O întîlnire cu un destin literar ”recuperat” de Maria Vaida. Update. O relatare de la eveniment

Posted on iunie 2, 2016

1Lansarea monografiei

YVONNE ROSSIGNON sau POEZIA CA DESTIN

de Prof. dr. Maria VAIDA

*

IMG_20160531_165128

Un excepțional volum monografic, Yvonne Rossignon sau poezia ca destin (Editura Grinta, 2016) semnează devotata și sagacea cercetătoare  a vieții și operei acestei mari poete care-și doarme somnul de veci la Roma, Maria Vaida. Volumul este un act de dreptate făcut memoriei unei mari poete clujene prin formație și afinități culturale. Cuvintele-imperativ ale Monicăi Lovinescu, cea care apreciind-o în cel mai înalt grad pe poeta care este subiectul acestei valoroase lucrări,  „Yvonne Rossignon se odihneşte acum într-un cimitir din Roma. Mai rămâne să-i facem loc şi în literatura română“., par a se împlini acum.

coperta-noua

După ce i-a ”repatriat” postum, în volumul Yvonne Rossignon, Cântec de lumină frânt (Grinta, 2015), un impresionant debut postum în limba română, opera poetică în completitudinea ei reconstituită cu un emoționant devotament de cercetătoarea clujeană, acum îi adaugă o comprehensivă lectură critică, sprijinită pe o bio-bliografie cvasicompletă, reașezînd opera  poetei exilate în orizontul poeziei românești, demonstrînd cu toate instrumentele istoricului și criticului literar că ”această poetă interbelică nu are un aer vetust, este vie, proaspătă, modernă, contemporană cu fluturii și cu Dumnezeu, cum ar spune Blaga” și cum probează strălucit Maria Vaida.

*

Lansarea volumului

va avea loc joi, 2 iunie a.c., cu începere de la ora 18,

la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca,

în prezentarea scriitorilor Mircea Popa, Ion Cristofor, Ştefan Damian şi Adrian Popescu;

moderator – d-na Carmela Lista, director al Centrului Cultural Italian din Cluj-Napoca.

Va cînta din frunză Nucu Pandrea, dar organizatorii pregătesc şi alte surprize muzicale.

*

UPDATE. Am primit (eu nefiind prezent din cauza de… motive temeinice!) o frumoasă relatare de la acest eveniment, pe care mă grăbesc s-o adaug aici, cu mulțumirile cuvenite ”reporterului”:

          O lansare de nivel internațional

Joi, 2 iunie 2016, Centrul Cultural Italian a organizat lansarea volumului  Yvonne Rossignon sau Poezia ca destin, autor fiind scriitoarea clujeană Maria Vaida. În situația desfășurării  Festivalului TIFF, e de mirare câtă lume a fost prezentă la această activitate culturală desfășurată în Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca. Spațiul  cetății medievale a fost înfrumusețat cu  o expoziție  româno-italiană, alcătuită din lucrări ale  elevilor  Liceului  de Arte Vizuale Romulus Ladeadin Cluj-Napoca , și panouri cu fotografii, reprezentând  peisaje superbe din însorita Italie, patria adoptivă a multor exilați români, care au ales calea pribegiei din cauza urgiei comuniste. Prezentarea cărții s-a făcut atât în limba română (Maria Vaida și Ion Cristofor), cât și în limba italiană(Carmela Lista, Ștefan Damian și Adrian Popescu), mai ales că a fost prezent un grup de vreo 20 de italieni și peste 30 români. Discursul vorbitorilor a fost urmat de un recital de poezie din Yvonne Rossignon, poezii scrise direct în italiană și publicate în volumul La vendemmia di Pan în 1943, la Milano. Recitalul a fost realizat de Jessica Andreoli, iar cântărețul din frunză Nucu Pandrea a interpretat o doină românească, iar apoi mai multe canțonete italiene. Cei prezenți au fost atrași de cântecele acestea, iar grupul de italieni a dat drumul unor voci minunate, cunoscând textele. Nu se putea sărbători mai frumos  ziua Italiei, spunea cineva. S-au întâlnit poezia, muzica și artele plastice în această zi ploioasă de iunie, dar atmosfera a fost însorită în Turnul Croitorilor: o punte peste timp, peste granițe, o frumoasă ogivă internațională. Salve!

profesorii

                             CASANDRA  PUGNA

*

Reclame