Un japonez la… Bistrița!

Posted on iunie 12, 2016

0Și, nu un turist, un om de afaceri, un etnolog sau antropolog! Ci, un dirijor! Și nu unul oarecare! Ci, unul căruia, dar și domnului Suzuki, specialist în acordaj și mentenanță, Bistrița le datorează pianul japonez de la Sinagogă, unul dintre cele mai bune din țară.

Este vorba despre  Yusei Koide, care, împreună cu Noua Orchestră Transilvană și Filarmonica Cluj, vor oferi melomanilor bistrițeni un concert simfonic extraordinar.

*

concert-yusei-koide-600x849

*

Yusei Koide-1

Yusei Koide locuieşte în Tokyo şi ceea ce l-a impresionat în mod deosebit la Bistriţa a fost felul în care oamenii comunică: “Fiind vorba despre un oraş atât de mare, în Tokyo oamenii nu prea mai au timp să comunice. Bistriţa e un oraş atât de liniştit şi confortabil!

De fiecare dată când a ieşit la plimbare cu Gavril şi Mihaela Ţărmure, muzicianul a fost uluit de câte telefoane primesc aceştia în legătură cu munca lor şi cât de prietenos pot răspunde. Nu că ar fi japonezii mai reci din fire, ci doar mai puţin comunicativi sau mai timizi, a povestit Yusei Koide pentru Bistriţeanul.ro.

A dirijat orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Craiova sau Bucureşti iar la Bistriţa a concertat prima oară în 2000. De atunci încoace, Yusei Koide a dirijat peste 10 concerte, doar în oraşul nostru, devenind de acum prieten al Bistriţei. “Bistriţa are un mare avantaj cu programele muzicale propuse de Societatea de Concerte. Este de fiecare dată un eveniment special să dirijez la Bistriţa, pentru că nu ne permitem să facem decât o singură zi de repetiţii, în afară de repetiţia generală din ziua concertului. Numai faimoasa orchestră a Filarmonicii din Londra îşi mai permite să facă o singură repetiţie înainte de concert. Majoritatea celorlalte orchestre au nevoie cam de trei zile de repetiţii. Acest lucru este posibil datorită calităţii excelente a instrumentiştilor precum şi a respectului pe care aceştia îl poartă organizatorului… De aceea, fiecare concert de la Bistriţa este o provocare specială pentru mine ca dirijor…” a povestit Yusei Koide.

(Conf. Bistrițeanul.ro, http://www.bistriteanul.ro/din-japonia-la-bistrita-dirijorul-yusei-koide-1338898250326.html)

*

Posted in: Uncategorized