Remember Ioan Buteanu. La Sighetu Marmației

Posted on mai 29, 2016

2Singurătatea prefectului Ioan Buteanu!

La 23 mai 1999, Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj-Napoca a dezvelit în centrul nou al municipiului Sighetu Marmaţiei un bust al lui Ioan Buteanu, realizat de sculptorul Mihai Borodi, iar pe casa memorială de la Locul Târgului din Sighet (transformată în lăcaş de cult) a fost amplasată o placă comemorativă. Un an mai târziu, Şcoala generală nr. 4 din Sighetu Marmaţiei capătă numele ”Ioan Buteanu”. Din păcate, după preluarea acestei şcoli (în 2009) de către Şcoala Gimnazială nr. 10, unde s-au mutat elevii şi dascălii, inscripţia ”Ioan Buteanu” a rămas pe vechea clădire dezafectată, autorităţile locale uitând să mute şi numele pe clădirea şcolii din cartierul Unirii, care rămâne încă botezată cu un număr: 10!
Ioan Buteanu s-a născut pe 12 mai 1821, la Sighetu Marmaţiei, într-o veche familie nobilă originară din Ţara Chioarului. A urmat gimnaziul în Baia Mare şi Carei, iar dreptul la Cluj şi Zagreb. Ca avocat, s-a stabilit în Abrud, unde îl găsesc şi evenimentele din 1848. Generalul austriac Anton Puchner l-a numit administrator al Zarandului, iar Comitetul Naţional Român l-a desemnat prefect în acea regiune. La 15 mai 1848, a ţinut o cuvântare la Adunarea de la Blaj, în care a criticat intenţia revoluţionarilor maghiari de unire a Transilvaniei cu Ungaria. La 23 mai, 1849, maiorul aventurier Imre Hatvani l-a spânzurat fără judecată pe prefectul Buteanu, la Iosăşel – Zarand.

(În cotidianul Graiul Maramureșului: http://www.graiul.ro/2016/05/23/singuratatea-prefectului-ioan-buteanu/)

*

O coroană pentru Buteanu

În ziarul Graiul Maramureşului din 29 noiembrie 1934, care apărea la Sighet, prof. Ion Bilţiu-Dăncuş se întreba: “Oare când noi, maramureşenii, ne vom trezi spre a cinsti memoria şi faptele măreţe ale tribunului Ioan Buteanu?” şi a propus ridicarea unui bust al revoluţionarului paşoptist, la Sighet, oraşul natal al eroului. Fără a intra în detaliile vremurilor, cert este că doar în ziua de 23 mai 1999, la iniţiativa Societăţii Culturale Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj-Napoca, a fost dezvelit un bust al lui Ioan Buteanu, realizat de sculptorul Mihai Borodi, în centrul nou al municipiului Sighetu Marmaţiei. Luni, 23 mai 2016, Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele Societăţii „Dragoş Vodă”, a depus o coroană de flori la monument lui Ioan Buteanu din Sighet, împreună cu Gheorghe Bledea şi Ioan Dăncuş (foşti consilieri locali). Serviciul divin de comemorare la 167 de ani de la moarte a fost oficiat de preotul greco-catolic Vasile Florea.

(În cotidianul Graiul Maramureșului: http://www.graiul.ro/2016/05/25/o-coroana-pentru-buteanu/)

*

download

Nota Admin. Demnă de amintit și de prețuire este, printre alte lucrări, și reconstituirea bustului lui Ioan Mihalyi de Apșa, executată de asemenea de Mihai Borodi, și reamplasat pe vechiul loc, de pe care a fost demolat de horthiști în 1940.

*