15 iunie 2016. Evenimente dedicate lui Mihai Eminescu la Filiala Cluj a USR

Posted on iunie 13, 2016

0masca-eminescu11

”Cine n-a ştiut, în acest ceas, să sărute în gînd,

plîngînd,

fruntea măştii lui funerare a lipsit de la sărbătoarea veacului său.”     

(Petru Creţia, v. https://vasilegogea.wordpress.com/2012/06/15/petru-cretia-ultimul-chip-al-lui-eminescu/)

*

poza_index

*

ora 12 – Festivitatea Premiilor revistei Apostrof.

Decernarea Premiului I. Negoiţescu.

Invitaţie

Stimate colege/Stimaţi colegi,

revista Apostrof are bucuria să vă invite la decernarea Premiului I. Negoiţescu al revistei Apostrof pe anul 2016. Premiul este decernat de un juriu format din Marta Petreu, Irina Petraş şi Adrian Popescu.

Evenimentul va avea loc într-un cadru sărbătoresc, miercuri, 15 iunie 2016, orele 12:00, la sediul Filialei Cluj a USR.

Vă reamintim că şi în trecut, în anii mai buni deci cu intermitenţă, Apostroful i-a premiat cu acelaşi premiu pe Liviu Maliţa, Ruxandra Cesereanu, Ion Mureşan, Sanda Cordoş, Ion Simuţ, Ştefan Borbély, Ion Vartic.

Suntem bucuroşi, peste ani, să reluăm tradiţia.

Vă aşteptăm cu drag.

 Apostrofii

premiile revistei Apostrof mc

În acest an, au fost acordate, ex aequo, două premii, şi anume:

OvidiuPecican_MartaPetreu_RuxandraCesereanu-600x338

dnei Ruxandra Cesereanu, pentru minunata complexitate a operei ei literare şi de cercetare și pentru admirabilul curaj moral în studierea realităţii româneşti şi în pledoaria pentru valorile europene;

şi dlui Ovidiu Pecican, pentru mirabila bogăție a operei lui literare şi istorice şi pentru verticalitatea atitudinii sale civice, de susţinere consecventă a valorilor româneşti şi a europenităţii culturii noastre.

Autorii premiați au fost prezentați de criticii Liviu Malița și Victor Cubleșan.

(Sursa foto și text: http://www.clujulcultural.ro/ruxandra-cesereanu-si-ovidiu-pecican-premiul-ion-negoitescu-al-revistei-apostrof/.)

*

ora 13,30Rondul de iunie – recital de poezie dedicat lui Mihai Eminescu.

Vor citi: Ioan-Pavel Azap, Oana Boc, Mariana Bojan, Gabriel Bota, Mircea Ioan Casimcea, Doina Cetea, Minerva Chira, Eugen Cojocaru, Vasile G. Dâncu, Vasile Gogea, Alexandru Jurcan, Alexandra Medrea, Marcel Mureşeanu, Adrian Popescu, Oana Pughineanu, Ionuţ Ţene.

Recital poetic 15 iunie

*

ora 14Lansarea romanului Mamé al poetului Nicolae Avram.

Prezintă: Ruxandra Cesereanu, Oana Pughineanu, Vasile Gogea. 

full-NicolaeAvramlaBookCorner9528-thumb

„Unul dintre cele mai puternice şi mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este şi o carte despre comunism, cu posibile ieşiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ţine minte. E un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare. Una dintre cărţile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă).” (Bogdan Creţu)

*

       În micul, dar densul, de o maximă concentrare stilistică și semantică, roman Mamé, Nicolae Avram ridică la un nivel superlativ discursul poetic și tema din volumele de poezie dedicate federeilor – acei ”recruți ai nenorocului” care erau copiii ”instituționalizați” în orfelinatele României comuniste. Atroce, ca și poemele deja publicate, romanul reconstituie o lume paralelă, ”insule” ignorate, ocolite, ”tăcute” (folosesc termenul ca verb, în sensul în care îl folosește Paul Goma) de restul societății, în care subumanitatea dobîndește dimensiuni terifiante. Fluxul lirismului, cu valoare catarctică din poezii, capătă acum forța acuzatoare, recuperatoare a memoriei, într-o narațiune ce configurează, nu o ”deltă”, ci, ca un fluviu alimentat de afluenți nămoloși, o ”mlaștină” pestilențială, bîntuită de cețuri malefice și mutanți humanoizi. Această carte a lui Nicolae Avram nu e doar o izbîndă stilistică și un excepțional exercițiu terapeutic, dar impune, în proza românească inspirată din ”epoca de aur”, un topos literar nou și, avînd forța unei mărturii, deschide dosarul unui ”holocaust tăcut” comis metodic și în formă continuată de regimul comunist împotriva unei părți din ”poporul pierdut” (Marius Oprea), anume chiar a acelei părți care reprezenta ”rebuturile” unei politici demografice de ”forță”. Lectura unei astfel de cărți nu e deloc confortabilă, dar chemarea la judecată (cel puțin) morală a unei realități cu care am fost, ignoranți și pasivi, contemporani este mai mult decît necesară. Nu-i găsesc prea mulți ”însoțitori” lui Nicolae Avram în această misiune pe care și-a asumat-o în memoria miilor (sau cîți vor fi fost) de copii excluși, izolați, abuzați, abrutizați, demonizați, chiar asasinați ”cu încetinitorul”! Dacă nu-l prenumărăm pe Paul Goma, un înainte-mergător, atunci poate doar romanul lui Nicolae Dabija, Tema pentru acasă, ar putea fi alăturat, ca literatură lui Mamé al lui Nicolae Avram. Dar cartea ”orfelinilor” a celui din urmă nu poate fi citită doar ca literatură. Esteticul și eticul sunt aici într-o aspră, nedeșirabilă țesătură. (V.G.)

*

DSC03628

De la stînga la dreapta:

Oana Pughineanu, Irina Petraș, Ruxandra Cesereanu, Nicolae Avram, Vasile Gogea

Foto: Sandra Cibicenco

*