câțiva membri ai comunității albaneze clujene a fost prilej de bucurie reciprocă: Armand, Dan, Geroni, Korada, Marenglen, Monika, Oriola, Teodor… familiști și buni profesioniști cu toții sau abia la început de drum la studii, cu toții ne-au vorbit despre munca lor, despre dificultățile birocratice, despre vacanța abia așteptată în Albania și despre cat e de frumoasă viața la Cluj.

Da, e oraș frumos și e Orașul Cultural al Transilvaniei. Dragostea locuitorilor săi pentru cultură o voi semnaliza și în rândurile de față printr-un fapt semnificativ: cu o zi înainte de deschiderea Târgului de Carte al Caravanei Gaudeamus, în uriașul cort în care acesta urma să se desfășoare, se aranjau standurile de către expozanți, electricienii și mecanicii montau instalația electrică, respectiv rafturile și mesele, pe podea erau încă sute de pachete cu cărți încă nearanjate…și la intrările în cort se adunaseră deja zeci de oameni – majoritatea tineri -, dornici să pătrundă mai repede în lumea cărților și a muzicii clasice, în lumea culturii. În lumea lor spirituală adevărată. Și, pentru majoritatea clujenilor, singura comoară.

*

Citiți revista Miku i shqiptarit – Prietenul albanezului , online aici:

http://www.alar.ro/arhiva.html

*

Ju falenderoj në emër të të gjithëve!

*