Casa Memorială ”Iuliu Maniu” – bătută de ploi, uitată de autorități!

Posted on iunie 23, 2016

0sps-logo

*

Acoperișul Casei Maniu, distrus de intemperii, cârpit de voluntari.

La polul opus

Institutul Național al Patrimoniului alocă zero lei !

În aceste zile, patru voluntari au cârpit cum au putut și cu ce au avut, acoperișul Casei Maniu din Bădăcin, deteriorat în urma furtunilor recente, care a permis apei să pătrundă în interior și riscă să afecteze lucrările de consolidare întrerupte în luna aprilie, din cauza lipsei de fonduri.

La polul opus Institutul National al Patrimoniului a alocat 30,968,895.14 lei pentru reabilitarea de monumente istorice dar niciun leu pentru casa celui care a avut o contribuție majoră la faurirea Romaniei Mari, deși premierul Cioloș a promis la Zalău că va ține cont având în vedere că peste doi ani vom sărbatori centenarul Marii Uniri.

La rândul ei, Administrația Prezidențială prin intermediul  Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului ne-a asigurat, în răspunsul primit, că INP elaborează “norme care să stabilească criterii privind importanța monumentului și gradul de deteriorare în care se află acesta, respectiv colaps, stare gravă sau în pericol”.

casa_maniu_reparatii_acoperis-450x600

 

Care este oare criteriul cu care nu suntem în concordanță: importanța monumentului sau gradul de deteriorare?

În altă ordine de idei, pentru niciun monument din Salaj nu vor fi alocate fonduri, cu toate că, Direcția Județeană de Cultură Salaj a transmis în nenumărate rânduri prioritațile de restaurare ale județului nostru.

Reamintim că de peste un an de zile se desfăşoară campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.

*

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

*