Editura ”Școala Ardeleană” – Cinefil la… TIFF!

Posted on iunie 1, 2016

2Lansări de carte din colecția TIFF Cinefil

*

afis TIFF Maier Muntean

*

„Zig-zag-ul alert, tăios și imprevizibil al scriiturii caracterizează modul lui Radu-Ilarion Munteanu de a face cronică de film ca și cum ar înregistra în priză directă impresia vizuală, păstrând intacte forțele acestui câmp electromagnetic al cinemaului. În căutarea poveștii bis este mai mult decât o colecție de cronici de film, este un exercițiu de cunoaștere, de pătrundere în universul filmului dincolo de fundalul pe care-l desfășoară istoria cinematografiei, într-un mod pe care l-aș numi colocvial, ce reține deopotrivă acuratețea observației și plăcerea conversației. Spiritul analitic al autorului este concurat doar de plăcerea evidentă de a împărtăși ceea ce el vede în film și ceea ce numai cu ajutorul filmului reușim să vedem.” (Angelo Mitchievici)

Radu-Ilarion_Munteanu

 Radu-Ilarion Munteanu – Născut pe 10 iunie 1946 în Vulcan, jud. Hunedoara, fizician. Fost cercetător ştiințific, fost redactor la portalul cultural LiterNet.ro, pensionar. Coautor negru la 4 volume de chimie macromoleculară, cu un singur nume pe copertă. Cărți publicate: Glissando, editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2001 (coautor Ramiro Munteanu); Nisip peste bordul nacelei, editura LiterNet.ro, 2003, e-carte; Fals tratat de alchimie onirică, editura Eikon, Cluj-Napoca, 2005; Osmoze, editura Limes, Cluj-Napoca, 2007; Călătorul de serviciu, editura Semne & editura MNLR, București, 2008; Despre prietenie, despre bătrânețe, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2008;Trompetistul care semăna cu Melchiade, editura Limes, Cluj-Na-poca 2010; Finalul cel mai dificil, supraviețuirea, editura Vremea, Bucureşti, 2011; Mai există bizoni. Şi cei care-i văzură. Coautori: Lucian Perța, Liviu Ovidiu Penea, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2011; Guerillă în câmpul cu maci, editura Tracus Arte, București, 2012; Prequel, editura Vremea, București, 2012; De la parcul papagalilor la grădina Ghetsimani, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2012; 365 ¼, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013; Matei bunul, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013.

* * *

„(417 milioane de dolari contemporani) Evenimente care pun într-o lumină aparte întreaga creație culturală populară în cadrul căreia vorbim de eroi, super-eroi și antieroi. James Bond, cu mutră de Terminator școlit la Geneva + Oxford + Cambridge și zîmbet ascuțit ca o lamă. RoboCop însuși e un produs Made in China! Întruchipează răspunsul pe care îl dă Tarantino viziunii matriarhale hollywoodiene din Mad Max: Fury Road și din episodul șapte al Star Wars. Dar, în același timp, știe că trebuie să aleagă, să meargă somewhere. Un fFrumos fără margini: Viață și Cinema! Într-o cinematografiere cît se poate de onestă în normele unui film de consum, unui film destinat marelui public.” (Lucian Maier)

07-lucian-maier-1

 Lucian Maier este critic de film, scrie din 2005 pentru revista Tribuna din Cluj-Napoca și din 2013 este parte din proiectul online FilmSense (www.filmsense.eu); textele sale sînt arhivate și pe LiterNet.ro. Este autorul eseului „Direcții în documentarul românesc actual”, publicat în Politicile filmului (volum coordonat de Andrei Gorzo și Andrei State), Editura Tact, Cluj-Napoca, 2014. În 2012 Editura LiterNet i-a publicat eseul „Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic”. Lucrează la un proiect doctoral în filosofie, intitulat „Timp și conștiință în cinema”, în care discută realismul românesc în context cinematografic occidental.

*

Reclame