Casa Memorială ”Iuliu Maniu” are nevoie de ”memoria națiunii”!

Posted on iunie 8, 2016

2Am primit – și difuzez, în continuare, cu speranța că nu ”strigăm în deșert” – de la părintele Cristian Borz, preotul parohiei greco-catolice Bădăcin, materialul de mai jos:

Casa „Iuliu Maniu” are nevoie, în continuare, de ajutorul românilor;

acoperișul stă să cadă !

      Autor:   Echipa Campaniei Publice

Lucrările la Casa Memorială „Iuliu Maniu” au fost sistate, din cauza datoriilor acumulate, în luna aprilie. Parohul Cristian Borz a solicitat, din nou, ajutor din partea Consiliului Județean Sălaj și mai departe la Administrația Prezidențială, dar răspunsurile nu au fost cele așteptate. Adică nu s-a primit nici măcar un leu, doar niște promisiuni foarte vagi sau nici măcar din acelea. Și totuși, ce ar trebui să facem ca să-i sensibilizăm pe cei care sunt în măsură să redea această pagină de istorie românilor?  Nu e strigător la cer că vin donații de la oameni bolnavi de cancer sau imobilizați în scaun cu rotile, dar cei care chiar ar putea să facă ceva stau și dau a neputință sau mai degrabă a nepăsare din umeri?

Din păcate nici vremea nu a fost una favorabilă, iar ploile și vântul au produs pagube noi în acoperișul prăbușit deja pe alocuri, iar apa a pătruns în interiorul casei și riscă să producă daune și să afecteze lucrările recent încheiate. Prin urmare, se trage un nou semnal de alarmă tuturor celor care simt românește și care vor să păstreze istoria națională vie.

IMG_7798 (1)

În continuare, este nevoie de ajutorul oamenilor simpli, pentru că autoritățile locale, județene și centrale refuză să se implice, deși orice ajutor cât de mic ar fi de folos. E nevoie de bani,  pe de-o parte, pentru a acoperi datoriile, în valoare de 40.000 de lei, în urma lucrărilor desfăşurate în avans, pe de altă parte, pentru a începe lucrările la acoperiș. Iarăși, trebuie amintit că situația în care se află acoperișul pune în pericol lucrările care s-au realizat până în acest moment. Intervențiile de prima urgenţă nu se pot stopa înainte de finalizare deoarece ar însemna să se distrugă ceea ce s-a realizat până acum, iar din acest motiv, firma constructoare a continuat lucrările la consolidarea zidurilor chiar şi în condiţiile în care ştia că fondurile au fost epuizate.

La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română

Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, este în continuare la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu, nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe.

Şi totuşi, mai există speranţă, chiar şi acum în ceasul al 12-lea, când tic-tacul secundarului marchează, cu fiecare bătaie, căderea unei bucăţi din acoperiș, care se desprinde şi devine praf peste amintiri.

IMG_7883 (1)

Şi pentru că încă există speranţă şi oameni care mai cred, iar spiritul lui Maniu e încă viu, există campania publică: “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, o campanie care, pentru a avea sorţi de izbândă, trebuie să „alerge“ în sens invers cursului firesc a timpului şi a lucrurilor. Și până acum a reușit.

Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu.

Importanţa acestui monument este dată de valoarea memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiţii, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuţiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica Vicarului Silvaniei Demetriu Coroianu și a îndeplinit funcția de președinte a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani. Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost recunoscută, iar activitatea lui apreciată de înalți demnitari dinafara graniţelor României.

După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată, pe rând, în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. În jurul clădirii funcţionează, astăzi, „Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe.

La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În perioada interbelică, în afara oamenilor politici, la Bădăcin veneau studenţi şi elevi în tabere organizate în casa Maniu. Aceştia erau ghidaţi de Corneliu Coposu, urmaşul politic al lui Iuliu Maniu.

Respectarea testamentului marelui om politic

Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri, dar în primul rând înseamnă respectarea memoriei înaintaşilor, respectarea valorilor pe care Sălajul le-a dat pe parcursul istoriei.

IMG_7932

Consolidarea şi reabilitarea conacului ar permite, aşa cum ne-am propus, refuncţionalizarea clădirii prin redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” şi a unui centru cultural destinat tinerilor. Parohia greco-catolică derulează, de peste 10 ani, proiecte culturale cu tinerii. Refuncționalizarea centrului cultural destinat educației tinerilor va permite acestora studierea evenimentelor istorice, a personalităților care au avut însemnătate pentru istoria României.

De altfel, de când a început reabilitarea casei, respectiv luna noiembrie 2015, mulți din cei care au vizitat conacul și-au manifestat interesul în ceea ce privește redarea acesteia publicului larg și intenția de a reveni atunci când va fi gata spre a susține conferințe, ateliere de lucru ori tabere de creație.

Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză, procesul de deteriorare este extrem de rapid.

(o6.o6.2016)

*

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

*

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

*

Reclame