MIHNEA BERINDEI. (n. 22 martie 1948, București, România – d. 19 iunie 2016, Veneția, Italia)
Între 1966 și 1970, a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității București (s-a specializat în istoria Imperiului Otoman).
A emigrat în Franța, unde, în 1972, a absolvit, la Paris, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE).
În Franța, s-a dedicat cercetărilor în domeniul său de specialitate: Istoria Imperiului Otoman, secolele XV-XVII.
Între 1971-1991, a fost cercetător specializat în istoria Imperiului Otoman la Școala de Înalte Studii de Științe Sociale (École des Hautes études en Sciences Sociales), iar din 1991 — angajatul Institutului de Științe Sociale și Politice al Centrului Național de Cercetări Științifice din Franța (CNRS).
În perioada 1972-1991, a ocupat diverse poziții de cercetător la Centrul de Studii privind URSS, Europa de Est și Spațiul Turc al Școlii de Înalte Studii de Științe Sociale (EHESS).
Membru al comitetului de redacție al revistei de specialitate Turcica (1980-1889), precum și al comitetelor de redacție al revistelor L’Alternative (1979-1985), L’Autre Europe (1986-1994) și al trimestrialului Politique Internationale.
Membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma; a luat parte la fondarea, în 1980, a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris (a fost purtător de cuvânt și în ultimii ani vicepreședinte).
După 1990, și-a continuat activitatea prin cercetări asupra societăților postcomuniste.
În perioada 1990-1992, a fost președintele organizației Biroul de Informații și Ajutor pentru România, iar în 1992 a devenit vicepreședintele asociației Est Libertés.
După căderea comunismului, a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a susținut primele organizații civice românești, iar în anii 2000 s-a implicat în restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România.
A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România.
A semnat cărți, studii și articole.
AGERPRES/(Documentare — Doina Lecea; editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Liviu Antonesei
iunie 21, 2016
Dumnezeu sa-l odihnească!
Dezideriu Dudas
iunie 21, 2016
„…Un prieten al celor fără de prieteni. Pentru el, solidaritatea însemna totdeauna acțiune organizată, eficientă, structurată instituțional…”
Aceasta „structurare institutionala” ma face sa fiu foarte curios. Mai ales ca l-ati incadrat, la Liviu, intr-un spatiu si mai „rarefiat”…., „DUBLU EXIL”….Macar de era si „REZISTENTA”, dubla, tripla….si n-ar fi fost (anti) totalitara….Probabil „dublu exil”se refera la faptul ca M.B. era si prietenul celor care „n-au mai putut” sa fie „rezistenti”….Lucru imposibil, atunci ( dar si acum…), intr-o tara a ” implinirilor marete”….
O sa incerc sa aflu cat mai multe despre Mihnea Berindei. Intre 2004 si 2005 am stat 6 luni in Paris si nici macar nu m-am gandit sa-l caut . Acum, ma intreb, si oare de ce….
RIP !
vasilegogea
iunie 21, 2016
Reiau și aici, fiind în consonanță cu cele notate de mine (sau, invers) ceea ce a postat Dorin Tudoran pe site-ul Adevărul.ro:
”Cu Mihnea dispare unul dintre „ultimii mohicani” ai adevarului, unul despre care s-au spus neadevaruri dintre cele mai mizerabile. Om de o generozitate miraculoasa, Mihnea a avut prieteni ireductibili. Cum ireductibili au fost si dusmanii sai. Ma numar printre cei care, inainte de a-i deveni prieteni, s-au numarat printre nenumaratii necunoscuti pe care i-a aparat, ajutat si incurajat. Mihnea nu i-a ramas cu nimic dator (in bine, fireste) Romaniei. Romania postdecembrista i-a ramas datoare lui Mihnea cu multe, cu foarte multe. Pleaca un carturar, o constiinta civica, un luptator si un prieten – toti de neinlocuit; cel putin pentru mine. Dorin Tudoran”
(http://adevarul.ro/news/eveniment/in-memoriammihnea-berindei-1_57667d515ab6550cb8182aa8/index.html#)
Anca Marin Butnarescu
iunie 21, 2016
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Un titlu evocator.
Dana (Mara)
iunie 24, 2016
Dumnezeu sa-l odihneasca.